fbpx

ATom blog: Easton – akik komolyan gondolják

Egy gyári kerékszett szinte mindig jobb, mint egy hagyományosan épített! De miért?

Az Easton-t leginkább nyeregcsöveikről, és kormányaikról ismerjük, hiszen ezekkel alapozták meg a hírnevüket. Köztudottan nagyon erős alkatrészeket gyártanak. Évről évre 1-2 alkatrésszel bővítik a palettájukat, és amivel előállnak, az szinte mindig kiváló.

Az alábbiakban a kerekeikre fókuszálunk, melyeknél a műszaki tartalom mellett az esztétika sem szenvedett csorbát. A gyári kerekeknél minden esetben van néhány alapvető különbség a normál 32-es fűzött kerekekhez képest. A legfontosabb, az egyenes küllőfejek alkalmazása. Ezek a küllőfejek 100%-ban, és minden oldalukon egyenletesen felfekszenek a küllőfuratokban, és egyenletesen is terhelődnek. Ez annyit jelent, hogy a küllőfej soha nem húzza meg úgy a küllőperemet, mint a normál, hajlított fejű küllő, ami minden esetben belevágódik a küllőperembe. A másik jelentős különbség, hogy akár 2 akár 3 keresztre vannak fűzve ezek az egyenes fejű küllők, az egymással szemben állók soha nem fekszenek fel egymáson, azaz totál egyenesen futnak a küllőperem, és felni között. Így a meghajtás, vagy a fékezés csak azokat a küllőket terheli, melyek ellen tartanak az adott hatásnak. Ráadásul ezt nyíl egyenesen, közvetlenül teszik. Az eredmény: ultra merev, robbanékonyan gyorsítható, és nagyon jól, nyúlásmentesen fékezhető kerékszett. Ez a közvetlen felépítés, és extra merevség felhasználható a tömeg csökkentésére is, mivel ezzel a felépítéssel nincs szükség 32-36 küllőre, hanem 20-24-28 küllő is elég ugyanolyan merevségű és erősségű kerékhez.

BikePro.hu Blog_2051

Zúzós felhasználásra, DH-ra, Freeride-ra a Havoc-ot ajánlja a gyártó: 28 mm széles Easton alu felni, 24 db egyenes fejű Sapim küllő 3 keresztes fűzéssel és tömege csak 1750 gramm.

BikePro.hu Blog_2053

All mountain és könnyű Enduro használatra a Haven Carbon lesz az ideális választás: 26 mm széles karbon felni, 24 db egyenes fejű Sapim küllő 3 keresztes fűzéssel. A 26-os kerékszett 1450 gramm, de a 29-es is megáll 1590 grammnál. Elöl 15-ös és 20-as átütő tengellyel, hátul pedig 135/10 mm vagy 142/12 mm-es felállásban érhető el.

BikePro.hu Blog_2054

XC és maraton versenyzőknek az EC90 XC a tuti befutó 24,6 mm-es karbon felnivel, 20 db Sapim küllő 3 keresztre fűzve, és a tömeg: 1285 gramm a 26-os verzió esetén, és 1418 gramm a 29-esnél.

Érdemes megfigyelni, hogy a küllőszám, és a megterhelési szint növelésével egyenes arányban nő az agyak test átmérője is, az pedig hatalmas pozitívum, hogy mindegyik verzióba bele tudtak vinni egy kis egyedi design-t, ami megkülönbözteti az Easton kerekeit a tucat termékektől.

Szerző és fotók: Ardó Tamás

A cikk eredetileg itt jelent meg: https://bikepro.hu/atom_blog

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo