fbpx

BRÉKING: Pantanitól is elvehetik a Tour-győzelmét?

A franciák úgy tűnik, nem állnak meg Laurent Jalabert 1998-as Tour de France-on levett doppingmintáinak újravizsgálatánál, akár az egyik legnagyobb közönségkedvenc, a fiatalon elhunyt Marco Pantani lehet a következő áldozat. Kérdezhetnénk, hogy közeledik az a vonal, aminél már nincs lejjebb?

Pantani a 98-as Tour dobogóján

Pantani a 98-as Tour dobogóján

A L’Equipe legutóbbi cikke szerint a Jalabert mintáját is vizsgáló francia hatóság július 18-ára helyezte kilátásba, hogy az 1998-as Tourról több versenyző újravizsgált doppingmintájának eredményét is nyilvánosságra hozza, és a feltételezések szerint a győztes Pantani neve is a listán szerepelhet majd. Egyes vélemények szerint az sem véletlen, hogy Jan Ullrich nemrég megelőzte egy coming out-tal a gyanúsítgatásokat. A francia antidopping ügynökség csak 2004-ben tesztelte újra ezeket a mintákat, mert 1998-ban még nem létezett hivatalos EPO-teszt. A nemzetközi szövetség (UCI) elnöke, Pat McQuaid Korzikán nyilatkozva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ha Pantani újraviszgált mintája pozitív, elvehetik halála után is Tour-győzelmét.

Pantani szülei a nemzetközi és az olasz kerékpáros szövetséghez, valamint a Tour szervezőihez címzett nyílt levélben hívják fel a figyelmet arra, hogy megdöbbentette őket a hír, mert a teszteket Pantani halála után végezték, és a minták tárolási körülményeit sem firtatva a Kalóznak még lehetősége sincs védekezni, vagy szakértőket megbízni a vádak tisztázásához. Nem kérheti a B-minta vizsgálatát sem, pedig eltiltani is csak úgy lehet valakit, ha az kérheti a B-minta vizsgálatát és az pozitív, továbbá a polgári jogban halott ember ellen nem indítanak eljárást. Kérik mindenkitől, hogy Pantani győzelmeire emlékezzenek és ne mocskolják be a nevét halála után.

Armstrong és Pantani

Armstrong és Pantani

Pantani halála sok vitára és találgatásra adott okot az elmúlt évtizedben, a Kalózra 2004-ben holtan találtak szállodai szobájában kokain túladagolás miatt. Egy biztos, a lejtőn a doppingügyei következtében kialakult élethelyzet indította el, nem tudta feldolgozni, hogy szerinte igazságtalanul meszelték el (az 1999-es Giro d’Italia utolsó szakaszán túl magas hematokrit szintje miatt nem engedték rajthoz állni rózsaszínű trikóban – akkor még szintén nem volt hivatalos EPO-teszt). Akkoriban olyan vélemények is közszájon forogtak, hogy Pantani bukásáért a tavalyi USADA-nyomozati anyagban is boncolt, a Hein Verbruggen irányította UCI és a Lance Armstrong mögött álló erők fémjelezte tengely felelős. Az USADA nyomozati anyagában felbukkanó szálakat, melyek a nemzetközi szövetség felé mutattak, azóta elvarratlanul hagyták…

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo