fbpx

“Egy ugráson múlt a döntő” – Hege kilencedik a krakkói világkupán

A 2014-as Világkupa-szezon első állomásán, a lengyelországi Krakkóban a 9. helyen zárt a magyar triálos világklasszis, aki hét hónap versenymentes időszak után végzett a TOP 10-ben.

2014-hegedűs László-világkupa-krakkó1

Sok olyan sportág van, amelyben a magyar versenyzők a világ legjobbjai közé tartoznak. Hegedűs László, vagy, ahogy a kerékpáros világ ismeri, Hege az igazi közönségkedvenc szakág, a triál egyik világklasszisa. Jelenleg a legjobb tízben – nyolcadik – található a 125 nevet tartalmazó világranglistán. A 24 éves ceglédi fiatalember a hétvégén a krakkói Világkupa versenyen kezdte meg idei nemzetközi szereplését, ahol végül a 9. helyen végzett. Hege elmondta, elégedett az elért eredményével, ugyanis a nyolcas döntő mindössze egy kockázatos ugrás miatt maradt el.

2014-hegedűs László-világkupa-krakkó3Filmen, vagy élőben, mindenesetre sokan csak szájtátva bámulják a triálosokat, akik egy nyereg nélküli kerékpárral bámulatos dolgokra képesek akár az utcán, akár kifejezetten a sportág számára megépített pályákon. A szerte a világban egyre népszerűbb sportág egyik legjobbja Hegedűs László, aki a 8. helyen áll az aktuális világranglistán, mindössze 47 ponttal lemaradva az 5. helyezett mögött. Idén arra készül, hogy megőrizze a helyét a TOP 10-ben.

Az első Világkupa futamnak a lengyelországi Krakkó adott otthont, és az idénynyitón a világ minden tájáról – az európai menőkön kívül Kanadából, Ausztráliából és az Egyesült Államokból – is érkeztek versenyzők. Hege kategóriájában – 26 colos – negyvenegy versenyző állt rajthoz, és az már a selejtezők alatt kiderült, a mezőny annyira erős, hogy a nyolcas döntőbe szinte csak hibátlan teljesítménnyel lehet bekerülni. A 24 éves ceglédi triálost végül csak egy hajszál, illetve egy ugrás választotta el a finálétól.

Az idei szezonban az a legfőbb célom, hogy a világranglistán megtartsam a Top 10-es helyezésemet, illetve, hogy a versenyeken mindenképpen a legjobb tízbe végezzek. Azt már az első gyakorlatok alatt lehetett látni, hogy a mezőny egyre erősebb, és már ekkor látszott, az, hogy ki juthat be a döntőbe, csak minimális különbségeken fog múlni. A középdöntőt öten is hibátlanul jutottak a nyolcas fináléba, míg nekem az egy hibapontommal a velem holtversenybe lévőkkel újra teljesítenem kellett a pályát. A minél jobb gyakorlat érdekében az egyik nehéz ugrásnál kockáztattam, ám sajnos rosszul érkeztem talajra belőle, így a maximális 5 hibapontot gyűjtöttem be a szekción, és ezzel sajnos nem jutottam a döntőbe, de így is a 9. helyet szereztem meg, ám a megszerzett 85 pontommal megerősítettem a helyem a világranglista nyolcadik pozíciójában – elevenítette fel a 24 éves ceglédi sportember.

2014-hegedűs László-világkupa-krakkó2Mindenesetre Hegedűs László nem kesereg, nincs is erre ideje, ugyanis a jövő hét végén már az Európa-bajnokságon szerepel, ahol mindenképpen szeretne döntőbe kerülni. jelenleg Hollandiában készül a kontinensviadalra, mégpedig látványos bemutatókkal fűszerezve az edzéseit. Ezek a bemutatók immár számos országban népszerűek, hiszen a világranglista 8. magyar klasszist egyre több helyre hívják meg a csapatával.

Jelenleg Hollandiában vagyok, ahol Amsterdamban lépek fel a Hegeshow műsorával, aminek nagy sikere van. A bemutatók mellett a legjobb holland versenyzővel, Rick Koekoekkel készülök a következő megmérettetésre, az Európa-bajnokságra, melyet idén a lengyelországi Walbrzychban rendeznek meg. A remek hangulatú bemutatóink és a kemény edzések a lehető legjobb felkészülést biztosítják számomra a kontinensviadalra, ahol mindenképpen döntőbe szeretnék kerülni. Szeretnék köszönetet mondani a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetségnek, mert az ő támogatásuk hatalmas segítség a számomra – fogalmazott Hege.

Az idei nemzetközi versenynaptár

1. Világkupa: Lengyelország, Krakkó – 2014. 05.30-06.01. – összetett 9. hely

2. Világkupa: Franciaország, Pra Loup – 2014. 07. 25-27.

3. Világkupa: Franciaország, Meribel – 2014. 08. 21-23.

4. Világkupa: Svájc, Moutier – 2014. 09. 19-20.

5. Világkupa: Belgium, Antwerpen – 2014. 09. 26-28.

Világbajnokság:    Norvégia, Lillehammer – 2014. 09. 01-07.

Európa-bajnokság: Lengyelország, Walbrzych – 2014. 06. 14-15.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo