A szuvidálás, vagy más néven sous vide főzés egy olyan konyhatechnológiai eljárás, amely során alacsony nyomáson és alacsony hőmérsékleten főzzük meg az alapanyagokat. Ezzel a módszerrel a főzési idő ugyan hosszabb lesz, de tápanyagokban gazdag, különlegesen finom, tökéletesen megpuhult ételeket készíthetünk.
Hogyan szuvidáljunk otthon?
Az éttermek kedvelt és különleges fogása a szuvidált marhaszelet, amelyet régebben az otthoni környezetben nem tudtunk elkészíteni. Napjainkban azonban már kaphatók erre alkalmas készülékek. A Sous Vide Hungary szuvidáló készülékeivel könnyen és egyszerűen szuvidálhatunk akár otthon is. Ezekkel a konyhatechnikai eszközökkel gasztronómiai élményt és profi minőséget érhetünk el a hétköznapi főzés során is.
A cég a háztartások és a vendéglátóipari vállalkozások számára értékesít gourmet kategóriájú termékeket. Különleges termékkínálatukban a húsérlelő hűtőt, a liofilizáló készüléket éppúgy megtalálhatjuk, mint a grillkemencét vagy a pizzakemencét.
Hogyan történik a szuvidálás a sous vide készülékkel?
Az alapanyagokat az előkészítés után az erre a célra gyártott főzőtasakokba helyezzük, és légmentesen lezárjuk. A sous vide készülékbe a megfelelő jelzésig vizet öntünk, belehelyezzük a főzőtasakot, és lezárjuk.
A gépen beállítjuk a főzési időt és hőmérsékletet, majd a start gombbal elindítjuk a készüléket. Ezt követően a készülék a beállításoknak megfelelően magától elkészíti az ízletes ételeket.
Hogyan fűszerezzük a szuvidálni kívánt alapanyagokat?
A szuvidálás előtt bánjunk óvatosan a különböző fűszerekkel, hiszen ez az eljárás az ételek eredeti ízét is jobban kiadja. Amennyiben kevésnek bizonyultak a fűszerek, utólag még tehetünk belőlük. Használhatunk SousVide Supreme fűszerlapokat is erre a célra, amelyek segítenek a helyes ízesítésben.
A különböző húsok esetében gyakori ételkészítési eljárás, hogy a hőkezelés előtt – rostok megpuhulása és a tökéletesebb ízélmény céljából – valamilyen pácban érleljük őket. Ha alkoholos pácba tett húsokat szeretnénk szuvidálni, arra ügyeljünk, hogy az alkoholos italt forraljuk fel a pácolás előtt, mert az alacsony hőmérsékleten az alkohol nem fog elpárologni.
Ezt a páclevet érdemes leönteni mielőtt a gépbe helyeznénk az ételt, és szárazra törölni a húst. Így már nyugodtan szuvidálhatjuk például a fehér borban pácolt húsféléket is.
Ragu elkészítése szuvidálással
Kedvelt fogás napjainkban a sertésragu vagy a marharagu, hiszen a hússal együtt többféle zöldséget is főzhetünk, és kellemesen szaftos állagú ételt kapunk. A hagyományos ételkészítési eljárások mellett ezt is készíthetjük sous vide készülékben.
Mivel ezek az ételek sok folyadékot tartalmaznak, így a vákuumozás lehetőségét ki kell zárnunk. Tehát a főzőtasakokat ne légtelenítsük, csak egyszerűen zárjuk le. Ebben az esetben minél nagyobb főzőtasakot célszerű használnunk, hogy tökéletes eredményt kapjunk.
A sous vide készülékekkel tehát minden nap ízletes és egészséges ételeket tudunk készíteni a család számára.
(X) Támogatott tartalom