fbpx

ATom Blog: Éljenek a muffok!

Manapság ilyen kerékpárt készen, csak elvétve találhatsz. Kivéve, ha egyedi vázat gyártatsz magadnak.

Colombus-6823

A muffolt vázkészítés a hagyományos acél vázak leginkább klasszikus építési megoldása. És bár semmi köze a technológiához, de a muffolt vázak szinte minden esetben szépek. Ezt az eljárást manapság nem igazán szokták tucat dolgok előállításra használni.

Columbus-6826

Lehet, hogy van, aki szemében ez már perverz, de szerintem ezek a vasdarabok már önmagukban is szépek. Ezért gondoltam nézzük meg őket úgy is, ahogy előbújnak a kohóból, azaz nyersen, és csupaszon.

Colombus-6825

A mai modern muffok precízen öntött darabok. Némelyik annyira pici, hogy azon gondolkozik az ember, hogy ezt hogy a túróba lehet így kiönteni? Durung muffot manapság már nem igazán lehet látni. A pici méret oka, hogy a közhiedelemmel ellentétben a muff maga nem a teherviselő elem a vázcsövek kapcsolódásakor, hanem csak egyfajta forrasztóanyag megvezető egység. A terhelést nagyrészt az összeérintkező csővégek, és a köztük lévő forrasztó anyag veszi fel. Persze a stabilitásban azért magának a muffnak is szerepe van.

Colombus-6824

Kedvenceim a merev villa vállak, melyek sajátságos szögű, de mégis lekerekített formái olyan íveket hoznak létre, amilyeneket semmilyen más hegesztett, CNC-zett, vagy kovácsolt alkatrészen nem lehet viszontlátni.

Colombus-6822

A mai hájtekk-karbon, és tucat-alu vázak korában sajnos egyre kevesebben közlekednek muffolt acél vázakon. Ha lehetőséged van egyszer egy ilyet kipróbálni, ne szalaszd el az alkalmat, mert lehet hogy élethosszig tartó szerelem lesz a próba eredménye. Tudod, ez az a kategória, amikor nem érdekel a tömege, nem figyeled az ár/teljesítmény arányt, ahol nem fontos a maximális teljesítmény, amikor túllépsz a számokkal leírható észérvek rendszerén. És az árát is csak azért kérdezed meg, mert valamennyit azért ki kell majd fizetni érte.

Talán ilyen a szerelem első látásra?

Ja, és egy “fájdalomdíj” azoknak, akik a cím alapján valami másra vártak…

Szerző és fotók: Ardó Tamás

Egyéb kerékpáros szakcikkekért kattints a bikepro.hu -ra

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo