fbpx

Baddog Akbash kerékpárteszt: a szükséges mtb-minimum

A Baddog Akbash mountain bike a korábban bemutatott Baddog Pointerhez hasonlóan az „itt kezdődik egy normális kerékpár” kategóriát képviseli saját műfajában, rendkívül versenyképes áron…

Baddog Akbash kerékpárteszt

Baddog Akbash kerékpárteszt

Kezdjük azzal, hogy az ezredforduló környékén elhatalmasodó mountain bike divathullámot követően ma már mindenki belátja, hogy „vastagkerekű terepkerékpárt” annak érdemes vásárolni, aki valóban használja is – legalább alkalomadtán – megfelelő terepen is. Egy időben mindenki a mountain bike-okat kereste az áruházakban, gondolván, azok jobban kibírják a padkázásokat vagy egyéb megpróbáltatásokat. Szerencsére ez a divathullám a mögöttünk álló évtizedben szépen lecsillapodott, aki közlekedésre, túrázgatásra keres bringát, jobbára crosstrekkinget választ, helyesen.

baddog_akbash_001

Ma egy belépő szintű mountain bike-nak teljesíteni kell minimális elvárásokat, például alkalmas legyen terepen történő bringázásra, és ezt a szintet a 100 000 Ft alatti áruházi biciklik nem ugorják meg. Nyugaton eltűnőben is van a 300 eurós kategória. Magyarországon sajnos a 100 000 Ft még mindig egy lélektani határ. El kell azonban fogadni, hogy megelégedéssel használható új city, crosstrekking vagy fitness bringát lehet kapni nagyságrendileg ilyen áron, ha viszont valamirevaló hegyikerékpárt szeretnénk, akkor inkább 200 000 Ft közelében kezdődik a belépő szint.

baddog_akbash_002

Ebben a szegmensben lehet alternatíva a Baddog Akbash, ami 175 000 Ft-ért ez olyan mountain bike, melynek nyergében már aggodalom nélkül le merném engedni a hegyikerékpározással ismerkedőket mondjuk a Hármashatárhegy közepesen technikás trailjein is. Ehhez azért szükséges pár dolog. Például egy megbízható alumínium váz, ami bírja a kiképzést, használható a geometriája minden méretben, kompatibilis a minőségi alkatrészekkel. Egy megbízhatóan működő teleszkóp, ami nem kotyog, nem csavarodik. És persze megbízhatóan működő alkatrészek, továbbá kezelhető össztömeg. S mindez férjen a kedvező árba.

baddog_akbash_007

A márkáról már a Baddog Pointer tesztjében is leírtam, hogy a kedvező árképzésben több tényező is szerencsésen összeállt. A magyar Badbike márka mögött Európa egyik legnagyobb gyártója, az Accell Group áll, amihez többek között a Ghost, Lapierre, Winora és a Haibike is tartozik. Ráadásul a gyártási kapacitás jelentős részét a tószegi Accell-Hunland gyártelepe adja, ahol már a kétmilliomodik bringa is legördült  sorról. Tavaly hozták létre a Baddog (férfi/unisex) és Badcat (női) márkákat, hogy kielégítsék kifejezetten a magyar és a környező országok igényeit.

Nos kimondhatjuk, a Baddog Akbash teljesíti a hegyikerékpározás minimumához szükséges feltételeket. A nagy, 29-es kerekeken a kezdők is biztonságosan gurulhatnak terepen, ha ezt a bringát választják. A 6061-es alumíniumból készült váz minőségét tekintve tökéletes alapul szolgál a felhasználási területhez. A hegesztések hibátlanok, nyilván ebben a kategóriában csiszolt varratokról még nem beszélhetünk, de legalább látszik, hogy minőségi munkát végeztek a gyárban. A festést sem illetheti kritika, sőt a divatos matt fény komolyabb kinézetet kölcsönöz a Baddog Akbash-nak, mint ami kategóriájában megszokott.

Geometriájával természetesen nem az XC-versenyzők, vagy technikásabb riderek kegyeit keresi, elsőre feltűnt, hogy a homlokcsőszög picit meredekebb a sport mtb-knél. Ez azonban kisebb fordulókört, gyors kormányzást eredményez, ami a leendő vásárlóknak talán inkább előny, mintha egy laposabb villaszögű mountain bike-kal stabilabb lenne a lejtőzés 40 km/h fölött… A pilótafülke is inkább kényelmes, mint sportos testtartást tett lehetővé, sőt, a kormányt túl magasra is emelték felfelé fordított stucnival és hézagolókkal. Utóbbi az erdő sűrűbb részén már zavaró is volt, sokszor nehéz volt a kormányig lehúzni a fejem az ágak elől. A kormányt azonban könnyedén átszerel(tet)hetjük sportosabb pozícióba is.

A Suntour XCT-DS 100 villa 100 mm-t mozog és erről is elmondható, hogy a szükséges minimum egy terepen is használt mountain bike-ban. Nyilván nem beszélhetünk még olajcsillapításról, de a mozgó részek felületének kidolgozása és a tömítések már elérik azt a minőségi szintet, hogy nem fog a teló két hét múlva szorulni, vagy kotyogni, mint egy nagyáruházi szörnyben. Lejöttem vele köves terepen próbaképpen és nyilván nem egy Lefty érzés, de nem is verte ki semmi a kormányt a kezemből, az acélrugó tisztességesen kimozogta az útját. Bónuszként – ahogy a vázon is – vannak sárvédőszemek és csomagtartót is felszerelhetünk a Baddog Akbash -ra.

Az alkatrészek közül a Shimano BRM396 hidraulikus féket emelném ki, ami mondhatom ismét, hogy a szükséges minimum (lenne) egy mountain bike-ra. Sajnos sok lényegesen drágább kerékpáron is találkozhatunk akár drágább, de rosszabb fékekkel. Mi nagyon szeretjük a Shimano termékeit, a japánoknál a belépő kategória is tökéletesen megbízható. A hajtás és váltórendszerben sincs gyenge pont, sőt, a Shimano Deore váltóval még drágábbnak is látszik a kerékpár. A 27 (3×9) fokozatnak itt van értelme, a leendő tulajdonosoknak szükségük lesz a széles áttételtartományra. A kormány, stucni, nyereg, és a nyeregszár esetében is helytálló az „itt kezdődik a hegyikerékpár” megállapítás. A Rigida X-Star felnikre szerelt Schwalbe Smart Sam gumiknak kifejezetten örültem, széles körűen használható, remek köpenyek.

baddog_akbash_014

Kinek ajánlom? Magyarországon elég széles rétegnek. A Baddog Akbash – ahogy a teszt során kiderült – már bevethető terepen, vagyis aki ilyen célra is használná a bringát, bátran megvásárolhatja. Persze közel 16 kg-os tömegével nem egy sportgép, de 29-es kerékmérettel ebben a kategóriában ez a normális súly. A hétvégi vagy délutáni kikapcsolódás mellett nyilván közlekedésre is bevethető ez a kerékpár, pláne, hogy sárvédővel, csomagtartóval is elláthatjuk. Összességében 175 000 Ft-ért nagyon jó ár/érték arányt képvisel.

Értékelés:

Erősségek: Gyengeségek:
alacsony ár nehéz
ésszerű felszereltség gyárilag magas kormány
minőségi gumi
több célra bevethető
Ár:

*****

Rendeltetésének megfelel:

****

Váz+villa:

****

Alkatrészek:

****

Tömeg:

**

Infobox:

Gyártó: Accel-Hunland Kft.
Elérhetőség: http://bad-bike.hu
Kereskedők: http://bad-bike.hu/hu/kereskedok
A kerékpár gyártó weboldalán: http://bad-bike.hu/hu/mountain-bike/33-akbash.html
Ajánlott fogyasztói ár: 175 000 Ft

TECHNIKAI ADATOK:

vázméretek 44 / 48 / 52 cm
kerékméret 29
sebességfokozat 27
vázanyag 6061 Alu
villa Suntour XCT-DS 100
kormánycsapágy VP-A68P
hajtómű Shimano FC-T3010
hátsó váltó Shimano Deore RD-M591
első váltó Shimano FD-M390
hátsó váltókar Shimano SL-M370
első váltókar Shimano SL-M370
fék Shimano BRM396
fogaskoszorú Shimano HG200
első agy KT-TD7F
hátsó agy KT-TD4R
felni Rigida X-Star
kormányfej Kalloy AS-0007N
kormánycső Kalloy HB-SM3
nyereg Selle Royal Mach
abroncs Schwalbe Smart Sam
tömeg 15,5 kg

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo