fbpx

Vélemények Valverde kálváriájáról a Vueltán

A Vuelta a Espana 4. szakaszán történt bukás és következményei megosztották a kerékpársport rajongókat, a legfőbb kérdés, hogy etikus, sportszerű volt-e, hogy a Team Sky maximumon húzta az élbolyt az oldalszélben, miközben a manőverük következtében bukásba keveredő piros trikós, Alejandro Valverde kétségbe esve próbált felzárkózni.

Valverde nagyon dühös volt a célba érkezést követően:

„A Sky leszélezett, amihez joguk van, de nem így, hogy ráhúznak a fél mezőnyre. Mi történt? Ők okozták a bukást, és utána még csak nem is lassítottak. Nekünk ez a problémánk, mert leugrottak a balszélre, nem néztek semerre, mintha egyedül lettek volna az országúton, ilyenek az igazi bajnokok. Még nem volt rá alkalmam, de erre szeretnék majd magyarázatot kérni tőlük… Nem azért, mert elveszítettem a piros trikót, számoltunk vele, hogy elveszítem, de kicsit sportszerűbben kellene viselkedni.”

Valverde még a Liquigas kocsijából is kapott "lendületet" a felzárkózáshoz, de kevés volt

A Sky spanyolja, a rutinos Juan Antonio Flecha, aki a szélezést kezdeményezte, nem gondolja, hogy sportszerűtlenül versenyeztek volna:

“Normális, hogy ha ilyesmi történik, mindig kell bűnbakot keresni és vannak áldozatok, ahogy most a Movistar Team és Valverde. Nagyon veszélyes szituáció volt, befújt az oldalszél és minden csapat figyelt. Jobb megtenni az első lépést, mint átengedni másnak a kezdeményezést, és mi ezt tettük, ráléptünk a gázra.

A bukás nem a ritmusváltás előtt történt. Ha így lett volna, az valóban csúnya dolog. Hogy utána sportszerű volt-e továbbmenni?  Ez a kérdés. Nekem senki sem mondta, hogy lassítsak, és eléggé későn értesültem róla, hogy Valverde bukott. Egy mezőnyben vannak bukások. Nem az én tisztem megítélni, és dönteni, mikor lassítsunk. Nem ez az első és nem is az utolsó ilyen eset. Most lesz majd revans és lesznek még veszélyes helyzetek. Senki nem garantál semmit.

Az emberek szeretnek kioktatni etikából, de én emlékszem, hogy engem sem várt meg senki, amikor elkaszált egy autó a 2011-es Tour de France-on, pedig nem az én hibám volt. Ma sem akart senki senkinek ártani.”

A szétszakadt mezőny

A Movistar csapatfőnöke, Euzebio Unzue a befutó után igencsak más véleményen volt:

„Természetesen lassítaniuk kellett volna, mert ők okozták a bukást, amikor leszéleztek, majdnem 20-an elestek.”

Erre Nicolas Portal, a Sky spanyol sportigazgatója röviden, tömören reagált:

„Flecha azért ugrott le a szélre, hogy történjen valami, de nem bukást akart okozni. Unzue kijelentése vicc.”

A Sky vezeti a pelotont

Miután azonban megnézte a videót Unzue revidiálta álláspontját:

„Megnéztük a videót a versenybírósággal. Az ilyen bukások benne vannak a kerékpársportban, és nem gondolom, hogy lett volna benne szándékosság. De elegendő ok lett volna, hogy elöl várjanak, mert bukott a piros trikós és hatan a csapatából… Nem múlt volna rajta semmi, mert a szakaszgyőzelmet úgyis a szökevények szerezték volna meg, ezért nem értem mire volt jó ez a kegyetlenség a líderrel szemben.

Nagyon elszomorít, hogy így viselkedett a mezőny és bizonyos versenyzők. Nem teszek szemrehányást, mert mindenki azt csinál, amit akar, de személy szerint nagyon elkeserít, hogy egy ilyen történés után nem viselkedik valaki sportszerűen. Úgy gondolom, hogy várni kellett volna, meg kellett volna ezzel tisztelni a piros trikóst, ahogy az máskor is megtörtént hasonló helyzetekben. De megértem, hogy kiélezett küzdelem zajlik ebben a sportágban, és néha hiányzik a fair play szelleme.”

Puritónak piros trikót ért a bukás

A piros trikót átvevő Purito Rodriguez jó színben próbálta feltűntetni csapatát:

„A bukás bal oldalon történt, mi a jobb oldalon mentünk. Nagy csattanást hallottam, és gondoltam, lassítani fogunk, de nem vártunk, megkezdődött a szélezés. Úgy döntöttünk, összedolgozunk, mert szélezésnél jobb elöl lenni, mint hátrébb, ha együttműködünk, könnyebb, mintha nem. Később Beñat Intxausti odajött, és mondta, hogy Alejandro bukott és üldözi a mezőnyt, amire úgy döntöttem, hogy a csapatunk nem fog vezetni. Nem kritizálom a többi csapatot, de én így döntöttem.”

Itt azért tegyük hozzá, mielőtt szentté avatjuk Rodriguezt és elkárhoztatjuk a Sky-t, hogy még az utolsó hegy megkezdése előtt volt egy pont, amikor a Sky megállt, ekkor rohamosan közelített is Valverde csoportja, de a BMC-ből és más csapatokból is előre álltak tovább húzni a mezőnyt. Rodriguez Katyusája pedig akkor ment maximumot, amikor a célhoz közeledve a hegyen már eldőlt a szakaszgyőzelem sorsa, és Valverde 18 másodpercre volt az esélyesek csoportjától. Majd innen közel egy percre nőtt újra a különbség.

Contador nem ment bele a nyilatkozatháborúba

A spanyolok legjobb GT-menője, Alberto Contador pedig tulajdonképpen se pro, se kontra nem foglalt állást:

„Közvetlenül a movistarosok mögött mentünk, és a Sky jobbról sprintelt. A movistarosok kétségbeesve próbáltak előre kerülni, és akkor történt minden. A zűrzavar közepén sikerült továbbmennem és csak az volt a fejemben, hogy menni, menni, semmi más. Csak  versenyre koncentráltam, hogy előre menjek.”

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo