fbpx

Author 2016: “az elsodort szamuráj kerékpárja” és egyéb újdonságok

A cseh Author 2016-os palettáján elérhető áron kuriózumnak számító kerékpárt is találunk, valamint teljesen megújul néhány jól ismert, Magyarországon is közkedvelt modell…

Author karbon 29er: Sector

Author karbon 29er: Sector

Kétségtelen, hogy a komoly kerékpáriparral rendelkező Csehországban a prágai Author az egyik vezető márka, az Eurobike-on is tekintélyes standdal képviseltették magukat, ahová körülbelül 100 különböző bringát pakoltak ki. Az Author kerékpárvázak Tajvanon készülnek, a fejlesztés pedig a Prágai Műszaki Egyetemmel együttműködve történik, a designért a híres formatervező, Pavol Sajtak felelős, a prototípusokat pedig profi bringások tesztelik.

A Patriot fordítása az Author szótárral: enduró rakéta

A Patriot fordítása az Author szótárral: enduró rakéta

Fontos megemlíteni, hogy az összes Author által tervezett és gyártatott váztípus a piacra kerülést megelőzően szigorú nyúzópróba alá kerül. Minden egyes új termék prototípusát statikus és dinamikus tesztek alá vetik, amely összesen 14 vizsgálatot foglalnak magukba. Emellett a gyártósorról lekerülő minden egyes váz két roncsolásmentes vizsgálaton megy keresztül: az egyikkel a fejcső, a másikkal a középrész torzionális merevségét ellenőrzik.

Merev homlokcső, belül vezetett kábelek

Merev homlokcső, belül vezetett kábelek

Az Author kiemelt figyelmet tulajdonít a beszállítók megválasztására: így például a vázaihoz felhasznált karbon alapanyagot a japán Toraycától szerzi be, amely az alapanyaggyártás tekintetében a világ élvonalában foglal helyet. A cég neve ismerős lehet a Forma 1 világából, illetve a Torayca alapanyagból épít a nagy nevű olasz Pinarello és a Wilier is. A karbon szövet a tajvani Carbotec cég jóvoltából nyeri el végleges formáját, ők már régóta beszállítói a cseh márkának.

Author DH romboló Ninja néven

Author DH romboló Ninja néven

A 2016-os paletta bemutatását mégis egy acélvázra épült bringával kezdjük, ami még a gyermekeknek készült fatbike-nál, a csúcs karbon országútinál vagy a DH-rombolónál is feltűnőbb volt. Az Author Ronin az elsöprő erővel előretörő trend, a gravel bike-ok keltette hullámokat lovagolja meg, a design magáért beszél, lesznek, akiknek nagyon fog tetszeni…

Author_2016_017

A Ronin kifejezés egyébként „elsodort embert” jelent, utalva arra, hogy a kitaszított szamurájt elsodorták az élet hullámai. Egy szamuráj négyféleképpen válhatott róninná: a szamuráj hűbérura meghalt, vagy klánja megsemmisült; hűbérura elbocsátotta szolgálatából; engedély nélkül elhagyta a szolgálati helyét, vagy rónin fiaként róninnak született.

Author Ronin

Author Ronin

A Ronin kerékpár sem illeszkedik egyetlen klasszikus kerékpár kategóriába sem, hiszen egyszerre gravel bike is, amely az aszfalton kívül a sodrós terepen is megállja a helyét, ugyanakkor egy remek túrakerékpárt is építhetünk rá, a túracuccok felszereléséhez szükséges szemek adottak (bőségesen is). Kijelenthetjük, sokaknak a Ronin testesítheti meg a mindenre jó egyetlen álombringát: országútra, terepre, városba, túrára.

A triplán húzott CrMo csövekből épített acélváz kategóriában könnyű, ugyanakkor kényelmes bringázás közben, jól csillapít, a túrázók pedig szeretik tartóssága és javíthatósága miatt. Az országúti pozíció sportos használatot, hosszú távok leküzdését is elősegíti, a tárcsafék és a ballonos gumik használatával pedig megmarad a minden körülmények között jó fékezhetőség és a kényelem.

Rögzítőszem akad bőven a Roninon

Rögzítőszem akad bőven a Roninon

A klasszikus acél vázakra épített cyclocross/gravel bike-ok általában drágák, szerencsére az Author megpróbálta féken tartani a költségeket, így az új, kiváló ár/érték arányú Shimano Tiagra szett került rá, TRP mechanikus tárcsafékekkel. A 42 mm-es Continental Speedride gumik már túl is mutatnak egy cyclocross/gravel bringán, ennél a szélességnél már a felütés kockázata is jelentősen csökken terepen.

Author_2016_016

Térjünk át a klasszikus országúti palettára, idén már teszteltünk egy Author modellt, a Charisma 55 remekül vizsgázott. Nem véletlen, hiszen a cseh gyártó profi csapatokat szponzorálva gyűjtötte éveken keresztül a tapasztalatokat. A Charismával kapcsolatban a kiváló, versenyzésre alkalmas geometriára emlékszem vissza, ez visszaköszön a többi modellt vizsgálva is.

Alumínium Author országúti:

Alumínium Author országúti: Aura

Még a kedvezőbb árú alumínium országútikra is jó ránézni, inkább az olasz iskolát követik, mint a németet, mellőzik a manapság divatos túl magas homlokcsövet, rendben vannak a szögek is. Egészen alap felszereltséggel, nagyon jó áron is választhatunk így Author Aura „versenybringát” az alapmodellek még alumínium villával szereltek, feljebb karbon első villára váltunk.

Author Charisma

Author Charisma

Az Author karbon országúti bringáit a már említett Charisma széria takarja, a forma megegyezik, a Charisma 77 nagyobb szakítószilárdságú A-minősítésű karbonszövetből és A-jelű villával készül (Dura Ace szettel), a Charisma 66 B-minősítésű vázzal és ugyancsak B-jelű karbonvillával (Ultegra szettel) érkezik, a Charisma 55 a 66-ossal megegyező “B” vázra épül, C-jelű karbonvillával.

Author Sector: 27,5-es karbon mountain bike XT szettel

Author Sector: 27,5-es karbon mountain bike XT szettel

Mountain bike vonalon az Author igen széles kínálatában is könnyű kiigazodni, az Introvert, Sector, Egoist, Vision stb. nevek évtizede ismertek, a felsoroltak éppen cross-country gépeket takarnak, ahol eluralkodni látszik a 27,5-es kerékméret, de megmaradtak a 29-es csúcsmodellek is. 26-os kerekű bringákat az alsó kategóriában találunk, ahogy ez manapság a legtöbb gyártónál megszokott.

Formás 27,5-es alumínium mountain bike vázak

Formás 27,5-es alumínium mountain bike vázak

A karbon mountain bike-ok igényes kidolgozásúak, de mellőznek minden fölösleges sallangot, ez is jellemzője rég az Authornak. A 27,5″ bringák tekintetében a lapított hydroforming technologiával készült alumínium vázakat is érdemes megemlíteni, melyek teljesen a karbon vázak formáit vették fel, komoly kerékpárok benyomását keltve.

Author enduró gép: Patriot

Author enduró gép: Patriot

Extrém vonalon korábban az A-Gang különvált – legalábbis megjelenését tekintve – az anyacégtől, de mára ismét visszatalált családjához a tékozló fiú, így az extrém mountain bike-okon is az Author logó olvasható. A downhill zászlóshajó, a Ninja DHT már 27,5-es kerekeken gurul, de a Freeride szekcióban található még 26-os kerekű bringa is a lejtőkre.

Author Freestyle bringák

Author Freestyle bringák

Az Author az egyre népszerűbb enduró kategóriában a Ninjához hasonlóan alumínium vázra épülő Patriot bringákkal szeretne hódítani, 160 mm rugóúttal. Komoly az igazán kiskerekű, BMX és Freestyle felhozatal is, a 26-os, 24-es vagy 20-as kerékméretű „játékszerek” főleg bombabiztos acélvázakra épülnek.

Magyarországon is népszerűek az Author cross és trekking kerékpárok

Magyarországon is népszerűek az Author cross és trekking kerékpárok

Nagyon erős az Author cross/trekking kínálata is, ezek a bringák hazánkban is népszerűek. Jó hír: minden 2016-os női, férfi és ASL (Author Sports Lady azaz férfi vázas női geometriájú bringák, például Horizont ASL) kerékpár új vázformát kapott. Magyarországon egyébként a legsikeresebb modellek az ASL bringák, mind a 27,5-es, mind Cross szériából.

27,5-es mountain bike kifejezetten női geometriával

27,5-es mountain bike kifejezetten női geometriával

Érdekesség a végére: Az Author Su-Mo Fatbike-ok 2015 -ben debütáltak és nagyon nagy sikerük volt a cseh, lengyel és az orosz, ukrán paicon is. Ezért megszülettek 2016-ra a kis fat-bike-ok is, a 24-es és a 20-as kerékméretű king kong-ok!

Author Su Mo Fatbike

Author Su-Mo Fatbike és a kistesó: a King Kong

Bővebb információ Author kerékpárokról: http://www.bikeplus.hu/author_184

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo