fbpx

650B kerékméret és RockShox újdonságok a Sea Otterről

A legújabb szabványra úgy látszik az amerikai SRAM is felkapta a fejét és a hozzájuk tartozó SRAM és Rock Shox márkákkal is belépett a 27,5″-os kerékméret piacára.

Ezeket az újdonságokat, Amerika legnagyobb fesztiválján, a Sea Otteren mutatták be a nagyközönségnek. Az 1991-ig visszanyúló rendezvény mára hatalmas fesztivállá, négy napos kerékpáros ünneppé nőtte ki magát. Az amatőröktől a profikig rengetegen utaznak oda, hogy részt vegyenek a különböző hegyi és országúti versenyeken.  A fesztivál ad otthont Észak-Amerika legnagyobb kerékpáros kiállításának is. Az expón több száz gyártó képviselteti magát, számos újdonság megjelentetését erre az alkalomra időzítik.

A SRAM csoport minden tőle telhetőt megtett a 650B kerékméret érdekében: teleszkópot és kerékszettet is kínál a vásárlóknak 2013-tól.
“A 650B előtérbe kerülése miatt volt szükség a gyors fejlesztésekre. Míg sok európai gyártó még csak a 29″-es kerékméretettel ismerkedik, máris készítheti a 650B méretet is.” – nyilatkozta Jeramiah Boobar termékmenedzser.

Rock Shox Revelation 2013

A RockShox Revelation teleszkóp új 32 mm-es becsúszókat és 15 mm-es átütőtengelyt kapott, amik javították a merevséget és a rugózást. A Revelation villa, ami a legújabb Solo Air csillapítást kapja, 100-150 mm közti rugóutat biztosít számunkra. A Dual Airről a Solo Air rendszerre való át(vissza)térés oka az egyszerűbb felépítés. (Ezt a rendszert kapja a Reba és a Sid villa is.)

Nem számít a versenyző súlya, mindenki optimális beállítást fog kapni. Két kamra, de csak egy szelep található a rendszerben. A becsúszószár belsejében található egy kis bemélyedés, amin keresztül a levegő szabadon áramolhat az alsó és felső kamra közt. Elég egyszer beállítani a megfelelő SAG-ot, onnantól kiegyensúlyozott és megfelelő lesz a rendszer.

48 grammos push-loc kar

További érdekesség a Push-Loc rendszer, így a villa elérhető lesz a hidraulikus lockout-tal is. A kormányra a már jól ismert MatchMaker szabvánnyal a fék és váltókarral egy bilincsre szerelhető fel.  A lockout kar kábel nélküli tömege 48 gramm.

Rise 40 kerékszett
Elérhető 26″-os, 27,5″-os és 29″-os méretben is. A SRAM szeretné kielégíteni a 650B kerékméret igényeit is, valamint elsőként akart beszállni az új méret piacára. Ezzel, hogy mindhárom kerékméretet elérhetővé teszik, a felhasználókra bízzák a választás lehetőségét.

SRAM Rise 40 650B

A 650B kerékméret fejlesztései már tavaly novemberben elkezdődtek. Egyedül a felni gyártást kellett módosítani, mivel az agyakat már a 26″-os és a 29″-os kerékben is használták és a 24 db Alpina küllőből is elég volt más hosszúságot kérni. Az első agy 15 mm-es átütőtengellyel és gyorszárral is használható, a hátsónál pedig a 12x142mm-es átütőtengely vagy a gyorszár közül választhatunk.

RockShox Monarch RT3
A legújabb Monarch RT3 rugóstag ugyanazt a három, egymástól függetlenül állítható beállítást kínálja, mint az RCT3 – nyitott, pedal és zárt.  A pedal állás sokkal hatékonyabbá vált, nyitott állapotban pedig még szabadabb az áramlás és sokkal jobbak lettek beállítási lehetőségek is.

RockShox Monarch RT3

A RockShox szerint egy sokkal masszívabb lockoutat építettek a tagba, ami a versenyzők és az európai piac kívánsága alapján készült. A cég az OEM – gyártó – felhasználók messzemenőkig való kiszolgálására is törekszik ezzel, hogy egy maximálisan személyre szabható rugóstagot kínál.

 

forrás: bikeradar.com/bikerumor.com

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo