fbpx

Cyclocross az olimpiai programban – miért ne?

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke, Brian Cookson optimista a cyclocross olimpiai programba való felvételét illetően, amiről a szervezet legfrissebb sajtóközleményében számol be:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sochiban ülésezik a héten, és Thomas Bach, a NOB új elnökének üzenete egyértelmű az olimpiai programmal kapcsolatos modernizációt és változásokat illetően, az UCI pedig szívesen részt vesz ebben a vérfrissítésben.

Hiszem, hogy a cyclocross, aminek a szezonja az északi féltekén télen van, érdekes adalék lehet a Téli Játékokhoz!

Cyclocross hóban

Cyclocross hóban

A cyclocross állóképességet, robbanékony erőt és hihetetlen kerékpár kezelési képességeket igényel. Jó lenne, ha sok fiatal kijárná a cyclocross-iskolát, és a legutóbbi cyclocross világbajnokságon a junior versenyzők lélegzetelállító teljesítménye megmutatta, bőven vannak tehetségek világszerte.

23 országból és 5 kontinensről érkeztek versenyzők a 2014-es cyclocross vb-re a múlt héten, Macedónia és Szerbia először képviseltette magát a vb-n. A leginkább ugrásszerűen a női és junior kategóriákban nőtt a résztvevők száma, jól mutatva a szakágban tapasztalható fejlődést.

A cyclocross a férfiak és a nők számára is éremszerzési lehetőség, a szükséges infrastruktúra és a pálya kijelölésének költsége minimális, a verseny célja pedig egyértelmű: aki először áthalad a célvonalon, az győz. Mindenek felett azonban ez egy olyan sportág, amely a társadalom széles keresztmetszetét megérinti. Bárki aki látta Hoogerheidében a világbajnokságot, tudja, hogy ez a sport vonzza a fiatalokat.

Az Olimpiai Karta 6. szabálya kimondja, hogy csak azok a sportágak tekinthetők téli sportágnak, melyeket havon vagy jégen űznek. – Lehet, hogy jelen pillanatban így állnak a dolgok, de Bach elnök úr kinyilvánította, hogy változtatni szeretne.

Vagyis én állok elébe a tárgyalásoknak arról, hogy a cyclocross és más télen űzött sportágak felvételt nyerhessenek a téli olimpiai programba.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo