fbpx

Froome 5 körversennyel készül a Tourra, egynaposok kizárva

A Tour  de France-győztes Chris Froome a ma kezdődő 2.HC kategóriás Tour of Oman körverseny sajtótájékoztatóján idei terveiről és a dopping témáról is beszélt.

A Sky kapitánya címvédőként érkezett a vasárnapig tartó Ománi Körversenyre, ami fontos felkészülési állomás a júliusban, Yorkshire-ből rajtoló Tour de France szempontjából, ahol ismét győzni szeretne.

Froome a Tour of Oman rajtjánál

Froome a Tour of Oman rajtjánál

Sok komoly edzésen vagyok túl, és most a versenyen kiderül majd, igazából mennyire voltak ezek hasznosak. Nagyon jó erőben érzem magam, szeretnék megméretni itt Ománban, hogy lássuk, mire voltak jók az edzések. Nem tudom pontosan hol tartok, de szeretném, ha kiderülne. Jó volna nyerni, de nem vagyok benne biztos, hogy a többiekhez képest milyen formában vagyok – mondta Froome, aki a Tour-felkészülésről is beszélt:

Ilyenkor jobban preferálom azokat a versenyeket, ahol garantált a jó idő, ráadásul itt Ománban hegyi befutó is van. Az offszezon nagy részét Dél-Afrikában töltöttem, tehát az akklimatizálódással sincs gond. Bár sok jó versenyző itt van (Nibali, Van Garderen, Rodriguez, Uran, Gesink, Kreuziger, Van den Broeck…), a Tour de France szempontjából még korai lenne bármilyen következtetést levonni, sok idő van még addig. Bőven formába lehet még lendülni, vagy akár elveszíteni a jó formát, sérülés, bármi közbejöhet. Mentálisan azonban mindenképpen jót tesz legyőzni a többieket.

Jelen állás szerint a további versenyeim a Tirreno-Adriatico, a Katalán Körverseny, a Romandiai Körverseny és a Dauphine lesznek, valamint kétszer két hét edzőtábor Teide-ben. Klasszikusokon nem indulok, a jelenlegi útvonallal a Milano-SanRemo nem a hegyimenőknek kedvez és a Paris-Roubaix pavéi is teljesen mások szerintem egy egynaposon, mint a Touron. Nem szeretnék feleslegesen kockáztatni egy sérülést, inkább edzek majd a kockaköveken.

Froome szokásához híven nem futamodott meg a kínos kérdések elől sem, a doppinggal kapcsolatosan is nyilatkozott:

Én csak a saját szemszögemből nyilatkozhatok, de lévén a magam dolgaival tisztában vagyok, és sikerült elérnem, amit elértem, azt mondatja velem, hogy a kerékpársport jó úton halad. Azt hiszem csak kis időre van még szükség, hogy a többi embernek is elnyerjük a bizalmát. Természetesen még mindig sokan versenyeznek olyanok, akik a korábbi érában is a mezőnyben voltak, és megúszták a büntetést. Nem mondom, hogy bűnösök, de nem áll messze ettől a véleményem. De feltétlenül meg kell húznunk a vonalat: „OK, figyeljetek! A sportágunkban a jelen számít. Ami korábban történt, nem titok többé, mindenki tudja, miről van szó, de tovább kell lépni.” Hiszem, hogy fontos lenne ezt megtenni. Ezekkel a problémákkal, melyek kárt okoznak a kerékpársportnak, együtt kell most élnünk, de tőlünk függ, hogy változtatunk-e az imázson. Szükség lenne folyamatosan pár Tour-győzelemre, melyeket nem árnyékolnak be doppingügyek. Személy szerint ha sikerülne nyernem, az garancia lenne rá, hogy jó úton haladunk.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo