fbpx

Cape Epic: Kemény küzdelem után Sauser és Kulhavy győzött az 5. szakaszon – Szentgyörgyi 430.

A tegnapi nap gyengélkedő Nino Schurter – Florian Vogel (Scott Swisspower) páros megizzasztotta az összetettben vezető duót a mai szakaszgyőzelemért. Az olimpiai bajnok Kulhavy és csapattársa Sauser belement a csatába, amit végül sorozatban második szakaszsikerük koronázott, mellyel tovább növelték előnyüket az összetettben.

A Swisspower párosa ma szorosan követte az összetett éllovasokat

A Swisspower párosa ma szorosan követte az összetett éllovasokat (fotó: www.marathonmtb.com)

Az ötödik szakasz olyan, mint egy bónusz nap, rövid és élvezetes, írja a hivatalos bemutató. Ez a Cape Epic nyelvén 75km-t és 1800 m szintemelkedést jelentett a megfáradt ridereknek. A mai etap tartalmazta a legtöbb egynyomos ösvényt a Cape Epic történelmében, cross country jellegű emelkedőkkel és lejtőkkel.

Az 5. szakasz szinttérképe

Az 5. szakasz szinttérképe

Florian Vogel tegnapi rosszulléte lehet csak taktikai húzásnak bizonyult, ugyanis a mai napot teljes gázzal kezdte a Scott Swisspower párosa. A regnáló cross-country világbajnok Nino Schurter és csapattársa a szakasz elején már több, mint 40 másodperccel vezetett. Az őket követő Jose Hermida- Rudi van Houts (Multivan Merida) duó defektet kapott, viszont a Sauser- Kulhavy páros az első ellenőrző ponton utolérte a svájci csapatot. Innentől négyen sokáig együtt haladtak, a Specialized menői növelni akarták összetett előnyüket, amire jó lehetőség is adódott, hiszen a nagy rivális, összetettben 2. Bulls versenyzője, Urs Huber elszenvedett egy kisebb bukást. A szakasz végén, a Kulhavy és Sauser által diktált konzisztens tempó meghozta gyümölcsét és ők haladtak át elsőként a célvonalon.

Sauser és az egyedi bringa ma megúszta technikai gond nélkül

Sauser és az egyedi bringa ma megúszta technikai gond nélkül

 “Ez egy jó nap volt nekünk. Sokáig az élen bolyoztunk Kulhavy és Sauser társaságában. Floriannak kisebb problémái akadtak, de sikerült a 2. helyen célba érnünk. Jól éreztük magunkat és ez egy remek eredmény a csapatnak. Ma egy igazi mtb pályán versenyezhettünk rengeteg singletrack szakasszal. Ha minden szakasz ilyen lenne, biztosan indulnék jövőre is…”- mondta Schurter

Schurter tegnap még nem  küzdött a szakaszgyőzelemért (fotó: Gary Perkin)

Schurter tegnap még inkább az egykerekezéssel foglalkozott (fotó: Gary Perkin)

A nők mezőnyében ismét a Yolande Speedy- Catherine Williamson (Energas) páros volt a leggyorsabb. Velük kapcsolatban érdekesség, hogy sok profival ellentétben ők nem bérelnek lakóbuszt vagy apartmant, hanem egyszerűen sátorban töltik az éjszakákat.

A magyar versenyző Szentgyörgyi Krisztián és párja Willie van der Vyver (Northern Crocodiles/Trollope/X2S) ma a 430. helyen értek be, ez kategóriájukban a 139. pozíciót jelentette.

Krisztián élményei a mai napról:

Mivel a mai szakasz CSAK 75km es 2400m szintkülönbség volt, úgy gondolta mindenki, hogy könnyen túl leszünk rajta és tudunk összpontosítani a holnapi szakaszra, ami 99km és 3000m szintkülönbségű lesz.

De hamar bebizonyosodott, soha sem szabad lebecsülni még egy rövidebbnek látszó szakaszt sem az Epic-en. Itt minden nap megszenved az ember a szakasz teljesítése közben. A táv 30 %-a ,,single track,, volt legtöbbször lejtmenetben, de elég gyakran emelkedett is, sok volt a rövid szűk kanyar, így a szakasz igen technikásnak és nehéznek mondható volt. A hőmérséklet is 40°C körül járt a táv második felében!

Amiről még nem beszeltem, miért is nehéz ez a verseny túl a távolságon, a szintkülönbségeken, az időjárás viszontagságain, az minden Epic versenyző rémálma, ami ott áll a fejünk felett minden nap a ,,Cut off Time,, teljesítése. Mert lehet sokat tekerni a melegben, de ezen a versenyen minden nap be kell érni időben a célba. Ha a kerékpáros időn túl érkezik be akármelyik szakaszon is, kiesik a versenyből, elveszik a rajtszámát és egy kék új rajtszámmal tovább tekerhet másnap, de nem lesz hivatalos eredménye a verseny végeztével, mivel a párban versenyző csapatok nem távolodhatnak el egymástól a verseny egyetlen pillanatban sem több mint 2 percre. Általában mindkét csapattag időtúllépés eseten büntetve lesz, ezért is nehéz jó partnert választani.

Valaki azt mondja erről, hogy a gyorsabb versenyző a kettő közül többet szenved mivel nem a saját megszokott tempóban tekerni nehezebb, erről megoszlanak természetesen a velemenyek.

Az 5. szakasz eredménye:

1. Christoph Sauser-Jaroslav Kulhavy (Burry Stander-SONGO) 3:03.04,1
2. Nino Schurter-Florian Vogel (Scott-Swisspower) +2.14,9
3. Karl Platt-Urs Huber (Bulls) +2.31,2
4. Marco Aurelio Fontana-Manuel Fumic (Cannondale) +6.06,2
5. Jose Hermida-Rudi Van Houts (Multivan Merida) +7.03,7
6. Thomas Dietsch-Tim Boehme (Bulls 2) +7.04,0
7. Philip Buys-Matthys Beukes (SCOTT Factory Racing) +9.11,5
8. Stefan Sahm-Simon Stiebjahn (Bulls 3) +10.34,7
9. Max Knox-Kohei Yamamoto (Burry Stander-Songo 2) +14.40,5
10.Hans Becking-Jiri Novak (Superior-Brentjens) +17.00,0

A mai szakasz eredményhirdetése 2. Vogel-Schurter (Scott Swisspower) 1. Sauser-Kulhavy (Burry Stander-Songo) 3. Huber-Platt (Bulls)

A mai szakasz eredményhirdetése: 2. Vogel-Schurter (Scott Swisspower) 1. Sauser-Kulhavy (Burry Stander-Songo) 3. Huber-Platt (Bulls)

Az összetett állása:

1. Christoph Sauser-Jaroslav Kulhavy (Burry Stander-SONGO) 22:43.09,0
2. Karl Platt-Urs Huber (Bulls) +3.43,3
3. Thomas Dietsch-Tim Boehme (Bulls 2) +20.34,3
4. Jose Hermida-Rudi Van Houts (Multivan Merida) +33.00,0
5. Marco Aurelio Fontana-Manuel Fumic (Cannondale) +54.03,4
6. Philip Buys-Matthys Beukes (SCOTT Factory Racing) +1:05.30,5
7. Darren Lill-Charles Keey (Cannondale Blend) +1:11.27,3
8. Stefan Sahm-Simon Stiebjahn (Bulls 3) +1:18.53,9
9. Hans Becking-Jiri Novak (Superior-Brentjens) +1:27.01,8
10.Max Knox-Kohei Yamamoto (Burry Stander-Songo 2) +1:33.39,6

Az 5. etap a Burry Stander – SONGO csapat szemszögéből:  

Cape Epic – a negyedik szakasz összefoglalója
Cape Epic – a harmadik szakasz összefoglalója
Cape Epic – a második szakasz összefoglalója
Cape Epic – az első szakasz összefoglalója
Cape Epic – a prológ összefoglalója
Cape Epic – előzetes információk

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo