fbpx

Csatlakozott a balatoni kerékpáros fejlesztésekhez a Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye is csatlakozott a Balaton környéki kerékpáros fejlesztésekhez. A fesztiválra ellátogatók a BringaVölgy-Tekerő Programok keretében idén először olyan vezetett túrákon ismerkedhetnek meg a környék legszebb tájaival, amelyek egyike a jövő évi Giro d’Italia magyarországi útvonalát is érinti. 

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a hétfői kapolcsi sajtóbeszélgetésen emlékeztetett rá, hogy kétmilliárd forint uniós támogatást fordíthatnak a magyarországi kerékpáros szolgáltatások fejlesztésére, s mivel a Balaton környékén bringáznak a legtöbben, ezért úgy döntöttek, hogy ebből 1,2 milliárdot ebben régióban használnak fel. A kormánybiztos hozzátette: a programot a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) szakmai koordinálásával valósítják meg.

Princzinger Péter, az MKSZ elnöke kifejtette, hogy a Balatonbike 365 Program a Balaton Kiemelt Turisztikai Fejlesztési Térség közel 180 települését érinti. Véleménye szerint rengeteg turisztikai látványosság található a vidéken, csak ezek jelenleg nincsenek hálózatba kapcsolva, pedig ez lenne szükséges ahhoz, hogy ne csak a tóparti települések vállalkozói részesüljenek a fejlesztések előnyeiből, hanem a hátországi falvakéi is.

“Rengeteg, önmagában csekély vonzerőt képviselő látványosság található a környéken, amelyek egy-egy ajánlott kerékpártúra-útvonalra felfűzve új attrakciókat hozhatnak létre. Ebben az esetben nemcsak azok jönnének el ide, akik amúgy is bringáznak, hanem elvileg bárki, aki a Balatonnál tölti a szabadságát, és “rávehető” egy fél, egy vagy kétnapos kerékpáros programra” – hangsúlyozta Princzinger Péter, aki úgy látja, a fejlesztésekkel teljes tavaszi és őszi szezont is ki lehetne alakítani ebben a  térségben.

Révész Máriusz arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2020-as olasz kerékpáros körverseny, a Giro d’Italia harmadik magyarországi etapja érinteni fogja a Káli-medencét, s a Művészetek Völgye keretében szervezett kerékpártúrák egy szakasza közös útvonalon halad majd a Giroéval, ezért a két esemény erősítheti egymást.

Ezt követően Révész Máriusz és Princzinger Péter is részt vett a BringaVölgy – Tekerő Program hétfői túráján, amely Kapolcsról Nagyvázsonyba tartott, majd Öcs és Taliándörögd érintésével ért vissza Kapolcsra. A túra különlegessége volt, hogy a résztvevők az Európában egyre népszerűbb, elektromos rásegítésű kerékpárokkal teljesítették a távot, melyek a lengyel Kross-tól érkeztek.

“Ez a túra is bizonyította, hogy ez egy gyönyörű vidék, fantasztikus kerékpározási lehetőségekkel. Amennyiben a szolgáltatások a fejlődnek, az ország távolabbi részéről és külföldről is sokan eljönnek ide, s így a vidék igazi kerékpáros paradicsommá válhat” – hangsúlyozta a túrát követően Révész Máriusz.

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója hangsúlyozta a kulturális fesztivál három éve nyitott a sport felé, s a kerékpáros programok mellett naponta szerveznek gyalogtúrákat, vasárnap pedig egy 5 és 26 kilométeres távú futóversenyt is tartanak.

A bringatúrák július 20. és 28. között indulnak harminc és harmincöt kilométeres távokon két gyönyörű útvonalon, különböző elektromos rásegítéses mountain bike és túrabringákkal. A túrák részét képezik a Magyar Kerékpáros Szövetség által koordinált #BalatonBike365 projektnek is, melynek célja a kerékpározás népszerűsítése és infrastruktúrafejlesztés a Balaton környékén. A #BalatonBike365 projekt szeretne új szezonokat teremteni és a környék látnivalóit bicikliúttal összekapcsolva új lehetőségeket kínálni a Balatonra látogatóknak. A túrák kapcsán elindult együttműködés a jövőben is folytatódik, a Művészetek Völgye nem csak a fesztivál sportprogramjaival lesz jelen a következő évben, hanem a Giro d’Italia  szervezésében is részt vesz.

A Művészetek Völgyében a Balatonbiketour.com szervezésében induló túrákat óriási érdeklődés övezi. Páros napokon Vigántpetend felé indulva a Nagyvázsonyi Kinizsi várat veszi célba a biciklis csapat, ahonnan részben terepen tekernek vissza Pulán és Öcsön keresztül Taliándörögdre, majd Kapolcsra. Páratlan napokon is a Vigántpetend utáni szerpentinnel kezdődik a kihívás, de fent jobbra fordulva terepen és a rövid offroad szakaszt követően Balatoncsicsó felől a vadonatúj kerékpárúton érik el Monoszlót, ahonnan a Káli-medence keleti sarkából ismét terepen közelítik meg Monostorapátit. Innen fegyelmezett 5 km vár a lelkes biciklisekre libasorban Kapolcsig a 77-es úton. A két különböző túraútvonal 70%-ban alacsony forgalmú közutakon, 10-20%-ban nem szilárd burkolatú utakon, ajánlott kerékpáros túraútvonalakon lett kijelölve.

forrás: MTI és Művészetek Völgye sajtóközlemény

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo