fbpx

Avignon projekt: terítéken a profi kerékpársport átalakítása

Az Omega Pharma-QuickStep cseh tulajdonosa Zdenek Bakala

Az Omega Pharma-QuickStep cseh tulajdonosa Zdenek Bakala

Bő egy évvel ezelőtt az Omega Pharma-QuickStep cseh tulajdonosa Zdenek Bakala és üzlettársa Bessel Kok előrukkolt egy “Champions League” tervezettel, amelynek célja a profi kerékpársport gyökeres átalakítása volt. Akkor még Pat McQuaid ült az UCI elnöki székben, és Hein Verbruggen irányította a háttérből az eseményeket. A régi vezetést nyugdíjazta a svájci szervezet, az új elnök Brian Cookson pedig reformokat ígért. Nem meglepő, hogy belső forrásokból kiszivárgott egy új tervezet, de ami érdekes benne, hogy állítólag 13 ProTour csapat vezetősége ült össze Avignonban, hogy kidolgozza a részleteket…

Gyökeres reformra a profi kerékpársportnak nagy szüksége lenne – ebben mindenki egyetért. Szerkezete számos sebből vérzik, a szponzorok sem tolonganak (2014-ben már a legjobb versenyzők sem lehettek biztosak szerződésük megújításában), köszönő viszonyban sincs olyan népszerű sportokkal, mint a foci (FIFA), a tenisz (ATP), a Forma 1, de akár a ralliversenyzés vagy sznúker is simán lenyomja a szervezettség, illetve az átgondolt üzleti struktúra terén. Például nincs megoldva a tévéközvetítések jogdíjainak ésszerű elosztása, kérdéses az irányító testület, az UCI pontos szerepe (versenyszervezés, doppingellenőrzés, stb.), illetve nem tisztázottak az erőviszonyok az UCI és a Tour de France-ot és egyéb meghatározó versenyeket rendező ASO vagy a RCS Sport közt. És akkor ne is beszéljünk a doppingkérdés kezeléséről, a világbajnokság, a WorldTour és nagy körversenyek egymáshoz viszonyított értékéről, szerepéről, a női kerékpározás komikus kezeléséről, illetve a rengeteg egyéb anomáliáról.

Az UCI svájci központja

Az UCI svájci központja

Az új UCI-elnök Brian Cookson

Az új UCI-elnök Brian Cookson

Bakala eredeti tervezete még az UCI fokozatos megszüntetését javasolta, egy korábbi, 2011-ben megszellőztetett javaslat (a Rotchild család által támogatott Gifted’s Breakaway League) pedig egy teljesen új, a meglévő struktúrával párhuzamos ligát vizionált. Azóta sok minden történt: a hétszeres Tour-győztes legenda megbukott, továbbá új vezetés került az UCI élére. Számos lehetőség kínálkozik, sok a változó, így rendkívül pontos tervvel célszerű előrukkolni.

Oleg Tinkoff, orosz milliárdos, a Tinkoff-Saxo tulajdonosa is részt vett a megbeszélésen...

Oleg Tinkoff, orosz milliárdos, a Tinkoff-Saxo tulajdonosa is részt vett a megbeszélésen, ő nemrég azért emelte fel a szavát, hogy a WorldTour-csapatok direktben részesüljenek a nagy körversenyek televíziós közvetítési díjaiból.

A mostani kezdeményezés, amely a 2014-es Tour útvonalának bemutatója után ült össze a Pireneusok lábánál fekvő történelmi kisvárosban, olyan szempontból nagy előrelépés, hogy a szereplők többségét képviseli. A részt vevő csapatok a források szerint a következők: Belkin, BMC, Cannondale, Garmin-Sharp, Lampre-Merida, Lotto Belisol, Movistar, Omega Pharma-Quick Step, Orica-GreenEdge, Giant-Shimano, Team Sky, Tinkoff-Saxo, illetve az újonnan alakult Trek Factory Racing. Azzal, hogy az UCI vezetése megújult, és programjának egyik fő célja pontosan a profi kerékpársport átalakítása, akár szerepet is kaphat az új struktúrában: bár ez természetesen csak találgatás részünkről. A 2014-es versenyszezon mindenképpen az eredeti struktúrában fog lezajlani, bizonyos UCI szponzori szerződések pedig egészen 2016 végéig érvényesek, így a folyamat várhatóan többlépcsős lesz. 2017 viszont már a fordulat éve lehet a profi kerékpársportban.

A festő szépségű, történelmi kisváros a Pireneusok lábánál

A festő szépségű, történelmi kisváros a Pireneusok lábánál

A sportokban már több szerkezeti reformnak lehettünk szemtanúi: gondoljunk csak a Forma 1 Eccleston-féle átalakítására, az angol Premier Liga létrehozására, az ATP tenisztorna struktúrájára vagy az NBA profi ligára a tengerentúlon. Ezek közük volt olyan eset, amikor az átalakulás azonnali volt, volt hogy egy teljes kimaradt versenyszezon után lépett a régi helyére az új, illetve még a fokozatos reformra is találunk példát. Reméljük, hogy végre elindul egy folyamat, amely a sok anomáliát megszünteti, és visszaállítja a kerékpársport dopping és egyéb botrányokkal megtépázott renoméját.

Csakis előre!

Csakis előre!

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo