fbpx

Crivit láncmosó: instant get lánctisztítás

Szerintem nincsen olyan kerékpáros, aki szeretné a lánc takarításával járó koszt és macerát. Ez alól egyedül a szíjhajtással rendelkezők tudnak mentesülni, ez a tábor viszont elég szűk, így marad a trükközés. Az egyik legtisztább, és leggyorsabb módja a lánctisztításnak a láncmosó doboz használata. Mi most a Lidl-ben is kaphatót teszteltük le.

crivit_lidl_lancmoso 2

A láncmosó dobozok előnye, hogy viszonylag zárt rendszeren belül mossák a láncot, így nem lesz minden koszos a folyamat alatt. Persze bringázás utáni nagynyomású mosóban is le lehet takarítani, de annak azért bőven vannak hátrányai, hiszen a 100 bar körüli nyomás belenyomja a koszt a lánc görgői közé, ami onnan soha nem kerül már ki, ellenben gyorsan koptatja a szerkezetét. A másik megoldás, hogy szétbontod a láncot, és utána valamilyen tálkában szépen tisztára mosod. Ha van patentszem, akkor egészen könnyű végrehajtani, de ha nincsen, akkor a láncbontás nem is annyira egyszerű és olcsó folyamata következik. Persze leszedés nélkül is lehet láncot takarítani lánctisztító spray segítségével, de olyankor mindenfelé fröcsköl a olajos kosz és vigyázni kell, nehogy a fékfelületre kerüljön.

Így kell felrakni a láncra, de a használatija is szépen leírja.

Így kell felrakni a láncra, de a használatija is szépen leírja.

A legegyszerűbb megoldás tehát a láncmosó doboz használata. A csomagolásban két kis flakkont találunk a doboz mellett. Az egyikben a mosófolyadék található, a másik pedig láncolaj. Fel kell tenni a láncra a dobozt, feltölteni a jelölésig a mosófolyadékkal, ráteni a tetejét, és kezdődhet a tisztítás. A hajtóművet visszafelé forgatva célszerű kb egy percig hajtani, lehetőleg kis fordulattal, hogy a kefének legyen ideje lehúzni a felesleget a láncról. A mosófolyadék kétszeri használatra elég ha átlagosan szennyezett országútin használt lánccal van dolgunk.

Hegyikerékpár láncának tisztítására két adagot kell elhasználni, akkor lesz szép tiszta. Persze ha valaki elhanyagolja a láncot, és az tiszta olajsár, akkor a láncmosó doboz sem lesz megváltás. Szerencsére nagyon kevés mosófolyadékot húz magával a lánc, de ha lakásban végzed a takarítást, akkor mindenképpen legyen rongy, vagy újságpapír a bringa alatt, mert pár csepp lesz alatta.

Használat után féktisztító spray-vel vagy csak simán vízzel érdemes kitisztítani az egész láncmosó dobozt, főleg a keféket, hogy ne maradjon benne szennyeződés. Szerencsére egy egyszerű jól működő cucc, sokáig ki fog szolgálni, egyébként a Barbieri gyártja a Lidl-nek, aki megbízható termékeket gyárt. Ahogy az eddig tesztelt termékek, ez is nagyon kedvező árú (1690 Ft), nem nagyon van mit gondolkozni rajta. Egyetlen hátránya, hogy a mosófolyadék 1-2 láncmosásra elég (a mellé adott láncolaj viszont nagyon sokáig), és a Lidl-ben nem kapsz utántöltőt hozzá.

Viszont könnyen beszerezhető bármelyik bringaboltból a Motorex, vagy Weldtite láncmosó folyadék, amit bátran beleönthetsz. Kisebb fricska a „lidliző” kommentelőknek, hogy pontosan ugyanezt veheted meg eredeti márkanéven is 3 540 Ft-ért 😀

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo