fbpx

Dopping: a franciák megőrültek, nyilvánosságra került az EPO-lista! (Pantani, Ullrich, Cipollini, Zabel és a többiek nevével)

Nyilvánosságra hozták ma a Francia Szenátus Antidopping Bizottságának vizsgálata nyomán újravizsgált és EPO-pozitív eredményt mutató doppingtesztekhez tartozó neveket az 1998-as Tour de France-ról, a 30 fős listán a győztes Marco Pantani, valamint Jan Ullrich, vagy Mario Cipollini és Erik Zabel is szerepel.

A 98-as Tour dobogója: Ullrich, Pantani és Julich is a listákon

A 98-as Tour dobogója: Ullrich, Pantani és Julich is a listákon

Korábban Laurent Jalabert és a közel egy évtizede elhunyt Marco Pantani kapcsán már hírt adtunk a vizsgálatról, ami röviden összefoglalva tulajdonképpen a Francia Antidopping Ügynökség 2004-es kutatásán alapult. 2004-ben az antidopping hatóságok az EPO-tesztek tökéletesítése érdekében korábbi mintákat is vizsgáltak, így az 1998-as Tour de France-ról őrzött teszteket is.

A Francia Szenátus Antidopping Bizottságának jelenlegi programja keretében ezeket újra elővették, és neveket rendeltek melléjük. A most közreadott lista és a jelentés elkészítéséhez további 83 sportolót és hivatali személyt hallgattak ki, köztük a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnökét, Pat McQuaid-et is.

Miért? És miért most kellett nyilvánosságra hozni 15 éves minták eredményeit, melyek alapján doppingvétségért nem is szankcionálhatók már a versenyzők? Valószínűleg sokakban felmerül a kérdés. A szűkszavú indoklás szerint a dopping elleni küzdelem erősítése érdekében. A Szenátus azt meg is erősítette, hogy szankciókra nem kell számítaniuk a listákon szereplőknek.

A jelentés alapján két listát adtak ki:

EPO-pozitívak az 1998-as Tour de France-on: Andrea Tafi, Erik Zabel, Bo Hamburger (kétszer), Laurent Jalabert, Marcos Serrano, Jens Heppner, Jeroen Blijlevens, Nicola Minali, Mario Cipollini, Fabio Sacchi, Eddy Mazzoleni, Jacky Durand, Abraham Olano, Laurent Desbiens, Marco Pantani, Manuel Beltran, Jan Ullrich (kétszer), Kevin Livingston (kétszer)

Gyanús eredményt produkáltak: Ermanno Brignoli, Alain Turicchia, Pascal Chanteur, Frederic Moncassin, Bobby Julich, Roland Meier, Giuseppe Calcaterra, Stefano Zanini, Eddy Mazzoleni, Stephane Barthe, Stuart O’Grady, Axel Merckx

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo