fbpx

Az országúti kerékpárok krémje: a 17 WorldTour-team gépei

Elkezdődtek az idei profi országúti kerékpárversenyek, ami technikai szempontból is érdekes, hiszen a 17 WorldTour csapat új kerékpárjainál kevés bringa érdekli jobban a kerékpársport-rajongókat…

A kerékpárok, melyek között mindenkinek van egy kedvence

A kerékpárok, melyek között mindenkinek van egy kedvence

Összeállításunkban a mezőnyversenyeken használatos kerékpárokat tekintjük át, melyekből a legtöbb csapatnál 2-3-féle modellt használnak, az időfutamgépek pedig külön fejezetet érdemelnek, Általában egy kedvező aerodinamikájú és egy szuperkönnyű bringát hajtanak a profi gárdák, továbbá akik érdekeltek a kockaköves rázatókkal tűzdelt versenyeken, arra is van külön opció.

Új színek: a svájci IAM Scott Foil-ja

Új színek: a svájci IAM Scott Foil-ja, amely a legjobb designra is pályázhatna

Alkatrészek tekintetében amióta ProTour/WorldTour létezik, kezdetben a Shimano és a Campagnolo osztozott, majd később teret hódított a SRAM is, leginkább a Campagnolo rovására. 2015-re az amerikai gyártó teljesen visszaszorult, egyedül az Ag2R Focus Izalco Max kerékpárjain láthatunk ilyen alkatrészeket, viszont ezeken már a prototípus vezeték nélküli elektromos váltórendszer is felbukkant.

Prototípus SRAM vezetéknélküli elektromos szett az Ag2R Focus Izalco Max bringáján

Prototípus SRAM vezetéknélküli elektromos szett az Ag2R Focus Izalco Max bringáján

A SRAM visszaszorulásának leginkább a japánok örülnek, jelenleg a 17 első osztályú csapat közül 13 az Shimano Dura Ace/Dura Ace Di2 váltórendszerrel teker. Várhatóan a Tour de France környékén debütál az FSA új, telje alkatrészcsaládja is a Tinkoff-Saxo és az Etixx-Quick Step versenyzői alatt, de addig ők is Dura Ace Di2 váltókat használnak.

A Tinkoff-Saxo teljes FSA szettre válthat idén, a zettből egyelőre a hajtókar jelzi a partneri vizonyt

A Tinkoff-Saxo teljes FSA szettre válthat idén, a zettből egyelőre a hajtókar jelzi a partneri vizonyt

Kerékpármárkák tekintetében nincs különösebb változás, csak a WorldTour mezőny formálódásának függvényében. Az új WorldTour gárda, az IAM hozta ugyanazokat a Scott kerékpárokat, melyeket az ausztrál Orica-GreenEdge is használ, a kieső Europcarral pedig elbúcsúzhattunk a Colnagótól is, ritka, hogy a klasszikus olasz márka nem szerepel az elő osztályban. A Cannondale és a Garmin összeolvadásával eltűnnek a Cervelo kerékpárok is, az új formáció Cannondale-ekkel nyomul majd.

Táblázatos formában a WorldTour gárdák felszerelései:

Csapat Váz Alkatrész Kerékszett
Ag2r La Mondiale Focus SRAM Zipp
Astana Specialized Campagnolo Corima
BMC Racing BMC Shimano Shimano
FDJ Lapierre Shimano Shimano
Cannondale-Garmin Cannondale Shimano* Mavic
Etixx-Quick Step Specialized FSA/Shimano* Vision
Giant-Alpecin Giant Shimano Shimano
IAM Cycling Scott Shimano* DT Swiss
Katusha Canyon Shimano Mavic
Lampre-Merida Merida Rotor/Shimano* Fulcrum
Lotto-Soudal Ridley Campagnolo* Campagnolo
Movistar Canyon Campagnolo Campagnolo
Orica-Greenedge Scott Shimano Shimano
Team Lotto NL-Jumbo Bianchi Shimano Shimano
Team Sky Pinarello Shimano Shimano
Tinkoff-Saxo Specialized FSA/Shimano* Roval
Trek Factory Racing Trek Shimano Bontrager

* A táblázatban csillaggal jelöltük azokat a választott felszereléseket, amelyek nem a gyártó által szponzoráltak.

Focus Izalco Max

Focus Izalco Max

Az Ag2r La Mondiale Focus Izalco Max bringája

A francia csapat idén is a német Focus gyár legkönnyebb kerékpárjait hajtja majd, érdekesség, hogy az Ag2R ezt az egy bringát használja minden mezőnyversenyre. Az elektronikus, vezeték nélküli SRAM szett prototípusát láthattuk már, de még a legtöbb gépen a SRAM Red virít, a Zipp kerekek szintén a SRAM konszerntől jönnek.

Speciaziled Tarmac

Speciaziled S-Works Tarmac

Az Astana Team Specialized S-Works Tarmac gépe

Az Astana Team az egyik Campagnolo támogatott csapat, a Specialized S-Works Tarmac kerékpárokat Super Record szettel szerelik. A Tour de France győztes Vincenzo Nibali alatt a Venge és a Tarmac közül szint mindig az utóbbit láthatjuk, kivéve, amikor ducibb kerekekre vált. A Campagnolo szettet Corima karbon kerékszett egészíti ki, szinte tökéletes bringa.

BMC Team Machine

BMC Team Machine

A BMC Racing BMC Team Machine SLR 01 kerékpárja

A BMC Racing BMC Team Machine kerékpárja pár éve annyira innovatív és nagyszerű fejlesztésnek bizonyult, hogy nem nagyon van mit újítani rajta, gyakorlatilag változatlan formában lép át a 2015-ös esztendőbe. A csapatból sokkal többen használják ezt az aerodinamikus változathoz képest. A BMC a Shimano egyik “gyári csapata”, így a Dura Ace Di2 szetten kívül a kerekek is a japán gyártó termékei. A kormány és a stucni szemrevaló 3T csúcsmodell.

Lapierre Aircode

Lapierre Aircode

Az FDJ Lapierre Aircode kerékpárja

Talán az FDJ Lapierre kerékpárjairól a legnehezebb egyetlen fotót kiválasztani, hiszen megszámlálhatatlan különböző festésű team bike-ot hajtanak a franciák. Az egyik újdonág a már tavaly bemutatott aerodinamikus Lapierre, az Aircode, Shimano Dura Ace Di2 szettel és Shimano Dura Ace karbonkerekekkel.

Cannondale Superix

Cannondale Superix

Cannondale Synapse

Cannondale Synapse

A Cannondale-Garmin SuperSix EVO bringája

A Cannondale-Garmin csapata az amerikai gyártó SuperSix EVO kerékpárjait használja a legtöbb versenyen, amely a piacon kapható egyik legkönnyebb széria-vázra épül. A Shimano Dura Ace szettet hasonlóan könnyű Cannondale gyári hajtókar és Mavic kerekek egészítik ki. A kockaköves klasszikusokon az úthibákat remekül csillapító Synapse karbonvázra építenek bringákat.

pecialized S-Works Venge

pecialized S-Works Venge

Az Etixx-Quick Step Specialized S-Works Venge kerékpárja

Míg az Astana Team-ben többnyire az amerikai gyártó Tarmac modelljeit hajtják a versenyzők, a Quick Step-nél a legtöbb esetben az aerodinamikusabb Venge-re esik a választásuk, melynek Mark Cavendish a legfőbb arca. 2015-re az olasz FSA-val kötöttek alkatrész beszállítói megállapodást a belgák, de a teljes szett valószínűleg csak a Tour-ra érkezik, addig Shimano Dura Ace Di2 váltórendszert használnak. A kerekek a Specialized fejlesztette Roval karbon gurigák.

Giant Propel

Giant Propel

Giant TCR

Giant TCR

A Giant-Alpecin Giant Propel Advanced SL kerékpárja

A Giant gyári csapata az egyik legnagyobb költséggel fejlesztett aerodinamikus országúti kerékpár, a Giant Propel Advanced SL mellett voksol a legtöbb mezőnyversenyen, ritkábban az általános célú, könnyebb Giant TCR-t választják. Az alkatrészcsalád és a kerékszett is Shimano, sőt, a kiegészítők is a japán gyártó Pro termékei.

Scott Addict

Scott Addict

Az IAM Cycling Scott Addict kerékpárja

A svájci IAM Cycling bringásai főleg a Scott frissebb fejlesztésű könnyű kerékpárjával, az Addicttal versenyeznek majd, de az univerzális-aerodinamikus Foil gépek is ott sorakoznak a kamionban. Az alkatrészcsalád Shimano Dura Ace, a kerékbeszállító természetesen a svájci DT Swiss.

Canyon CF Aeroad

Canyon CF Aeroad

A Katyusa Canyon CF Aeroad bringája

A német Canyon két WorldTour-gárdát is szponzorál, de érdekes módon egyikük sem germán, az orosz Katyusáról és a spanyol Movistarról van szó. A képen az extravagáns kinézetű aerodinamikus gép, a CF Aeroad látható, melyhez gyári integrált stucni-kormány kombó is tartozik. A Katyusa Shimano szetteket és Mavic kerekeket használ.

Merida Reacto

Merida Reacto

Merida Ride

Merida Ride

A Lampre-Merida Merida Reacto kerékpárja

A Lampre-Merida fő fegyvere 2015-ben is a Merida Reacto lesz, a kockaköves versenyekre pedig a komfort országúti, a Ride legjobb karbon változatát szerelik össze. A Dura Ace Di2 szettet a Rotor 3D hajtóművek egészítik ki, melyekre Q-Ring ovális lánctányér is szerelhető. A bringákba olasz Fulcrum kerékszettek kerülnek beépítésre.

Ridley Helium

Ridley Helium

Ridley Noah

Ridley Noah

A Lotto-Soudal Ridley Helium kerékpárja

A belga Lotto csapatának versenyzői alatt a tavalyi Tour de France-on láthattuk először a retro-festésű Ridley Helium kerékpárokat, melyek – ahogy a névből is kikövetkeztethető – a gyártó legkönnyebb bringái. 2015-re ez lesz az “alapértelmezett” festés, az aerodinamikus Noah pedig modernebb designnal érkezik. Az alkatrészcsalád és a kerékszett is Campagnoloa Lottónál.

Canyon CF SLX

Canyon CF SLX

A Movistar Canyon CF SLX gépe

A Movistar a Katyusához hasonlóan a Canyon Aeroad CF és a Canyon CF SLX-bringáit hajtja, a fenti képen utóbbi látható. Ez a hiperkönnyű változat, egyenesen Alejandro Valverde és Nairo Quintana számára a meredek emelkedőkre. A Movistar azonban a Katyusával ellentétben az olaszokkal szereltet, Campagnolo Super Record elektromos szett és Bora karbonkerekek virítanak a bringákban.

Scott Foil

Scott Foil

Az Orica-Greenedge Scott Foil kerékpárja

Az ausztrál Orica-GreenEdge csapat neve tulajdonképpen összenőtt a Scott Foil modellel, aminek különlegessége, hogy ötvözi azokat az előnyöket, melyeket mostanában divat elválasztani. A gyönyörű karbonváz egyszerre aerodinamikus, merev, kényelmes és könnyű is. Az alkatrészeken nem kellett sokat gondolkodni, minden a japán óriástól érkezik: Shimano Dura Ace Di2 szett, Dura Ace kerekek, Pro kiegészítők. Ha a versenyzők még könnyebb bringára vágynak, a Scott Addict a választás, akárcsak az IAM Cycling-nál.

Bianchi Oltre

Bianchi Oltre

A Team Lotto NL-Jumbo Bianchi Oltre kerékpárja

A csapat neve változott Belkinről a holland lottóra, de a bringa maradt a Bianchi Oltre, Shimano Dura Ace szettel és Pioneer Wattmérővel, amit a japán gyártó által szponzorált csapatok választhatnak, például a Giant Alpecin is. A kerékszett is Shimano Dura Ace. A tavaszi rázatókra a Bianchi az Infinito csúcsmodellt ajánlja.

Pinarello Dogma F8

Pinarello Dogma F8

A Team Sky Pinarello Dogma F8 bringája

A Pinarello zászlóshajója, a Team Sky használt Dogma F8 is egy olyan kerékpár, mely egyszerre tud mindent a gyártó marketingje szerint, vagyis aerodinamikus, merev, kényelmes és könnyű. Froome-ék paripáit a Shimano-szponzorált csapatoknál megszokott Dura Ace Di2 szett, Shimano Dura Ace karbonkerekek, valamint Pro kiegészítők ékesítik. 2015 “színe” a fekete, a kék csík lemaradt.

Specialized S-Works Venge

Specialized S-Works Venge

A Tinkoff-Saxo Specialized S-Works Venge kerékpárja

A Tinkoff-Saxo csapatban van Tarmac-os szár is Alberto Contador személyében, az aerodinamikus Venge arca pedig nyilván a szlovák bajnok Peter Sagan lehet, bár láthattuk alatta a Tarmacot is. Az Etixx-Quick Step-hez hasonlóan ennél a csapatnál is az FSA szettet várják, a debütálásig Shimano Dura Ace váltók lesznek szolgálatban. Akárcsak a belga csapat, a Tinkoff-Saxo is Roval kerekeken gurul.

Trek Emonda

Trek Emonda

A Trek Factory Racing Trek Emonda kerékpárja

Trek Madone

Trek Madone

Trek Domane

Trek Domane

.A Trek univerzális (Madone), komfortos (Domane) és szuperkönnyű kerékpárt is kínál a gyári csapatnak. Utóbbi, a Trek Emonda számít újdonágnak, a váz elképesztő, 700 gramm körüli tömegadattal rendelkezik. Az alkatrészcsalád Shimano Dura Ace, a kerékszett az amerikai gyártó érdekeltségébe tartozó Bontrager terméke.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo