fbpx

Célba ért a Határon Túra

A túra hetedik napján, 647 kilométer megtétele után elérte a Transalpina magashegyi út legmagasabb pontját a Határon Túra bringás csapata. Az utolsó volt a legnehezebb nap, 1600 méternyi szintkülönbséget kellett letekerniük 51 kilométer alatt.

hataron_tura_Transalpinán

A Transalpina, közismertebb nevén a „Király útja” Erdélyt és Olténiát köti össze a déli-Kárpátok hegyláncán keresztül. Az út a Sebes folyó völgyében fut, majd az Oasa tó mellett halad el. Innen, a közel ezer méteres magasságban levő, Oasa mellől indult a Határon Túra csapata péntek reggel 8 órakor, fenyvesek és páfrányok övezte úton. A túrázók a lábukban lévő majd’ 600 kilométer ellenére jól bírták a hegymenetet. A korábban kialakított csoportok az emelkedőkön felbomlottak, a hegyeket mindenki a saját tempójában mászta meg. Menet közben több összeváró pont is volt, hogy ne szakadjon szét teljesen a konvoj, és itt frissíteni is tudtak.

A kommunikációt nehezítette, hogy az utolsó két napon, a hegyek között szinte egyáltalán nem volt térerő, így az otthonmaradtak csak néhány kósza sms alapján tudhatták, hogy merre járnak épp, és hogy bírják a túrát. A túravezetők és a biztosító csapat egymás között rádión tartotta a kapcsolatot. Kissé megfáradtan, de rendületlenül haladtak a cél felé. 1600 méter fölött átlépték a fenyőerdők felső határát, az már az ég és a felhők birodalma. Innen már „csak” 500 méter szintkülönbséget kellett megtenniük, hogy felérjenek a Transalpina legmagasabb pontjára, 2145 méter magasságban. Szemet gyönyörködtető kilátás fogadta őket, ameddig a szem ellát, a Kárpátok vonulata rajzolódott ki.

Határon Túra a Transalpina legmagasabb pontján

A megérkezést követően, kis pihenő után, egy rövid megemlékezést tartottak, mivel idén a túra szomorú küldetést is teljesített. Néhány nappal az esemény előtt egy tragikus kimenetelű kerékpáros balesetben elhunyt Petényi Zsolt, az eddigi Határon Túrák nagyra becsült, állandó résztvevője. Zsolt 58 éves volt. A résztvevők részben az Ő emlékére tekerték le a távot, és helyeztek el koszorút a hegyen, emlékezve a korábbi közös túrákra és egy nagyszerű emberre.

Lefelé már együtt ereszkedett a közel 60 fős bringás csapat a pénteki szálláshoz. Innen indultak el szombat reggel, immár busszal, vissza Magyarországra. Menet közben tettek egy kis kulturális kitérőt: ellátogattak Vajdahunyad és Déva várához is. Szombat este 10 óra után érkeztek vissza oda, ahonnan 8 napja elindultak, a kőbányai Szent László térre. Véget ért tehát a 2013-as Határon Túra, amely a közel 700 km során tovább erősítette a túra alapértékeit: élmény, hagyomány, teljesítmény.

További információk: www.hatarontura.hu

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo