fbpx

bringásandrás blog: Trendi és praktikus göncök bringás csajoknak

Általánosságban elmondható, hogy a nőknek fontosabb a divat, mint a férfiaknak. Ez tény, ezzel kár is vitatkozni, elég csak otthon összehasonlítani párunk és saját szekrényünk tartalmát…

Ahogy a kerékpározás a hétköznapokban, úgy a divat is egyre nagyobb teret hódít a kerékpáros ruházatban. Nem volt ez mindig így! A kilencvenes években közel sem volt ekkora ruhakínálati bőség, mint most. Akkor még örülhettünk annak is, ha bringás ruhákat találtunk a boltokban, nemhogy külön női kollekció legyen.

Mára viszont teljesen más a helyzet, a kerékpározás akkora népszerűségnek örvend, hogy a női bringások számának emelkedésével  érdemes komolyan foglalkozni az igényeikkel. A legegyszerűbb dizájnok esetében egy kis rózsaszín vagy néhány virágocska kerül a ruhára és már kész is a csajos ruha.
kellys-pro-team
Viszont sok gyártó ennél továbbment és már nem csak a külcsínt, hanem a belsőt is fontosnak tartották. A női anatómiához igazodva készítik el ruháikat, hogy ne csak jól nézzen ki, hanem kényelmes és praktikus is legyen az adott ruhadarab.

A ruhákban a mezeknél a fazonban van jelentős különbség, ugye a női modellek karcsúsítottak, követik a test vonalait és a méretpaletta is eltolódik a kisebbek felé. A kiegészítők terén (bukósisak, kesztyű, kar- és lábmelegítő stb.) jobbára csak a színekkel és méretekkel dobogtatják meg a női szíveket.

Szándékosan hagytam ki, illetve a felsorolás végére a nadrágokat. Itt találhatjuk a legtöbb újítást a férfi ruhákhoz képest. A legfontosabbak a betétek. Itt a forma a női altáj anatómiáját követi, mert azért akad némi eltérés a férfiakéhoz képest. Nem biztos, hogy minden nadrág unisexként használható és ugyanolyan kényelmes mindkét nem számára. A női nadrágokban kicsivel szélesebb betét van és a helyzete is más.

Egy rést létrehoztak, egyet betömtek: az elsőt a nadrágon, a másodikat pedig a piacon. Ez egy nagy okosság, ami elég praktikus lehet hosszabb bringázások alkalmával. Ugye lányoknál mindig nagy dilemma volt, hogy inkább viseljék a kényelmetlenebb kantár nélküli nadrágot vagy kantárost viselve, a felsőruházatból magukat kihámozva menjenek pisilni. Ezt egy huszáros vágással megoldották, amikor a betétbe egy cipzárt helyeztek el.
Bib
Említettem a kantár kérdést. Itt a női melleknek lehet kényelmetlen a nem megfelelő kantár. Egy kézenfekvő és egy látványos megoldással rukkoltak elő a gyártók. Az első esetben a kantárok egymástól távolabb kerültek, így kívülről ölelve és kevésbé zavarva a melleket. A másik megoldás kissé szokatlan, de a célja ugyanaz: minimálisan legyen csak zavaró a viselése. Elöl a kantár kettő szára helyett csupán egy fut végig a mellkason, majd a vállaknál újra kettéágazva tartja helyén a nadrágot.
bibshort_women
Ha nem csak a sportoláshoz akarunk praktikus ruhadarabokat használni, hanem a hétköznapokon is, akkor kicsivel nehezebb dolgunk akad. Egyelőre kevés gyártó kínál hétköznapi ruhákat. Vagy normál ruhában baktatunk munkába vagy „cicanaciban“…

Szerencsére léteznek kisebb manufaktúrák, ahol egyedi, praktikus ruhák készülnek kifezejetten nőknek. Ezek előnye, hogy direkt a hétköznapi ruhákra utaznak. Teszik ezt rutinból, hiszen akár egy egyedi vázépítő, ők is jobbára kerékpárosok, így tapasztalatból tudják az elvárásokat és a tesztelést is könnyen megoldják. Legfontosabb a ruházat anyaga, hiszen csakúgy, mint általában a bringás cuccoknál, más párologtatási, hőmegtartó, szél- és vízálló tulajdonságoknak kell megfelelni, mint a hétköznapi, utcai, vagy akár túraöltözetnek. Ezután lehet a divattal szórakozni…
labszarvedo_1_mb
Ezek közül mazsolázgatva bukkantam rá egy pratikus softshell anyagú lábszárvédőre, ami a hűvösebb időkben nyújt védelmet a lábszárnak a hideg elől és a nadrág szárának is növeli az élettartamát, hiszen leszorítja azt, így nehezebben csévélhető fel tekerés közben a hajtókarra. Hogy a díszítés tetszik-e vagy sem a kedves olvasónak, azt döntse el maga…
dzseki_minta_nelkul_1
Aki nem akar ezzel a lábszárvédővel kitűnni reggel a munkába igyekvők mezőnyéből, annak a szintén softshell anyagú kabátra azért érdemes lesz egy pillantást vetni. A zsebek kívülről és belülről is átjárhatóak, tehát a zsebrevágott mp3 lejátszó vagy telefon zsinórját könnyedén elvezethetjük a kabát alatt a fülünkhöz. Városban kevésbé megszokott az, ha valaki bringázás közben, focista módjára fújja ki az orrát. Pláne igaz ez akkor, ha az illető egy hölgy. Nekik jön jól a kabát ujján lévő zsebecske, amibe pont belefér néhány zsepi és könnyedén ki is lehet onnan venni.

Hölgyeim, elfogytak a kifogások! Bringára fel!

További érdekes blogbejegyzéseket itt olvashatsz: http://bringasandras.blog.hu/

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo