fbpx

Crocodile Trophy: képes beszámoló Ausztráliából

Már 21. alkalommal került sor a legnagyobb hagyományokkal rendelkező mountain bike szakaszversenyre, a kilencnapos Crocodile Trophy-ra Ausztráliában, melyen tavaly Blazsó Márton szerepelt remekül magyar részről.

Az első szakaszt pólóban nyerte az olasz Nicholas Pettina

Az első szakaszt pólóban nyerte az olasz Nicholas Pettina

A Crocodile Trophy-t már a 90-es évek eleje óta rendezi az osztrák Gerhard Schönbacher, aki arról nevezetes a kerékpársportban, hogy többször is ráhajtott a Tour de France-on a bányászlámpa díjra, azaz az utolsó helyezésre. Gerhard fejéből pattant ki, hogy csináljon hegyikerékpárosoknak is egy hosszú többnapost, ahol akárcsak az országúti GT-ken, napról-napra küzdhetnek egymással a bringások.

A főszervező Gerhard Schönbacher bal oldalon

A főszervező Gerhard Schönbacher bal oldalon

Gerhard az Ausztriában, sokkal erősebb mezőnynek szervezett Alpentour Trophy-n elmondta, azért rendezte anno Ausztráliában a versenyt, mert itthon a környéken sokkal nagyobb nehézségek jelentkeztek szervezői szemszögből, főleg az útvonalengedélyek és a biztosítás szempontjából, a hatalmas szigetországban viszont gyakorlatilag „békén hagyták” őket.

esőerdők között

esőerdők között

A Crocodile Trophy ahogy nevéből is sejthető, általában egzotikus tájakat érint, Ausztrália dzsungeles részeitől kezdve a tengerpartig, kis túlzással krokodilok között átkelve a patakokon. A verseny jellegéből, a helyszínből és az időpontból adódóan kevés profit vonzott a verseny, mindig is családias volt a hangulat, nem túl nagy mezőnnyel és főleg amatőr résztvevőkkel, persze azért mindig fel-felbukkannak ismertebb nevek is a mountain bike sportból.

prériken

prériken

17 országból közel 100 hegyikerékpáros vett részt az idei Crocodile Trophy-n október 17. és 25. között, útvonala a trópusi Észak-Queensland tartományban lett kijelölve. A verseny UCI S1 besorolást kapott, amiért UCI-ranglista pontokat is bőven osztogattak.

hőségben

hőségben

A Port Douglas-i Four Mile Beach-re érkezve a mountain bike-osok lábában már 700 kilométer volt 17 000 méter szinttel, ami endurance túrának sem utolsó, így a végén a maximális intenzitás igénylő egyenkénti indításos szakasz nem volt leányálom fáradt lábakkal.

A győztesek

A győztesek

A férfi elit kategória küzdelmeit gyakorlatilag unalmassá tette a svájci maraton specialista, Urs Huber, aki hét szakaszt nyert a kilencből, s toronymagasan végzett az összetett élén is. A nők között hazai győzelem született Sarah White révén. Nagyon örülök a harmadik győzelmemnek, 2009 és 2010 óta, sokat változott a Crocodile Trophy. Napjainkban komplett versenyzőnek kell lenned, hogy meg tudd nyerni, technikásnak és erősnek is, hogy minden terepen érvényesülj, singletracken, esőerdőben, szavannás részeken vagy a széles utakon. A körülmények Ausztráliában már önmagában kihívást jelentenek, de ez teszi különlegessé a versenyt – nyilatkozta Huber.

Elit férfi végeredmény:

  1. Urs Huber (SUI) #3 // Team Bulls // 26h32:40
  2. Sören Nissen (DEN) #8 // Stevens Racing Team // 26h54:06 +21:26 min
  3. Brendan Johnston (AUS) #4 // Trek Racing Australia // 27h13:39 +40:59 min
  4. Nicholas Pettina (ITA) #7 // Gruppo Sportivo Forestale // 27h23:52 +51:12 min
  5. Lukas Islitzer (AUT) #20 // CRAFT – Rocky Mountain Team // 27h38:26 +1h05:46 min

Elit női győztes:

Sarah White (AUS) #114 // Astute Financial Racing // 36h56:30

További kategóriagyőztesek:

A Women: Kristin Endres (GER) #107 // lakatexpress.de // 38h14:37

A1 Men (U30): Evert Feyaerts (BEL) #30 // 33h15:52

A2 Men (30+): Christian Leschke (GER) #49 // Team Leschi // 30h27:14

A3 Men (40+): Bart Duraj (AUS) #61 // Astute Financial Racing // 31h03:51

A4 Men (50+): Garry James (AUS) #97 // Corry Cycles ACE Racing/Specialised // 32h01:07

További fotók:

Fotók: Regina Stanger / Crocodile Trophy

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo