fbpx

Az UCI tudomásul vette a Tour de France-szervező hadüzenetét

A Tour de France WorldTour-státuszának megszüntetését bejelentő ASO-közleményére természetesen reagált az UCI, de látszik, hogy a diplomácia nyelvén meglehetősen óvatos a közlemény. Nem véletlenül, hiszen hatalmas a tét:

Brian Cookson UCI-elnök széke is függhet az ügy végkimenetelétől...

Brian Cookson UCI-elnök széke is függhet az ügy végkimenetelétől… (Fotó: Vanik Zoltán)

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) tudomásul vette, hogy az Amaury Sport Organisation (ASO) a jelenleg WorldTour-besorolású eseményeit a 2017-es versenynaptárban HC – kiemelt kategóriába regisztrálja.

A profi országúti kerékpársport reformját – ami ésszerűen és fokozatosan teszi majd lehetővé sportágunk ezen szegmensének fejlődését – júniusban a Profi Kerékpársport Tanácsa (PCC), majd szeptemberben az UCI igazgatói bizottsága is jóváhagyta. Ezt a reformot két éven keresztül, nagyon részletesen előkészítettük, nyílt párbeszédben és egyeztetve az érdekelt felekkel, beleértve a versenyszervezőket, csapatokat és versenyzőket.

A reform mindenki számára stabilitást kínál és lehetővé teszi sportágunk számára a folyamatos növekedét, miközben védi a felek érdekeit. Az UCI továbbra is elkötelezett a reformok végrehajtása szempontjából, ami egy párbeszédre alapozott folyamat eredménye, és az UCI meggyőződése szerint egyensúlyt teremt a profi kerékpársport szereplőinek érdekeit figyelembe véve.

Brian Cookson UCI-elnök tehát egyelőre óvatos, erősebben fogalmazva nem mer olyat kijelenteni, aminek komoly súlya van, tudja, hogy ennek az ügynek a végkimenetele az elnöki székébe is kerülhet, ugyanakkor meghatározó lehet a profi kerékpársport jövője szempontjából. Gyakorlatilag annyit nyilatkoztattak most ki az UCI részéről, hogy “megkapták a hadüzenetet”.

A helyzet egyébként nem bonyolult, és érthető, hogy az ASO miért vállalhatja fel a kvázi “zsarolási pozíciót”: a legismertebb – WorldTour besorolású – eseményei az UCI versenyrendszerében HC kategóriásként is megállják majd a helyüket, média- de még sportszakmai értékük sem csökken. Ha valaki nem tudná, a HC kategóriás UCI-versenyeken a résztvevő csapatok maximum 70%-át adhatják a WorldTour gárdák (meghívásos alapon), a mezőny maradék részét (szintén meghívásos alapon) Pro Continental csapatokkal, vagy a szervező nemzeti válogatottjával, vagy az adott ország kontinentális csapataival tölthetik fel.

Üzleti szempontból a Tour de France-on kívül a Vuelta a Espana, a Párizs-Nizza, a Paris-Roubaix, a Fleche Wallonne, a Liege-Bastogne-Liege és a Criterium Dauphine is sikeres lehet egy kicsit más összetételű mezőnnyel, az ASO-nak nem kell különösebben aggódnia. Ha viszont sorba vesszük a felsorolt versenyeket, ezek több mint 60 napot tesznek ki a teljes WorldTour-naptárban ami a versenynapok több mint 40%-a. Nem beszélve arról, hogy gyakorlatilag a legjelentősebb versenyek. Egy ilyen változás sokkal jobban felforgathatja magát a WorldTour rendszerét, mint amennyire befolyásolná az ASO eseményeinek sikerességét. Magyarul az UCI-t sarokba szorította az ASO, nagyon meg kell gondolni a nemzetközi szövetségnek a következő lépését…

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo