fbpx

Emelkedni fog a női kerékpárosok száma az olimpián

A párizsi olimpián ugyanannyi női kerékpáros indulhat, mint férfi.

Az UCI bejelentette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal közösen elfogadták, hogy ezentúl azonos számú női és férfi versenyző indulhat kerékpáros számokban az olimpián. Ez a döntés nem fogja érinteni a 2021-es, egy évvel elhalasztott tokiói olimpiát, hanem csak a 2024-es párizsi olimpián fog életbe lépni.

Tokióban 299 férfi és 229 női kerékpáros vehet részt az olimpián, ami 2024-re úgy módosul, hogy 257-257 férfi és női bringás kvalifikálhatja magát. A legnagyobb változás az országúti szakágban lesz, ahol Japánban 130 férfi és 67 nő szerepelhet, míg a következő olimpián Franciaországban már nemenként 90 versenyző állhat rajthoz. Egyelőre arról még nincs döntés, hogy maximálisan mekkora csapatok lehetnek országonként, de azt valószínűsítik, hogy a férfiaknál az eddig öt fő háromra vagy négyre fog csökkenni és a nőknél is várhatóan ugyanekkora lehet maximálisan egy csapat.
A női országúti kerékpározás 1984-ben debütált az olimpiák történetében, ahol 45 női bringás állhatott a rajtnál. 36 év alatt alig nőtt a számuk, pedig a sport sokat fejlődött, most már valóban eljött az ideje annak, hogy nagyobb mértékben megnöveljék az indulók számát.

Érdekesség, hogy pályakerékpárban alig hoz változást az új döntés, a férfiaknál az eddigi 98 fős limitet 95-re viszik le, míg a nőknél a 91-et emelik 95-re.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo