fbpx

Élet az alkoholfüggőség csapdájában

Az alkoholfüggőség az egyik leggyakoribb szenvedélybetegség napjainkban, a WHO szerint csak Magyarországon több, mint egymillió a rendszeresen italozók száma. Vajon mi lehet ennek az oka, és hogyan jut el oda valaki, hogy az alkohol átvegye az irányítást az élete felett?

Megoldatlan problémák börtönében

Már elöljáróban nagyon fontos tisztázni, hogy az alkoholfüggőség kialakulásának mindig vannak okai, előzményei. Ez azért fontos, mert a terápia sem állhat kizárólag az elvonókúrából, hanem kezelni kell a kiváltó okokat is, hogy a beteg ne essen vissza.

Erre többféle lehetőség is van, az Anonim Alkoholisták programjától kezdve az olyan magán rehabilitációs intézményekig, mint az alkoholbetegeket gyógyító Swan Lake Központ.

De mik lehetnek ezek a kiváltó okok? Általában olyan problémák, melyekkel az illető nem tud egyedül megbirkózni, ezért inkább az alkoholmámorba menekül előle. Ezek igen sokrétűek lehetnek: például egy rossz párkapcsolat, egy túlságosan stresszes munkakör, egy elviselhetetlen főnök vagy akár családi problémák, anyagi gondok is.

Egy azonban mindegyikben közös – az alkohol egyiket sem oldja meg! Lehet, hogy ideiglenesen segít elfeledkezni róluk, de amint elmúlik a bódulat, még kegyetlenebbül vág mellbe a valóság.

Ez pont olyan, mintha a fogfájásunkat fájdalomcsillapítókkal akarnánk gyógyítani. A pirulák átmenetileg valóban elmulasztják a fájdalmat, de az hamarosan úgyis újra visszatér. A végső megoldást az jelenti, ha elmegyünk a fogorvoshoz.

Az alkoholfüggőség is hasonlóképp működik: a gyógyulásra csak akkor van esély, ha segítséget kérünk, és a mögöttes okokat is orvosoljuk.

Mikor veszi át az irányítást az életünk felett az alkohol?

A legtöbb alkoholista a tagadás illúziójában él, vagyis nem ismeri el a betegségét még akkor sem, amikor az már eluralkodott rajta. Ilyenkor azzal ámítja magát (és a környezetét), hogy “napi egy-két feles és pár üveg sör még abszolút belefér”, “én csak munka után iszom pár pohárral”, vagy hogy “nem vagyok függő, bármikor abba tudnám hagyni az ivást.”

Ami viszont nagy baj, hogy így a szervezet előbb-utóbb fizikailag is függővé válik az alkoholtól, hisz annyira hozzászokik a minden nap bevitt mennyiséghez, hogy az ivás abbahagyása elvonási tüneteket okoz. Ezek azonban rögtön csillapodnak, amint az illető ismét a pohár fenekére néz, így voltaképp már ki is alakul egy ördögi kör, és a beteg azon kapja magát, hogy az alkohol teljesen átvette az irányítást az élete felett.

Arról nem is beszélve, hogy a függőséget kiváltó okok továbbra sem oldódnak meg, hanem ezzel csak a szőnyeg alá sepri őket.

Ki segíthet ilyenkor?

A hozzátartozók bármennyire is jó szándékúak, sokszor nem képesek hathatós segítséget nyújtani a szenvedélybetegnek. A függőség gyógyítása ugyanis orvosi feladat, melyet szakképzett pszichiáterek, terapeuták, orvosok látnak el, akik képesek egyszerre kezelni a függőség fizikai és lelki okait is.

A család szerepe abban jelentős, hogy támogassa a gyógyulási folyamatot, és figyeljen arra, hogy nem kezd-e el visszaesni az illető.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo