fbpx

Pálya ob: Ivanics, Szalontay, Támer és Kenyó voltak a favoritok

Sok bizonytalanság után és meglehetősen viszontagságos körülmények között, de a civil összefogás, és az önkéntes szervezők kitartásának köszönhetően megrendezésre került a szokásos évi pályakerékpáros nemzeti viadal hazánk egyetlen kerékpárpályáján, az immár 113 éves zuglói Millenáris Velodromban, mely egyben Európa egyik legrégebbi ma is működő sportlétesítménye.

palyaob_1

Sajnos a körülmények miatt az eddig jobbára 3-4 naposként megrendezett esemény most csak két napba sűrítve volt kivitelezhető, ami több versenyszám elmaradását jelentette, bár az utolsó pillanatban ezt még megtoldották egy hétfő esti 4000 méteres csapat időfutammal. További nehézséget jelentett, hogy a csapatok, versenyzők által felvonulási területként, illetve melegítésre használt középső betonplacc helyét az immár viták kereszttüzében álló jéghokipálya elhúzódó építkezése foglalta el. Így a „sok jó ember kis helyen is elfér” elvet követve a csapatokat az épület előtti területen helyezték el, mag a nézők ezúttal a lelátóról bíztathatták favoritjaikat. Örömmel láttunk viszont új csapatot is a pályán az Ózdi KE – Karbona néhány lelkes versenyzőjének személyében.

Az elit keirin futam döntőjének mezőnye: Ivanics Gergely, Török Zoltán, Hohner Péter, Specziár Viktor, Szalontay Sándor és Berkesi András

Az elit keirin futam döntőjének mezőnye: Ivanics Gergely, Török Zoltán, Hohner Péter, Specziár Viktor, Szalontay Sándor és Berkesi András

Idén a kétnapos viadal az alábbi versenyszámokat vonultatta fel: állórajtos egyéni, és üldöző időfutamok, a motoros felvezetéssel induló keirin, talán a legizgalmasabbnak számító pontverseny, scratch, sprint és sprint csapat versenyszámokban mérkőztek az indulók korosztályuknak megfelelő távokon. Újdonság volt idén, hogy – köszönhetően a civil segítségnek – ezúttal interneten keresztül élőben is nyomon követhető volt a teljes bajnokság.

palyaob_3

A versenyszámok és korosztályok sokasága miatt nem is mennék bele az eredmények részletes ismertetésébe, inkább csak kiemelném a legeredményesebbnek bizonyult neveket és eredményeiket. A hölgyeknél az elmúlt évben a figyelmet magára többször is felhívó, ifi korosztályos, a Fradit idénre a KSI Schwinn-Csepel csapatára cserélő Zelinka Gabriella mellett az elit kategóriás Hazai Boglárka (BVSC) és Kenyó Anita (Bringavilág SK) gyűjtögette legszorgalmasabban a győzelmeket. Utóbbi nevéhez fűződik a női scratch, keirin és pontverseny aranyérmének megszerzése, melynek szemmel láthatóan nagyon örült.

palyaob_5

A férfiaknál a tavalyi meglepetésember, Szalontay Sándor (KSI Schwinn-Csepel SE) idén is hozta kirobbanó formáját, U23-as versenyzőként tarolt több felnőtt számban is, például a sprint és keirin versenyszámban, de ugyanő tagja volt a győztes KSI-s csapat sprint triónak is. Győzelmének értékét tovább növeli, hogy jópár, nála sokkal tapasztaltabb versenyzőt is a háta mögé utasított, emellett a sprint kvalifikáció során 11,06″-os időeredménnyel megdöntötte a Millenárison magyar versenyző által valaha futott legjobb időeredményt (11,08″, Müller Péter (BVSC) 1999). Kiemelném még a szintén KSI-s Támer Kolos-t, aki mind 200 m-es sprint számban, 3000 méteres időfutamban, mind pedig az ifik scratch futamában, valamint keirinben is győzni tudott.

palyaob_4

A nagyobb tapasztalatot igénylő, igen kimerítő, ám a közönség által talán a leglelkesebben nyomon követett 60 körös, összesen 16,5 km-es elit pontversenyben Ivanics Gergely (Betonexpressz 2000-Limonta) remekelt, látványos fölénnyel nyerte a versenyszámot, miközben a hölgyeknél itt is Kenyó Anita győzedelmeskedett. Ugyancsak Ivanics nyerte a 4000, illetve az 1000 méteres időfutamot is, így bár szó szerint nyelvlógatva, de elégedetten fejezhette be az idei bajnokságot.

Veres Ádám (KSI) az U23-as scratch és pontversenyt egyaránt nyerte

Veres Ádám (KSI) az U23-as scratch és pontversenyt egyaránt nyerte

A felnőttek mellett a fiatalok is összemérhették erejüket természetesen a korosztályukhoz mért rövidebb távokon, illetve idén is voltak amatőr futamok a sportággal csak most ismerkedők, illetve a nem versenyszerűen kerékpározok számára. Ők 200 és 412 méteres távokon, egyenkénti indítású, állórajtos időfutamokban mérkőztek. Szerencsére jelentkezőkben nem volt hiány, így itt is izgalmas futamokat szurkolhatott végig a nézőközönség. A legfiatalabb korosztályok indulószámát tekintve biztosan elmondható, hogy nem az érdeklődés hiánya veszélyezteti e sportágat, sokkal inkább az ingatlaspekuláció, mely még mindig Damoklész kardjaként lebeg az immár helyi védelmet élvező kerékpárpálya felett.

Ivanics Gergely, az 1000 és 4000 méteres állórajtos időfutam, valamint a scratch és pontverseny 2009-es bajnoka

Ivanics Gergely, az 1000 és 4000 méteres állórajtos időfutam, valamint a scratch és pontverseny 2009-es bajnoka

A hétvégi futamokat tehát végül még megfejelték egy 4000 méteres csapat időfutammal, amit jóval szerényebb közönség részvételével zajlott, és amelyben a Fradi csapata állhatott a dobogó legfelső fokára (4’57”-es idővel), míg az ezüst és a bronzérmet a Kommuna.org (5’12”) illetve a Postás (5’18”) csapat tagjainak nyakába akaszthatták.

A Fradi aranyérmes négyezres csapata: Berkesi András, Specziár Viktor, Jordán Péter és Török Zoltán

A Fradi aranyérmes négyezres csapata: Berkesi András, Specziár Viktor, Jordán Péter és Török Zoltán

Reméljük a jövő évi nemzeti pályabajnokságról is beszámolhatunk, amit talán akkor már egy rendezett sorsú pályán szurkolhatunk végig.

Letölthető dokumentumok:
– Pályakerékpár Országos Bajnokság, 2009. Augusztus 15-16. – részletes eredménylista
Az összes futam felvételről megtekinthető itt:
http://velodrom.hu/wiki/doku.php

Szöveg: Gajdov Géza
Fotó:
Gajdov Géza, HBalage

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások