fbpx

Contador és Froome a Vueltát adták – interjú a spanyollal

"El Pistolero"

“El Pistolero”

Ha videón látja valaki a két GT-menő sztár, Alberto Contador és Chris Froome tegnapi csatáját az andalúziai körversenyen, könnyen gondolhatja, hogy egy 2014-es Vuelta-hegyi szakaszt lát…

A február 18. és 22. között rendezett Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista del Sol névre hallgató UCI 2.1-es Europe Tour verseny elsősorban a Tour de France-győzelemre is esélyes Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) és Chris Froome (Sky) randevúja miatt érdekes a kerékpársport rajongók számára, és a két sztár ki is szolgálta a nagyérdeműt.

Contador már szerdán, az első nap „b” szakaszának számító 8 kilométeres időfutamon jobban odatette magát, a negyedik helyen végzett, 8 másodperccel Froome előtt, megszerezve az összetett éllovasnak járó piros trikót is. tegnap a legnehezebb hegyi befutóra került sor, ahol a spanyol volt ismét a támadó szellemű, a Tinkoff-Saxo szétszedte a mezőnyt, majd Alberto már hét kilométerre a céltól akciózott, s innentől csak a hátát látták.

Stílusgyakorlat Contador vs. Froome az utolsó kilométereken:

Froome azonban a tavalyi Vuelta-szakaszokhoz hasonlóan – az év ezen szakában még inkább érthető módon – a wattmérője alapján hajtott, és a Hazas Llanas hegy utolsó két kilométerén minimálisan közelítette Contadort, de egy percig sem volt reális esélye megfogni. A briten nyári formájához képest láthatóan van még egy-két kiló, de ugyanezt elmondta magáról a Tinkoff-Saxo kapitánya is a szakaszt követő interjúban:

– Hogy érezted magad az emelkedőn?

– Igazából a lehető legjobban. Hihetetlenül büszke vagyok, inkább a csapatomra, mint a saját formámra. Fantasztikus munkát végeztek az első kilométertől (Petrov, Valgren, Tosatto, Sergio, Jesús, Basso…), Végig kontrollálták a versenyt, hogy a végén legyen lehetőségem szakaszt nyerni, függetlenül attól, hogy megvannak-e hozzá a lábaim.

A Tinkoff-Saxo a mezőny élén

A Tinkoff-Saxo a mezőny élén

Amikor láttam, hogy hét kilométer van hátra, azt mondtam magamnak, hogy „Alberto, vedd úgy, hogy ez egy teszt, mint amilyeneket 15-20 napja csináltál a hegyekben.” Jól éreztem magam, inkább az erőleadást figyeltem, nem is annyira foglalkoztam vele, mennyire jönnek a többiek, csak megpróbáltam magamból a lehető legtöbbet kihozni a célig.

– Hosszú volt az emelkedő?

– Ha hét kilométerrel a cél előtt támadsz, az magától értetődik, hogy mindig hosszú menet, alig várod, hogy vége legyen. Ha nincsenek Watt-referenciák, nem tudhatod pontosan, hogy gyorsan mész-e vagy sem, de tudtam, hogy hosszú lesz, mert ismertem az emelkedőt, mentem már fel rajta.

Contador támad

Contador támad

– Biztosabbnak érzed így az összetett sikert?

– Soha nem lehet tudni. Ma jó napunk volt, de holnap lehet rossz. Most örüljünk, holnap pedig új nap vár ránk.

– Tudtad, hogy Froome jön mögötted?

– Néhány kanyarban hátra tudtam nézni, s bár nem tudtam pontosan a különbséget, de láttam, hogy megvan a távolság, ilyen meredeken kisebb távolság is elég nagy időkülönbség, és úgy döntöttem tartom a tempót.

Contador a dobogón

Contador a dobogón

– Nem korai még ez a forma a Giro d’Italia-ra és a Tour de France-ra készülve?

– Nem, igazság szerint nem, mert elég sok felesleg van még rajtam, még ha nem is tűnik fel. Ami jó, hogy igen, erős vagyok, de a nagy meredekség miatt voltak kétségeim. Szerencsére pozitívan csalódtam, pláne, hogy tudom, ennél még csak jobb leszek.

A vasárnap véget érő versenyen nehéz elképzelni, hogy Froome közel félperces hátrányból elvenné Contadortól a piros trikót, de nem lehetetlen, fél perc behozható. Eddig remek szakaszokat láthattunk, aki tudja, érdemes követnie az andalúziai versenyt az Eurosporton!

Fotók: Karlis Medrano

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo