fbpx

Különleges ízvilágú és egészséges: ez a fekete só!

Hallottál már a fekete sóról? Ha még nem, akkor sem vagy lemaradva, hiszen az ázsiai gasztronómiában terjedt el a használata, hazánkban még alig ismerik. Azonban nagyon is érdemes figyelmet szentelni neki, hiszen egy meglehetősen egyedi, nem mellesleg egészséges ételízesítőről van szó.

Mi az a fekete só, és miért különleges?

A fekete sónak már a külleme is igazán egyedi: apró, koromfekete szemcsékből áll, melyet lilás, barnás, vagy akár rózsaszínes szemek is tarkítanak. Bár ahogy említettük, Európában még kevésbé elterjedt, de szerencsére nem lehetetlen beszerezni, megtalálod többek között a Himalája Sóház gasztronómiai termékei között is.

Ám a legfőbb sajátossága nem is a külseje, hanem az íze, mely a normál sótól eltérően kénes-csípős, tojásra emlékeztető aromájú. Ebből nem nehéz kitalálni, hogy a vegán konyha igencsak felkapta, ugyanis a hagyományos tojásos ételek “veganizálásában” kulcsfontosságú összetevő.

Mindemellett nemcsak akkor érdemes beépíteni a fogyasztását az étrendedbe, ha növényi alapú táplálkozást folytatsz, ugyanis számos előnyös egészségügyi hatással bír. Például jótékonyan hat az emésztésre, csökkenti a puffadást, erősebbé teszi a hajat és a körmöket.

Alacsony nátriumtartalma miatt azoknak is remek alternatíva, akiknek magas vérnyomás vagy más betegség miatt csökkenteni kell a napi nátriumbevitelt. Megjött a kedved a kipróbálásához? Ha igen, de még nem tudod, milyen módon használhatnád fel, mutatunk pár tuti receptet!

Rántotta vegán módra

Ha a rántottát eddig csak tojásból tudtad elképzelni, akkor próbáld ki ezt a vegán verziót! Nem lesz szükséged másra, mint egy tömb tofura, egy kisebb fej vöröshagymára, némi olívaolajra, egy kis növényi tejszínre, végül egy kis kurkumára és természetesen a fekete sóra.

Az elkészítés maga pedig igazán egyszerű: a hagymát aprítsd fel, majd dinszteld meg az olívaolajon egy tapadásmentes serpenyőben! A tofut villával nyomkodd össze pépesre, keverd össze a tejszínnel, és most jön a trükk: a kurkuma a sárga színért, a fekete só pedig a tojásos ízért felel.

A keveréket öntsd az üvegesre párolódott hagymára, és gyakran kevergetve süsd addig, amíg el nem éred a rántottára hajazó állagot! Tálald friss kenyérrel, zöldségekkel!

Vegán rakott krumpli

Nem kell lemondanod a rakott krumpliról csak azért, mert növényi étrendre váltottál! Készítsd el a trükkös, de legalább olyan finom vegán verziót! Szükséged lesz hozzá burgonyára, növényi tejfölre vagy tejszínre, tofura, gabonakolbászra, fokhagymára, fekete sóra, kurkumára és némi kókuszolajra.

Az elkészítési mód hasonlít a hagyományos rakott krumplihoz: a burgonyákat hámozd meg, főzd félpuhára, szeleteld fel! A kolbászt vágd karikákra! A kurkuma, fekete só, fokhagyma és némi víz felhasználásával készíts pácot, amibe beleáztatod a szeletekre vágott tofurt pár órára, vagy akár egész éjjelre.

A kókuszolajjal kikent tepsibe rétegezve helyezd el a krumplit, a kolbászt, a tofuszeleteket, végül pedig locsold meg a fekete sós páclével! Előmelegített sütőben süsd meg!Jó étvágyat!

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo