fbpx

Bikemag Eplény Kupa: Cross country magyar kupafutam és kerékpárteszt Eplényben

Június 2-án (vasárnap) szervezi a Bikemag Eplény Kupa olimpiai cross magyar kupafutamot a Veszprémi Kerékpáros Egyesület, ami egyben a Cross Country Challenge sorozat egyik állomása is lesz.

A helyszín nem ismeretlen a sportolók körében, hiszen a télen nagy sikernek örvendő Síaréna szolgál helyszínéül a hegyikerékpár-versenynek. A verseny idején egész napos, ingyenes kerékpártesztelési lehetőség is várja a látogatókat.

fotó: Kenyeres Zsolt

fotó: Kenyeres Zsolt

Hazánk egyetlen felvonós bringaparkja a lejtőzős (downhill) szakágakra koncentrál, de a családok és a túrázni vágyóknak is kikapcsolódást nyújt. Az olimpiai cross versenypálya tavasztól őszig fogadja az edzeni vágyó versenyzőket. Felkérésünknek eleget téve Fiskál János, Eplény község polgármestere elfogadta a verseny fővédnökségét.

A Cross Country Challenge futamoknál megszokott módon az amatőr versenyzőknek is kedvezve, összesen 25 kategóriában mérhetik össze erejüket és technikásságukat a versenyzők. Ebből 6 kategória direkt a kezdő kerékpárosoknak szól, akik nem rendelkeznek magas szintű technikai tudással, de mégis szeretnék átélni egy olimpiai krossz verseny érzését. Számukra egy rövidebb, 2,1 kilométeres pályát jelölnek ki, ami lényegesen könnyebben teljesíthető.

Az elit versenyzők 3,8 kilométer hosszal és körönként 180 méter szintemelkedéssel bíró pályán versenghetnek. Nekik a sípálya aljáról, egészen a legtetejéig kell feltekerni különböző nehezített útvonalon, hogy onnan technikás ösvényeken és látványos kanyarokon át minden körben visszaérjenek a startvonalra.

fotó: Kenyeres Zsolt

fotó: Kenyeres Zsolt

A Bikemag Eplény Kupa keretében kerékpártesztelési lehetőséget biztosítunk a kilátogatóknak. Eddig már 5-6 kis- és nagykereskedő jelezte szándékát, hogy részt vesz a teszteltetésben, aminek keretében 20-30 különböző kerékpárt próbálhatnak ki a résztvevők. A tesztek a helyszíni regisztráció után ingyenesek, csupán a megfelelő kerékpáros ruházatra és egy fejvédőre van szükség.

Tóth András, a verseny főszervezője, így nyilatkozott:
“Örömömre szolgál, hogy a sportág javára teszünk a tömegbázis felé nyitással, amit az amatőr kategóriák bevezetésével értünk el. A hazai versenyzők mellett, akik a magyar kupasorozatba számító pontokat is gyűjthetnek Eplényben, várhatóan külföldi versenyzők is megjelennek.A versenyen minden sportkedvelő megtalálhatja a számításait: az elit versenyzőket pénzdíjjal, az amatőröket könnyen teljesíthető pályával, a látogatókat pedig egész napos, ingyenes kerékpárteszteléssel várjuk, ahol az eddig jelentkező kereskedők által Giant, Kross, Merida, Mondraker és tandem kerékpárokat is lehet próbálni.”

BikemagEplenyKupa_logo

Bővebb információk a verseny honlapján olvashatók:
http://eplenykupa.bringasandras.hu/

Főleg az amatőr versenyzők számára hasznos versenypálya tesztelésre nyílik lehetőség 2013. május 5-én (vasárnap) 14.00-tól. Ez a gyakorlás tekinthető akár egy közös technikai edzésnek is.
Pontosan 14 órakor indulva közösen teszünk egy kört a pályán, majd a másodikban a technikás részeket kielemezzük, ahol a rutinosabb versenyzők nyújtanak segítséget a többiek számára. Ez után pedig mindenki annyi kört teker, amennyi jól esik neki!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo