fbpx

Az XCO ob idején az olimpiai cross kvótafutásról

A soproni XCO országos bajnokság előtti estén egy sajtótájékoztatót tartottak a szervezők az Erhardt Étteremben, ahol – lévén jelen voltak kvótafutó mountain bike-osaink – rövid beszélgetésre került sor olimpiai kijutási esélyeinkről.

Horváth Csaba főszervező, miután a Focus Team Hungary nevében megköszönte a lehetőséget a Szövetségnek, hogy Sopronban rendezhették az XCO Országos bajnokságot, valamint főszponzorainak – a Focus kerékpárok magyarországi forgalmazójának és a Limit Change soproni vállalkozásnak – a támogatást, bemutatta az új pályát és a megjelent versenyzőket.

A sajtótájékoztatón helyet foglaltak a kvótafutó válogatott tagjai, akik azért küzdenek, hogy 2020-ban legyenek magyar indulók Tokióban: Benkó Barbara, Dr. Cseh Veronika és Schmidel Regina, valamint Dina Márton, Palumby Zsombor, Parti András és Valter Attila. A szövetségnek és a magyar kerékpársportnak is rengeteg energiájába kerül az, hogy az olimpiai kvótaszerzéshez szükséges UCI-pontok összejöjjenek, és ők azok, akik ezért a legtöbbet tudják tenni az országban. Az olimpiai kvóta megszerzése szempontjából fontos változásokról Benkó Barbara beszélt hosszabban:

„Mindenképpen fontos, hogy májusban kezdődött el a kvótafutás és idén el is kezdtük májusban a pontgyűjtést, a lányok is járnak közeli versenyekre, gyűjtötték az UCI-ranglistapontokat. Az előző ciklusban az volt a baj, hogy az utolsó utáni pillanatban gondoltak rá, hogy kvótát kell szerezni, ami visszagondolva már nem volt reális… Vizipisztollyal tüzet oltani nem túl ideális, és nem is sikerült, utolsó félévben nem fog menni. Most időben elkezdtük, nyilván nagyobb esély is van rá. Illetve az új szabályoknak köszönhetően van egy kiskapu is, ami rám rak terhet, ugyanis aki top 10-ben végez jövőre Kanadában a vb-n, automatikusan kvótát szerez az Olimpiára. Nyilván nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy versenyre mindent felrakjunk, már csak azért sem, mert ez technikai sport. A világranglista alapján kell kvalifikálni, amire van is reális esély, hiszen a lányoknál több induló is lesz. Egységesítették a női és a férfi pontrendszert, az új szabályok szerint 38-38 fő kvalifikálhat Tokióra, a lányoknál ez több, mint eddig, a fiúknál sajnos kevesebb. Rióban egy hellyel maradtunk csak le és a pontrendszer változása szerintem nekünk jó, de ez nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni.”

Bár a férfiaknál nehezebb dolgunk lesz papíron, a válogatott azonban egységesebb és nagyon fiatal versenyzők alkotják a háromszoros olimpikon Parti András mellett a nemzeti csapatot. A legutóbbi országúti Eb-n is remekül szereplő Dina Márton a következőt tette hozzá:

„Ugyanaz a rendszer, de most négyen megyünk a kvótáért, nem hárman, ha valaki lesérül, kiesik, tudjuk pótolni, abszolút bízom a kvótában és reálisnak látom!”

Az XCO szakág bajnokai, Benkó Barbara és Parti András a szezon hátralévő részével kapcsolatos terveikről is beszéltek, Barbi a következőket nyilatkozta:

„Két hét múlva Európa bajnokság Glasgow-ban, ami furcsa most, mert az utánpótlás korosztálynak és U23-asoknak jövő hétvégén Grazban lesz. A felnőttek egy össznépi hét sportágat tömörítő európai játékokon vesznek részt, kerékpárban az összes szakág jelen lesz, országút, mountain bike, BMX és pálya. Augusztus 7-én lesz a mi versenyünk, keddi napon, az időpont azért érdekes, mert nekem azon a hétvégén már Kanadában kell lennem világkupán. A csapatom számára nagyon fontos a vk-szereplés, szerdán van lehetőség átrepülni, és pénteken már short race 6 óra időeltolódással, ami annyira nem ideális… 13. vagyok a világkupa összetettben, mindenképpen szeretnék jól szerepelni, elkezdtem a felkészülést ezen a héten az Eb-re, Kanadára és a vb-re. Ezekre fókuszálok, de a magyar bajnoki cím is nagyon fontos minden évben, nekem is, a csapatnak is.”

Parti András is címet védeni jött Sopronba, a szezon hátralévő részét így foglalta össze:

„A következő versenyek tekintetében leginkább az Európa-bajnokság fontos, nekem a kanadai vk kimarad. A világkupák közül a franciaországi a következő, majd a világbajnokság a legfontosabb verseny. Ezek között különböző C-kategóriás versenyeken indulok az olimpiai kvótafutás miatt, majd a vb után is a válogatottal.”

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo