fbpx

A Kánai úti lakóparkban dől el a III. SuperCross összetettje

Miközben szombaton nemzeti bajnokságra kerül sor a cyclocross szakágban, a III. SuperCross sorozatban is zajlanak az események a pályán kívül. A legfontosabb talán, hogy eldőlt: az utolsó, budapesti forduló a XI. kerületi Kánai úti lakópark környékén kerül lebonyolításra. Ezen kívül hivatalossá váltak az összetett eredménylisták, amely alapján indulhat a matek a résztvevők között a hetedik, zárófutam előtt.

A III. SuperCross Sorozat hatodik, Kerekegyházán lezajlott futamát követően a korosztályok jelentős részében továbbra is több versenyzőnek van esélye a végső győzelem megszerzésére. A döntés így az esetek nagy részében a január 27-ei, budapesti záró futamra marad.

Buruczki Szilárd 10 pont előnnyel várhatja a Budapest Cross futamát (Fotó: Danó Péter)

Az U17-es lányoknál Nagy Vanessza (Vitalitás SE) technikai hibájának következtében nem volt szoros meccs az élen, Karl Bianka (Bikeexpress SE) így magabiztosan tudott győzni a kunsági eseményen. Kettejük párharca így 2:1-re módosult a győzelmeket illetően, a pontszámítási szabályok értelmében (a legrosszabb futam eredménye kiesik, a hat legjobb eredmény számít bele az összpontszámba) Vanessza várhatja 10 pontos előnnyel a záró futamot. A kategória harmadik – negyedik helyéért Jamrik Panna (Vitalitás SE) és Csikány Bianka (Salgótarjáni HKE) meccselhetnek, előbbi előnye 35 pont.

Az U15-ös fiúk kategóriájában Dian Ábel (Bikeexpress SE) mindösszesen 5 pont előnnyel érkezik majd a záró futamra csapattársa Karl Ádám, a kerekegyházai futam győztese előtt. A harmadik helyért még akár hárman is harcba szállhatnak.

Az U17-esek kategóriája az egyetlen, ahol matematikailag is ki lehet hirdetni az összetett győztest: Zatureczky Márk (Bikeexpress SE) behozhatatlan előnnyel rendelkezik. Az alkalmanként a szlovák versenyzőkkel is ritmust tartó kerekes mögött három versenyző osztozkodik majd a maradék dobogós pozíciókon.

Fejes Gábornak Kerekegyháza után Budapesten is győznie kell, ha összetett bajnok szeretne lenni (Fotó: Danó Péter)

Az U19-es korosztályban Pelikán János (CUBE Balaton Team) 5 ponttal vezet Dina Márton (Pilis CCC) előtt. Kettejük küzdelmére jellemző, hogy az eredmény alakulását nagyban befolyásolta az adott pályák jellege – az inkább „országútis” kerekegyházai futamon például Pelikán, míg az inkább „montis” balassagyarmatin Dina végzett előbb. A harmadik helyért várhatóan Rózsa Balázs (KSI Schwinn – Csepel SE) és Meggyesi Bercel (Pilis CCC – Rose) meccsel majd, de a dobogóra még Karl Dávid (Bikeexpress SE) is odaérhet.

U23-ban már biztos, hogy három versenyző osztozkodik a dobogón. A papírforma szerint az immáron Cube – Csömör színekben versenyző Fenyvesi Péteré lehet a győzelem, de matematikai esélye Szalontay Bencének (Merida Maraton Team – CST) és Kurilla Bencének (Bikeexpress SE) is van – amit egészen biztosan megpróbálnak majd ki is használni természetesen.

A master 1-eseknél Reitinger Gábor (Vitalitás SE) egész szezon alatt mutatott teljesítményét látva nem valószínű, hogy el lehet venni tőle a végső győzelmet – ezt legutóbb Kerekegyházán is bizonyította, ahol a hatodik eseményen az ötödik győzelmet zsebelte be. Szabó András (Merida Maraton Team – CST) még odaérhetne az élre, de valószínűsíthetően neki inkább Kovács Istvánra (Ózdi KE) és Petró Károlyra (ASE Kerékpár) kell majd figyelnie, hogy második helyét biztonságban tudja tartani.

Master 2-ben Jordán Péter (CUBE Balaton Team) négy győzelemmel indította az idei sorozatot, aztán a formába lendülő csapattársa, Specziár Viktor a balassagyarmati és kerekegyházai futamokat is megnyerte. Bár matematikai esélye utóbbi versenyzőn túl Kis Józsefnek (Merida Maraton Team – CST) és Rónaszéki Istvánnak (Bikeland – Merida) is van az összetett győzelem szempontjából, vélhetően Jordántól már csak akkor vehető el a győzelem, ha valamilyen oknál fogva nem sikerülne célba érnie.

A master 3-asok között Kármán József (Giant Gyömrő) áll az élen némiképp elszakadva Zsingor Attilától (ASE Kerékpár) és a salgótarjáni Huszár Lászlótól (Karbona) – bár az idei szezon képe itt is azt mutatja, hogy a nyomvonal jellege akár jelentős befolyással is tud lenni a végeredményre.

A Kerekegyházán győztes Benkó Barbara számára befejeződött a szezon, de Orosz Anita és Dósa Eszter tovább meccselnek az összetett győzelemért (Fotó: Danó Péter)

A felnőtt nőknél a Balassagyarmaton sérülést szenvedett Dósa Eszter (Vitalitás SE) jól taktikázott, amikor Kerekegyházán „csak” a futam sikeres teljesítését és a pontgyűjtést helyezte előtérbe, hiszen ezen pontjai nélkül még akár összetett győzelme is veszélyben foroghatott volna. A végső győzelem még így sincsen azonban a kezében az első és a második szezon összetett győztesének, hiszen Orosz Anita (TREK SE) egyre inkább ráérez a cyclo-cross ízére, így lényegében lőtávolságon belül van Dósa mögött. A harmadik helyért a szezont befejező Benkó Barbarán (Focus M.I.G. Team) kívül öten (!) szállhatnak harcba.

Az Elit férfi felnőtt kategóriában Buruczki Szilárd (Kőbánya TC) mindösszesen tíz pont előnnyel rendelkezik Fejes Gáborral (Dr. Bátorfi Agria KTK) szemben. A SuperCross 2012/2013-as szezonjában Buruczki és Fejes is kettő-kettő győzelemmel rendelkezik (a további két eddig futamot szlovák versenyzők nyerték). A realitások talaján maradva kijelenthető, hogy várhatóan a fenti két versenyző csatázik majd a futamgyőzelemért. Igazi „ki-ki” meccs lesz ez, mivel Fejes csak abban az esetben tudja az összetett bajnoki címet megszerezni, amennyiben a záró futamot megnyeri. Ebben az esetben Buruczki Szilárdnak a második hely sem elegendő, hiszen Fejes győzelmeinek száma így háromra növekedne. Természetesen a lépéselőny azonban Buruczkié ezen esetben, hiszen övé a vezetés, és ha bármilyen pozícióban is, de Fejes előtt végez, akkor övé lesz a végső győzelem. A harmadik helyet vélhetően Búr Zsolt (Alpinbike Team Giant) viszi majd el, bár matematikailag Vígh Zoltán (Bianchi Club KE) és Szalay Péter (CUBE Balaton Team) is támadási távolságban van jelenleg. A szezon képét nézve azonban nem valószínűsíthető olyan különbségű eredmény utóbbiak javára, mellyel letaszíthatnák Búrt a dobogó harmadik fokáról.

A fenti esélylatolgatásban legtöbbször megjelenő Bikeexpress SE vezeti a csapatversenyt, amely szintén nyitott még a végső győztest illetően. A fiatalokat Vitalitás SE és a CUBE Balaton Team versenyzői igen közelről követik – az utolsó futamon tehát nem csak az egyéni helyezések miatt lesz érdemes a legjobb teljesítményt nyújtaniuk az adott csapatok versenyzőinek.

A III. SuperCross Sorozat 2012/2013-as szezonja január 27-én a Budapest Cross versennyel zárul majd. A helyszín a Kánai úti lakópark lesz, ahol az átfagyott tesztrészeiket akár a szaunában is fel lehet majd melegíteniük a versenyzőknek. A tavalyi évhez hasonlóan az utolsó futam eredményeinek kihirdetése után egyből megejtik a szervezők az összetett eredményhirdetést is. Így helyben gazdára találnak majd például férfi U17-ben, U19-ben, master 1-eseknél, illetve az U17-es és felnőtt női kategóriákban az összetett győzteseknek felajánlott Salice kerékpáros napszemüvegek is. A futamra a megszokott helyen, a www.hegyibringa.hu honlapon már lehetséges előnevezni.

Eredménylisták (összes futam pontszámával és a levont futammal számolva is):

supercross_osszetett_ered_6_per6

supercross_osszetett_ered_6_per5

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo