fbpx

Tour de France: hatalmas öröm és nagy bánat a Tinkoff csapatban…

Pozitív és negatív értelemben is a Tinkoff csapatáról szólt a Tour de France 2. szakasza, hiszen a világbajnok Peter Sagan győzni tudott, amivel a sárga trikót is megszerezte, az összetett sikerre pályázó Alberto Contador viszont ismét pórul járt és ezúttal nagyobb a baj…

Peter Sagan és Oleg Tinkov érthető módon nem Contador gondjával van elfoglalva...

Peter Sagan és Oleg Tinkov érthető módon nem Contador gondjával van elfoglalva…

Saint-Lo és Cherbourg között 183 kilométert kellett teljesíteni és nem csak sok domb, de az eső is nehezítette a mezőny dolgát, sajnos a tömegbukások sem maradtak el. A tegnap is földre kerülő Alberto Contador ezúttal is részese volt egy nagyobb balesetnek, de ekkor még úgy tűnt, hogy minden rendben. A bukásban érintettek csoportja vissza tudott zárkózni a pelotonra, amihez hozzá tartozik, hogy természetesen nem hajtottak ezalatt komoly tempót.

Mindez kicsit a Paul Voss (Bora-Argon 18), Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) összetételű szökevénycsoport malmára hajtotta a vizet, hiszen növelni tudták előnyüket a kemény meredek dombokat tartalmazó végjáték előtt. Az utolsó előtti emelkedőn az egyik legnagyobb belga tehetség, Stuyven indított magányos akciót az elmenésből, és 2 perces előnye izgalmassá tette az utolsó 8 kilométert.

A brfutó (Fotó: LTF)

A brfutó (Fotó: LTF)

A mezőny azonban könyörtelenül közeledett és felfelé jóval nagyobb tempót diktált, az utolsó másfél kilométeres, helyenként 20%-os meredekségű dombon Roman Kreuziger készített elő Sagannak, Stuyvent az utolsó kilométeren belül érték utol. Pár száz méterre a célról aztán előkerült Valverde, Dan Martin, Alaphilippe, Gallopin, Matthews és a többiek, de Sagan bombaformában van, a végén tudott még kapcsolni egy gyorsabb fokozatot, kikerülve az Etixx-Quick Step francia versenyzőjét. Sagan így életében először a Tour sárga trikóját is felhúzhatta! A verseny után azt nyilatkozta, nem tudta, hogy ő nyert, azt hitte, vannak még elöl szökevények. Ehhez képest lazán kikerülte Alaphilippe-et…

Sajnos csapattársa, az összetett győzelemért érkező Alberto Contador sokkal rosszabbul járt, a tegnapi és a mai bukás sok volt a szervezetének, nem tudta tartani a legjobbak tempóját a másfél kilométeres meredeken. Végül 48 másodpercet kapott, ami már konkrét hendikep, nem csak arról van szó, hogy a sebek rossz hatással vannak a pihenésre… Az ausztrál Richie Porte még rosszabbul járt, ami az időhátrányt illeti, egy rosszkor kapott defekt miatt 1:45 perccel ért be Sagan mögött. A favoritok közül Thibaut Pinot (FDJ) kapott még időt, 11 másodpercet.

Tour de France 2. szakasz eredménye:

1 Peter Sagan (Svk) Tinkoff Team 4:02:51
2 Julian Alaphilippe (Fra) Etixx – Quick-Step
3 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team
4 Daniel Martin (Irl) Etixx – Quick-Step
5 Michael Matthews (Aus) Orica-BikeExchange
6 Wilco Kelderman (Ned) Team LottoNl-Jumbo
7 Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal
8 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
9 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo
10 Christopher Froome (GBr) Team Sky

Összetett állás:

1 Peter Sagan (Svk) Tinkoff Team 8:34:42
2 Julian Alaphilippe (Fra) Etixx – Quick-Step 0:00:08
3 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:00:10
4 Warren Barguil (Fra) Team Giant-Alpecin 0:00:14
5 Christopher Froome (GBr) Team Sky
6 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
7 Nairo Quintana (Col) Movistar Team
8 Roman Kreuziger (Cze) Tinkoff Team
9 Simon Gerrans (Aus) Orica-BikeExchange
10 Daniel Martin (Irl) Etixx – Quick-Step

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo