fbpx

Cyclocross Világkupa Zolder: Magyarok a mezőnyben, ismét Cant és Van der Poel nyertek

Karácsony másnapján, December 26-án, rendezték az UCI Cylocross Világkupa zolder-i futamát. Nem mindennapi eseménynek lehettünk szemtanúi, ugyanis a világelit mellett a Vas testvérek személyében magyar versenyzőkkel is találkozhattunk a mezőnyben. Az elit nőknél hatalmas csatában újra Sanne Cant nyert, a férfiaknál pedig a betegségéből visszatérő Mathieu Van der Poel volt a leggyorsabb.

Az U19-es fiúknál az elmúlt versenyek vegyes eredményei alapján szinte lehetetlen volt megmondani, hogy ki lesz a futam győztese, a Namur-ban könnyedén nyerő svájci Európa-bajnok Loris Rouiller, a cseh Kopeczky, a brit Tulett vagy a világranglistát vezető holland Pim Ronhaar is odaérhetett volna a dobogó legfelső fokára. A futam során a Tomas Kopeczky, Jarno Bellens páros tudott kisebb előnyre szert tenni, őket üldözte a Niels Vandeputte, Ben Tulett,  Loris Rouiller alkotta trió. A cseh az utolsó körben döntötte el a versenyt 3 másodperccel ért be a belga előtt, a harmadik helyet pedig a szintén belga Vandeputte szerezte meg. A versenyen magyar indulónak is szurkolhattunk, Vas Balázs küzdött keményen a világ legjobb versenyzői között, a 45. helyen 4 perc 25 másodperccel ért célba a győztes után, ami kiváló eredménynek számít az elmúlt időszak magyar eredményeit nézve.
Ma egy nagyon nehéz, de annál tanulságosabb versenyen vagyok túl. Pár napja küzdök egy betegséggel,amitől nem igazán kapok levegőt. De így is rajthoz álltam, mert annyira nem éreztem magam rosszul. A rajt egészen jól sikerült (nem csúsztam hátrébb) utána viszont ment a küzdelem a helyekért. A verseny első felében nagyon nem éreztem magam jól, de talán az utolsó két körben jobban lettem egy kicsit. Így végül a 45. helyen értem célba. A következő versenyem Azencross 28-án, addigra remélem sikerül magam összeszedni.-írta a magyar versenyző a facebook oldalán.

Az U23-as férfiak futamával folytatódott a nap, a verseny előtt a többség a fiatal brit tehetség, Thomas Pidcock, győzelmére fogadott volna, de a belga Eli Iserbyt vagy akár a holland Sieben Wouters is jelentős győzelmi esélyekkel vágott neki a futamnak. A verseny elején a hollandok lendültek támadásba, Sieben Wouters és Joris Nieuwenhuis voltak a leggyorsabbak az első körben, az utóbbi annyira kemény tempót diktált a futam során, hogy végül csak az utolsó előtti körben érte utol a Pidcock, Iserbyt páros. Az utolsó körben a brit és a belga versenyző együtt érkeztek a célegyenesbe, végül a sprint döntött az első hely sorsáról, ahol Pidcock gyorsabbnak bizonyult Iserbyt-nél. Nieuwenhuis előnye kitartott a többiekkel szemben így a 3. helyen ért célba.

Az elit nőknél a nem túl fényes namur-i szereplés után a világranglistát magabiztosan vezető Sanne Cant-nak kellett bizonyítania, hogy még mindig ő a legjobb női cyclocross versenyző. A verseny során sokáig együtt maradt az élboly, egyedül a holland Lucinda Brand tudott pár másodperces előnyre szert tenni, de miután Cant üldözőbe vette pillanatok alatt utolérték. A 3. kör második felében támadt a belga világelső, de az olasz bajnok Eva Lechner és az amerikai Katherine Compton tartották vele a lépést. Kis előnnyel a mezőny előtt ők hárman váltott vezetéssel haladtak a cél felé. Az utolsó kör utolsó emelkedőjén Cant újra a maximumra kapcsolt és pár másodperces különbséget tudott kialakítani Compton-nal és Lechner-rel szemben, az olasz közben lemaradt az amerikairól így kialakítva a végső sorrendet. Cant nyert (ezzel megszerezte karrierje 100. győzelmét), Compton második, Lechner harmadik helyen ért célba, a negyedik helyet pedig az utolsó körében leggyorsabb kört teljesítő Pauline Ferrand Prevot szerezte meg.

Magyar versenyző is rajthoz állt az elit nők a futamában, a még csak 16 éves Vas Kata Blanka mérte össze erejét a világelit nőkével. Blanka korához képest remek eredményt ért el, a 49. helyet szerezte meg 6 perc 13 másodperc hátránnyal a győztes mögött.

Az elit férfiak futamával zárult a zolder-i cyclocross világkupa. Az elmúlt két világkupán is győzedelmeskedő Wout Van Aert számított a verseny legnagyobb esélyesének, bár a betegségéből felépülő, a világranglistát vezető Mathieu Van der Poel-lal is mindenképpen számolni kellett. A verseny elején ők gyorsan az élre álltak, tudatosítva a mezőnyben, hogy másnak most nem lesz beleszólása a futam kimenetelébe. Van der Poel a 4. kör elején olyan kemény tempót kezdett diktálni, amit Van Aert nem volt képes tartani, a holland előnye folyamatosan nőtt, sejteni lehetett, hogy Zolder-ben ő lesz a leggyorsabb, ha nem jön közbe valamilyen technikai probléma. Közben Van Aert-ot az utolsó előtti kör elejére utolérte honfitársa, Laurens Sweeck, onnantól váltott vezetéssel üldözték tovább a hollandot, de közeledni nem tudtak hozzá, Van der Poel megőrizte az előnyét egészen a célvonalig. A célegyenes előtt Sweeck indította a hajrát, melyre Van Aert már nem tudott válaszolni, így a világbajnok csak 3. helyen ért célba.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo