fbpx

Eisenkrammer Károly az MMTBSzSz elnökjelöltje

 

Eisenkrammer Károly

Eisenkrammer Károly

A Magyar Mountain Bike Szakági Sz9vetség október 18-ai közgyűlésén napirenden szerepel a szavazás az elnök visszahívásáról, s amennyiben ez megtörténik, új elnök választásáról. Az alábbiakban a jelölést elvállaló Eisenkrammer Károly programja, céljai olvashatók, melyeket a megüresedő elnökségi pozíciókra kandidáló tagjelöltekkel egyetértésben fogalmazott meg:

Két hete a Bikemagon megjelent riportban a provokatív válaszokkal az volt a célom, hogy felébresszem a montis klubokat, klubvezetőket, hogy vegyék észre, hogy valami nagyon nincs rendjén a sportágban. Azt nem is reméltem, hogy ekkora lesz az érdeklődés! De annak örülök, hogy az egy-két éve a mélyben fortyogó ügyek felszínre kerültek, és az elnökséghez közel állók elmondták a nyilvánosságnak azt, amiről négyszemközt folyamatosan panaszkodnak egymásnak.

Szerintem, ha nem mondjuk ki, nem nevezzük nevén a problémákat, akkor megoldásokat sem találunk. A problémák kimondása jelen eseten egy lavinát indított el. Nem titkolt célom az első perctől az volt, hogy az október 18-i közgyűlésen a tagság hívja vissza Katona Kálmánt, mivel – többekkel együtt – úgy gondolom, hogy a sportág érdekében teljesen más típusú vezetésre van szükség. Az elmúlt napokban nagyon felgyorsultak az események, és több, számomra is új információval lettünk okosabbak. Például kiderült, hogy a baj sokkal nagyobb, mint gondoltuk. Megtudtam, hogy az állam által kiemeltként kezelt tizenhat sportág közül a kerékpár teljesít a legrosszabbul, hogy problémák vannak az elszámolásokkal, és hogy a korábbi, fényes állapotokat mutató beszámolók ellenére a MOB-ban és az illetékes minisztériumban is a veszélyeztetett sávba kerültünk.

Ez az információ volt az utolsó jel arra, hogy itt sürgősen tenni kell valamit. A sportágnak – köztük a mountain bike klubokkal – össze kell kapnia magát! Természetesen nem arra gondolok, hogy holnapra gyorsan nyerjünk meg két világbajnokságot… Hanem arra, hogy a vállalt programokat hajtsuk végre, azokról számoljunk be, készüljenek pontos és átlátható beszámolók. Ehhez szükség van a klubok és a szakemberek segítségre. Eddig a sportvezetők nagy része ki volt zárva az információáramlásból. Ezen gyökeresen változtatni kell! Nagyon sok jó szakember, a civil életben is sikeres vállalkozó, menedzser található a sportágban. Fogjunk össze, és bízzunk egymásban, a sportág iránt elkötelezett emberekben, a szakértelmükben!

Még néhány napja is azt gondoltam, hogy lesz nálam alkalmasabb jelölt az MTB szövetég elnöki posztjára, de be kellett látnom, hogy most, ebben a helyzetben kevesen vannak, akik átlátják a problémákat, bele mernek állni, és nem utolsó sorban van idejük, energiájuk kivezetni ebből az egyébként messze nem reménytelen a helyzetből a sportágat. Ezért vállaltam el a jelölést, és ezért indulok az elnöki tisztért az október 18-i MMTBSzSz közgyűlésen. Természetesen ezt is csapatmunkának tekintem, és nagyon számítok ara, hogy a közgyűlés által megválasztandó elnökségi tagok is hasonló lelkesedéssel, és hasonló célokkal vágnak bele a feladatok, akadályok legyőzésébe. Az elmúlt napokban több korábbi, vagy most jelölt elnökségi taggal beszéltem, akikre bizton számíthatok a jövőben.

A jelöltek között találkozhattok egy névvel, akinek nagyon fontos feladata lesz: az ő segítségével kell bizalmat ébresztenünk az állami sportvezetésben, hogy elindultak a pozitív változások, és a kerékpársport érdemes a támogatásra, a kiemelt sportági státuszra. Révész Máriusz országgyűlési képviselőnél nem tudtunk volna jobb embert találni erre a feladatra. Eddig is sokat tett a kerékpáros ügyekért – ezek közül talán az Erdőtörvény tavalyi módosítása során elért eredmény a legkiemelkedőbb -, és most az elnökség aktív tagjaként is sokat segíthet.

Révész Máriusz – elnökségi tag jelölt

Mivel a tizenhat kiemelt sportág közül az elmúlt két év munkája alapján a kerékpársort a legrosszabbul teljesít, nagy szükség van arra, hogy az elnökségben személyében is megjelenjen olyan valaki, aki a kormányzat felé képviselni tudja a sportág érdekeit, és hitelesen be tudja mutatni a pozitív változásokat. Révész Máriusz országgyűlési képviselő (2014-ig a Parlament Sport és Turizmus bizottságának tagja) már eddig is sokat tett a kerékpárosokért, másrészt a megfelelő szinten tudja eljuttatni az információkat. 2010-ben az ötletgazdája és támogatója volt a Határon Túrának, amely során évről évre több százan tekertek el Erdélyből majd később Kárpátaljáról Budapestre. Két évvel ezelőtt a KRESZ kerékpáros-baráttá tételével foglalkozó munkacsoportot vezette. Az Erdőtörvénynek a kerékpárosok számára kedvező 2013. évi módosítása egyértelműen az ő nevéhez főződik. Nem mellékesen évente több száz kilométert túrázik.

A Mountain Bike Szövetség stabilitásán túl a következő feladat a „szakszövetségben”, vagyis Magyar Kerékpársportok Szövetségében is végigvinni az évek óta várt, de mindig halogatott szervezeti változásokat – természetesen más szakágakkal és klubokkal közösen kidolgozva. Nem lehet komolyan venni azt a sportágat, ahol négy elnök van, és kívülállók számára feldolgozhatatlan, hogy akkor most a keskenygumis vagy rücskös-gumis szövetség melyik elnökségével egyeztetnek!? Átláthatóvá, érthetővé kell tenni a sportági struktúrát, és ezen belül meg kell erősíteni a szakágakat – de nem az eddigi rendszer szerint. Hiszen ennek a sportágnak 10 egymástól határozottan eltérő területe van, amelyek között szerencsére van átjárás – de mégis érdemesek arra, hogy külön kezeljük őket. Kevesen tudják, de például az olimpián, az atlétika után a kerékpársportban adják át a legtöbb érmet. Nem csoda ez, hiszen ez az egyik legszínesebb sportág. Csak a Mountain Bike Szakági Szövetségben négy egymástól jól elkülöníthető szakággal kell dolgoznunk – négy olyan területtel, ahol a szakemberek ismeretanyaga, az edzések alapvetően különböznek egymástól. A trial, vagy a DH szakában zajló szakmai munka köszönőviszonyban sincs azzal, amit mondjuk egy maraton versenyre készülő sportoló csinál. Éppen ezért szükséges nekünk itt házon belül is megerősíteni a szakágakat.

Számítok arra, hogy az MMTBSzSz honlapon megjelent zavarkeltő információk ellenére minél több egyesület vesz részt az október 18-ára kiírt közgyűlésen, és szavazatával, hozzászólásával, véleményével segíti a közös munkánkat. Hiszen ez egy nagy közös feladat, amit meg kell oldanunk – remélhetőleg mindannyiuk örömére. Találkozunk a MMTBSzSz közgyűlésen az eredetileg meghirdetet helyen és időpontban: október 18-án szombaton, 10 órakor a III. kerületi Rozmaring vendéglőben!

Eisenkrammer Károly

2014. október 16.

 

 

Célok 2015 – MMTBSzSz

A Szövetség alap működésének helyreállítása
• Átláthatóság, nyilvánosság biztosítása.
• Kétirányú, aktív kommunikáció a tagokkal:
• Közgyűlési és elnökségi jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozása.
• Tagnyilvántartás, versenyzői nyilvántartás aktualizálása.
• Szövetségi kapitányok pályáztatása, kinevezése.
• Szakmai tervek kidolgozása a szövetségi kapitány(ok) vezetésével (felnőtt, utánpótlás).
• Pénzügyi helyzet tisztázása.
• A kiemelt sportági státusz megtartása érdekében együttműködés az MKSz-szel a MOB-bal és Sportért felelős Államtitkársággal.

Rövidtávú tervek
• Külső kommunikáció erősítése – a szakágak népszerűsítése, ezzel a sportág és a klubok „eladhatóságának” elősegítése.
• Kimagasló eredményeket elért sportolók elismerése – „sztárolása”.
• Az MMTBSzSz-hez tartozó szakágak (cross-country, lejtős (DH), trial, extrém) önállóságának erősítése.
• Az eddig távolmaradó egyesületek bevonása a sportág életébe.
• Utánpótlás fejlesztési program szélesítése, szoros együttműködés az oktatási intézményekkel.
• Versenyminősítési rendszer kidolgozása, bevezetése. Bővíteni kell a versenyszabályzatot, és a résztvevőktől is kell információt gyűjteni.
• Versenyszervezői munkacsoport létrehozása. A “csak” versenyszervezéssel foglalkozó szervezetek ne szövetségi tagként, hanem a Szövetség partnereként dolgozzanak.
• Sportpálya / Létesítmény fejlesztési munkacsoport létrehozása. Az országban épülő bringaparkok (bringás létesítmények, pályák) szakmai jóváhagyása, engedélyezése, ellenőrzése.
• Bírói minősítési rendszer kidolgozása, bevezetése.
• Egyesületi minősítési rendszer kidolgozása, bevezetése.
• Amatőr (hobbi) licnece kiváltásának érdekében érdekeltségi rendszer kidolgozása, népszerűsítése.
• A kiemelt támogatási program forrásainak függvényében:
• versenytámogatási rendszer kidolgozása,
• szakmai támogatási rendszer kidolgozása.

Az “egyszövetségi rendszer” előkészítése
• A Magyar Kerékpársportok Szövetségén belül a jelenleg tagoltan és sokszor átláthatatlanul működő, többszintű struktúra helyett az “egyszövetségi rendszer” felépítését el kell kezdeni. A többi szakági szövetséggel, és egyesületekkel együttműködve ki kell dolgozni azt a rendszert, amelyben – közvetlenül az MKSz elnöksége alatt – minden szakág önálló vezetéssel és önálló költségvetéssel tud dolgozni. Ez egyrészt elvárás az UCI és a MOB részéről, másrészt a jelenlegi rendszer zavaros, visszaélésekre ad lehetőséget és így fenntarthatatlan.

2014. október 16.

Eisenkrammer Károly – elnök jelölt
Molnár Dénes – elnökségi tag jelölt
Nagy Ádám – elnökségi tag jelölt
Révész Máriusz – elnökségi tag jelölt
Tóth András – elnökségi tag jelölt
Tóth Árpád – elnökségi tag jelölt

.

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo