fbpx

XCO ob 2009 – Buruczki és Benkó a bajnok

A 2005-ös esztendő után 2009. július 18-19-én újra Salgótarjánban, Eresztvény központtal került megrendezésre az Olimpiai Cross Országos bajnokság. A rendezők már két héttel a verseny előtt kijelölték a nyomvonalat, a közel 250 versenyző nagy hányada már pályaismerettel érkezett az ob hétvégéjére.

Parti András

Parti András

Salgó várának oldalában és a Medves-fennsík környékén edzőtáborozott a Cube-Csömör és a Trek Józsefhegyi SE csapata is, de szinte minden délután érkeztek pályajárók a különböző csapatok képviseletében, ózdiak, gödöllőiek, Meridások, Bringabandások, balassagyarmatiak – a teljesség igénye nélkül.

A szombat délelőtti, licenc nélküliek számára meghirdetett verseny résztvevői kellően letesztelték az emelkedőket és a lejtőket. Az amatőr megmérettetésen félszázan álltak a rajtvonal mögé és próbálták ki teljesítményüket a másnap is használt pályákon. A férfi felnőtteknél a Salgótarjánhoz közeli Nagybárkányban élő versenyző, Adame László nyert, 45’05”-ös idővel a kétkörös távon.

A pálya teljes egészében készen állt tehát a licencesek délutáni bejárására. Mindez a 18 óra tájban nagy hirtelenséggel, néhány perc alatt érkező erőteljes szélvihar, majd az azt követő heves esőzésig tartott. A nyíltabb részekre kihelyezett szalagokat és a pálya egyéb jelöléseit tönkretette a viharos erejű szél, az állapotokat jól jellemzi, hogy a pályabejáráson tartózkodó versenyzők szó szerint menekültek az erdőből, fák dőltek ki, deréknyi ágak törtek le, némelyik közvetlen a gyerekpálya mellé. A szervezők a vihar enyhülésével felmérték a károkat és mozgósították az igen összetartó tarjáni csapat tagjait, volt, aki karókat gyártott szombat késő este, volt aki vasárnap hajnalban, napfelkeltekor kezdte meg a kialakult állapotok orvoslását. Végül reggel 7:30 tájékára újra 100%-ossá tették a jelöléseket, az éjszaka lehullott nagyobb mennyiségű csapadék pedig egyáltalán nem tette járhatatlanná az 5,95 km hosszú, 270 méter szintkülönbségű, alapjában véve igen poros nyomvonalat. A nem várt események és a kissé elhúzódó csapatvezetői értekezlet okán a reggeli rajtok közel fél óra késéssel kerültek lebonyolításra a két gyerekpályán.

Az U7-U9-es kategóriákban 650 méter hosszú, 20 méter szintkülönbségű pályán versenyeztek a legkisebbek, a nyomvonal egy rövid lankás mező után rácsatlakozott a nagy kör egyik kellemes, élvezetes lejtőjére, majd az annak végében található letörés előtt lekanyarodott a célhoz vezető, enyhén emelkedő ösvényre. Az U7-esek ebből a karikából kettőt, az U9-es hármat teljesítettek.

Bajnokok:
U7 – Lőrincz Vera
U9 – Varga Levente

Az U11-U13-asok számára 1300 méter hosszú, 45 méter szintkülönbségű nyomvonal került kialakításra, melyből az U13-as fiúk teljesítettek a legtöbbet, összesen 4 kört. A legkisebb gyerek kör útvonalán kívül egy rövid, de meredek emelkedő és egy viszonylagosan hosszú, közepesen meredek lejtőzés tarkította a pályát.

Bajnokok:
U11 lány – Bányai Moira (Pilis CCC)
U11 fiú – Kádi Tamás Benjamin (Lavina SE)
U13 lány – Megyaszai Lilla (Bringabanda SC SWAT)
U13 fiú – Kádi József Krisztián (Lavina SE)

A rövidtávú rajt szintén az említett késéssel indult, az itt mért köridők alapján egyértelművé vált, hogy nem lassult jelentős mértékben a pálya, a továbbiakban maradhatnak az eredetileg kiírt körszámok. A leesett eső okán kialakult sár mindösszesen egy-két tízméteres szakaszon kényszerítette kerékpártolásra a legjobbakat. A felnőttek között az abszolút esélyes Búr Zsolt már az első kör végén egyperces előnnyel érkezett, melyhez még hozzágyűjtött a másodikban, s végül 43’15”-ös idővel nyerte a kategóriát. A kategória párjaként a hölgyek között Sikter Zsuzsanna szintén magabiztosan kapta meg a győzelemért járó egyedi kupát, csakúgy, mint Cseh Veronika a középtávú hölgyek között. Az U15-ös ifjak versenyét némi kakaskodás is tarkította, melynek végül nem lett folytatása. Az első körben Varró Gergely és Meggyesi Bercel érkezett elől, Bányai Dominik és Pelikán János mögöttük 19 másodperccel, végül mindkét duó szétvált, Varró és Meggyesi közé pedig Bányai tudott felkapaszkodni a végére.

Búr Zsolt

Búr Zsolt

Bajnokok:
U15 lány – Kubovics Klaudia (Pilis CCC)
U15 fiú – Varró Gergely (Gödöllői SK)
Elit U17 női – Fábián Sára (Lavina SE)
Futamgyőztesek:
Rövidtáv női felnőtt – Sikter Zsuzsanna (X2S-Kona Team)
Rövidtáv férfi felnőtt – Búr Zsolt (Bringabanda SC)
Rövidtáv férfi U19 – Rigó Márton (Zalaegerszegi KSE)
Középtáv női felnőtt – Cseh Veronika (TREK Józsefhegyi SE)

A középtávú rajt pontosan délben indult útnak, a folyamatosan száradó pályán lényegében már csak az igen árnyékos szakaszokon volt némi sár minimális mértékben, a nehezítést talán az egyik letörés kifékeződése jelentette, ahol folyamatosan újabb csúszós-vizes gyökerek kerültek elő a talaj alól. U17-ben az abszolút papírforma szerint, az idei évben magyar kategóriatársa által még meg nem előzött, maraton magyar kupa rövidtávú futamon minden abszolút győzelmet begyűjtő Fenyvesi Péter 1:05’22”-es idővel, két és fél perc előnnyel Szalontay Bence előtt lett országos bajnok. Középtávon Dobai Zoltánnak és Pálffy Mártonnak sikerült jól a pálya közelében töltött edzőtábor, mögöttük Táncos Gábor állhatott még dobogóra. Master 1-ben az utolsóként beszólított Vizdák János már az kezdő kör végén is elsőként haladt át a rajt-cél területen, melyet ki sem engedett a kezéből a végéig, akárhogyan is próbálkozott mögötte Horváth Csaba és Bogdány Ákos. Master 2-ben a szintén egyértelmű esélyes Gortva László teljesítette leggyorsabban a három kört, mögötte Egei Tamás, majd sprintbefutó által, a hazaiak első érmét szerezve Illés István következett. A középtávú futamok végére már kellemes időjárás és napsütés jellemezte a körülményeket.

Vizdák János

Vizdák János

Bajnokok:
Elit U17 férfi – Fenyvesi Péter (X2S-Kona Team)
Master 1 férfi – Vizdák János (Bringabanda SC SWAT)
Master 2 férfi – Gortva László (DH Giraffe KCSE)
Futamgyőztesek:
Középtáv férfi felnőtt – Dobai Zoltán (TREK Józsefhegyi SE)

Az elit rajtot 14:10-kor sikerült elindítani, melyben elsőként az Elit férfi felnőtt és U23 kategória indult útnak, mögöttük az Elit nők, majd végül az Elit U19 férfiak és nők. Már az első kör végén „meglepetés” érte a nézőket, Melts András és Buruczki Szilárd érkeztek az első helyeken, az egyértelmű favoritnak kikiáltott Parti András pedig egy perccel mögöttük teljesítette a kezdő kört a köves-gyökeres lejtő utáni szakaszokon kialakult hátsó kerék defekt miatt. A pályán két zóna került kialakításra, az első 0,4 kilométernél, a második az említett lejtő aljában 4,0 kilométernél. András segítője sajnos nem ért oda a kettes zónához az első körben, így egy kört félig defektes kerékkel, félig már a gumit is leszedve, felnin kellett teljesítenie, a harmadik kör kezdeténél 5 perc hátránnyal érkezett az élen állók mögött, ahol Melts 15 másodperccel haladt a Buruczki-Juhász duó előtt. A harmadik körben Parti a verseny legjobb körét tekerte 18:01-es idővel, Melts mögötti hátránya így bő négy percre apadt, Buruczkié és Juhászé pedig fél percre növekedett. A 6 körös verseny kétharmadánál Buruczki is ment egy erősebb kört és a rajt-cél területen már lényegében Meltssel együtt haladt át, mögöttük bő egy perccel Juhász Zsolt az U23-asok élén, szűk három perccel Kemecsei Zsolt, majd Veres Ferenc és Parti érkeztek bő három perc plusszal. Az utolsó előtti körben nem történt változás sem az élen, sem Parti András hátrányában, pozíció tekintetében ő azonban már a harmadik helyig kapaszkodott előre. Mindenki igen kíváncsian várta, hogy az élen álló kettősből végül ki húzhatja magára a bajnoki mezt a hatodik kör végén. A 2009-es év elit férfi felnőtt országos bajnoka végül Buruczki Szilárd lett a sokáig vezető Melts András és a defektje által korán hátrányba kerülő Parti András előtt. Az U23-as férfiaknál Juhász Zsolt magabiztosan nyerte a kategóriát, mögötte Puskás Dávid és Szatmáry András érkeztek célba. A hölgyek között nem hátráltatta technikai probléma az abszolút győztest, Benkó Barbara több mint 9 perccel utasította maga mögé a második helyezett Erdélyi Esztert és közel 12 perccel a harmadikként beérkező Dósa Esztert. Az elit U19-es hölgyeknél a házigazda egyesület számára is jutott bajnoki cím, melyet Koós Brigitta hozott a csapatnak. U19 férfiak között LTV-s uralom a várakozáshoz híven, a bajnok Béla Attila lett, mögötte bő egy perccel pedig Kis Dániel ért célba, a harmadik helyet a népes csömöri csapat tagja, Csielka Márk szerezte meg.

Buruczki Szilárd

Buruczki Szilárd

Bajnokok:
Elit U19 férfi – Béla Attila (LTV-Merida Racing Team)
Elit U19 nő – Koós Brigitta (Salgótarjáni HKE)
Elit U23 férfi – Juhász Zsolt (Cube – Csömör)
Elit női felnőtt – Benkó Barbara (Rothaus – Cube)
Elit férfi felnőtt – Buruczki Szilárd (Pilis CCC)

Benkó Barbara

Benkó Barbara

Az elmúlt hétvégén a legtöbbeknek tetszését elnyerő, a vélemények szerint országos bajnoksághoz méltó nehézségű és változatosságú, gyönyörű környezetben és körülmények között megrendezett verseny zajlott tehát Salgótarjánban. A 2009-es Országos bajnokság eredményhirdetésén Melihercsik János, az 1991-ben alapított Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület elnöke, Eötvös Mihály alpolgármester és Molnár Dénes, a főtámogató TREK képviseletében adták át a díjakat. A bajnoki mezeket Sipiczki Róbert, a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség és a Magyar Kerékpársportok Szövetségének elnöke adta rá a győztesekre, majd a ceremónia végeztével az összes bajnok tiszteletére a himnusz elhangzásával zárult a 2009-es Olimpiai Cross Országos Bajnokság.

Letölthető dokumentumok:
– eredménylista, Excel
– eredménylista, PDF

Forrás: XCO ob sajtóközlemény
Szöveg: Kéri István
Fotók: Babka Szabolcs

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo