fbpx

Everesting: Kemény munkával elérheted a céljaidat

Egy válogatott parakerékpáros blogját olvashatjátok most, Szénási Péter egy nem mindennapi kihívásra készül, hamarosan megcsinálja a manapság oly népszerű Everestinget. Az első bejegyzésben a céljairól és a felkészüléséről mesél. 

“Kedves Olvasók!

Talán néhányan ismernek, de a többségnek illendő lenne bemutatkoznom. Szénási Péternek hívnak, parakerékpáros vagyok. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a születési rendellenességem miatt tagja lehetek a Magyar Parakerékpáros válogatott keretének. Azért tartom magam szerencsésnek, mert eme hiányosság nélkül soha nem húzhattam volna fel a válogatott mezt. Inkább elhivatott, mint tehetséges kerékpárosnak gondolom magam.

Elhivatott kerékpárosként mindig is vonzottak a kihívások. Ezek közül napjaink legfelkapottabb kihívása az Everesting. Ennek szabályai pofon egyszerűek, de kellően kegyetlenek is. Egy adott napon egy Strava szegmenst annyiszor kell teljesíteni hogy a Mount Everest szintkülönbségét teljesítsük.

8848 méter szintkülönbség egy nap alatt nem egy átlagos vasárnapi tekerés egy átlagkerékpáros számára. Profik számára is kihívást jelent főleg emiatt megy a harc a leggyorsabb teljesítés címéért. 
Erre való felkészülésemet szeretném bemutatni. Emellett szeretném támogatni a Végtaghiányos gyermekekért alapítvány munkáját.
https://vegtaghiany.hu/

Az alapítvány a végtaghiánnyal született gyerekeket, szüleiket, és a gyerekek hétköznapi életbe való beilleszkedését segíti. Édesanyám is sok segítséget kapott tőlük a műtétemkor.

Célom elsősorban az lenne, hogy bemutassam a gyerekeknek, hogy kitartó munkával, edzéssel ők is elérhetik a céljaikat, akár az Everestet is megmászhatják. Illetve, hogy ezáltal gyűjtsek adományt az alapítványnak a gyerekek támogatásához.

Edzések:

Ha szeretnéd teljesíteni a kihívást akkor sokat kell menni, lehetőleg hegyen. Heti öt óra edzés mellett nehéz felkészülni egy várhatóan 13-14 óra tekerésre.

A felkészüléshez több hasznos cikket videót olvastam, láttam a témában, ezeket is szeretném megosztani. Talán az egyik legfontosabb segítség kicsit technokrata beállítottságú embereknek ez a link:
https://everesting.cc/app/lap-calculator/

Itt kiszámolhatod hány kört kell tenned a kiválasztott szegmensen. Beállíthatod a felfelé és a lefelé átlagsebességedet. Láthatod a tekeréshez szükséges kalória és watt adatokat. Ilyen hosszú tekerésnél a watt terhelést célszerű az FTP 70 %-a körül tartani. Ennél magasabb terhelés esetén a szénhidrát raktárak kiürülését vélhetően nem tudod kompenzálni a bevitt kalóriákkal és ahogy “Sipi bácsi” mondaná biztosan fejen vág a kalapácsos ember. A kalória adatok az energia visszatöltésénél lehetnek érdekesek, mert enni itt kell, sokat. Sima izotóniás italokkal nem pótolható az elvesztett energia, zsírból pedig a szervezet nem tudja a kalóriákat pótolni. A hosszú edzések pontosan a zsíranyagcsere javítására szolgálnak minél több kalóriát tudj nyerni a rajtad lévő végtelen zsír energiaraktárakból.

Sok rizsa után hogyan is nézett ki az első felkészülési edzésem (2020.06.04.):

Az edzésen négy irányból támadtam meg a Kékestetőt. 200 km alatt 4800 m szintet másztam 10 óra alatt.

Az erőbeosztás jól sikerült, kb. 5 %-kal csökkent csak a végére a leadott wattok száma. Azonban az elfogyasztott kalóriák számát alul becsültem. A magammal vitt 10 müzli és 2 fehérjeszelet nem volt elegendő. Eddig nem nagyon gondoltam volna hogy az utolsó mászás előtt elfogyasztott két csomag ropi is életmentő tud lenni, amelyet egy bezárt étteremből kaptam.

Következő hetekben szeretnék 6000 méter szintet teljesíteni, több kalóriát elfogyasztva okulva az első tekerés tapasztalataiból.”

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo