fbpx

Greipel is feliratkozott az idei sprintgyőztesek listájára

Az idei Tour 4. szakasza az észak-nyugat francia Abbeville-ből a gótikus székesegyházáról métán híres Rouen-be repítette a mezőnyt. A 214 km-es távot többé-kevésbé sík terepen tették meg a kerekesek, 4 kisebb emelkedő állt csak útjukba.

Geipel kitartó volt, a csapata is mindent megtett a győzelemért...

Mint ahogy az várható volt, a gyors kezdeti tempó ellenére is voltak még gyorsabb versenyzők, azaz ismét szökevények kis csoportja vitt izgalmat a kötelező kilométergyűjtésbe. A japán Arashiro (Europcar), Moncoutie (Cofidis) és Delaplace (Saur-Sojasun) voltak ma a vállalkozó kedvűek, az “öreg” Moncoutie már 2004 és 2005-ben is nyert szakaszt a Tour-on. Kisvártatva hét perc előnyük volt, amíg a peloton a hétvégi erőpróbákra, illetve a szakasz végi sprintre koncentrált.

André Greipel csapata, a Lotto-Belisol elégelte meg a szökevények támadását, közel 9 perc előnynél bekapcsolták a turbófokozatot. Sajnos a tegnapi szakasz számos bukása miatt neves versenyzőktől is búcsúzni kellett: Kanstantsin Siutsou (Sky) és José Joaquín Rojas (Movistar) ma már nem állt rajthoz. A fehérorosz Siutsou Wiggins fő segítője, aki eddig minden idei körversenygyőzelme során nagyot alakított a hegyeken.

A tengerparton, majd a Szajna mentén haladt ma a mezőny...

Moncoutie rendre elvitte a hegyi hajrákért járó “pontocskákat”, a szakasz 3/4-edénél beiktatott pontverseny-hajrát pedig Arashiro zsebelte be. A maradék pontokért a mezőnyben ment a csata (per pillanat a szlovák fenoménen, Peter Saganon van a zöld trikó), a Sky, a GreenEdge, a Lotto-Belisol és a Liquigas meccselte le a helyezéseket. Cavendish volt a leggyorsabb, majd őt Goss, Renshaw és Sagan követte.

Wiggins nyugodt, neki a hétvégén kezdődik a az idei Tour de France...

A nagy tempóban a sebességátlag végig magas volt, megközelítette a 40 km/órát, ez persze megpecsételte a 3 szökevény sorsát. Arashiro állt legjobban az összetettben 2:03 hátránnyal. Egy zivatar került még a versenyzők útjába a Rouen-ig tartó sík vidéken, az utolsó 40 km-en pedig már a RadioShack is beszállt a vezetésbe ezzel jelezvén emberük, Fabian Cancellara igényét a sárga trikó további viselésére.

Cancellárán továbbra is a sárga mez...

Vincenzo Nibali bukásba keveredett, de sikerült neki viszonylag hamar felzárkózni. Mihelyst utolérte a mezőny a szökevényeket, megindultak az akciók, a 3. helyen álló Chavanel ismét megkísérelte ledolgozni 7 mp-es hátrányát – sikertelenül. A szomorú esemény 2 km-rel a cél előtt egy tömegbukás volt, amelynek Mark Cavendish is részese volt, így ő már nem nyerhetett. (Nincs most Sky vonat, amely megvédi az ilyen balszerencsés helyzetektől, lévén minden angol Wiggins összetettbeli sikeréért hajt.)

Cavendis-t idén nem vezeti a Sky vonat, mint régebben, így ma sajnos belekerült egy csúnya bukásba a célegyenes előtt...

A hosszú célegyenesben Greipelnek vezették fel a hajrát, és bár Petacchi, Sagan és Goss is keményen támadta, nem sikerült a célvonalig megelőzni a Magilla Gorilla becenévre hallgató német sprintert.

A 4. szakasz eredménye:
1 André Greipel (Ger) Lotto Belisol Team 5:18:32
2 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre – ISD 0:00:00
3 Tom Veelers (Ned) Argos-Shimano 0:00:00
4 Matthew Harley Goss (Aus) Orica GreenEdge Cycling Team 0:00:00
5 Peter Sagan (Svk) Liquigas-Cannondale 0:00:00
6 Jonathan Cantwell (Aus) Team Saxo Bank-Tinkoff Bank 0:00:00
7 Daryl Impey (RSA) Orica GreenEdge Cycling Team 0:00:00
8 Kris Boeckmans (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:00:00
9 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling 0:00:00
10 Ruben Perez Moreno (Spa) Euskaltel – Euskadi 0:00:00

Az összetett állás:
1 Fabian Cancellara (Swi) RadioShack-Nissan 20:04:02
2 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 0:00:07
3 Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quickstep 0:00:07
4 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:00:10
5 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling 0:00:11
6 Denis Menchov (Rus) Katusha Team 0:00:13
7 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:00:17
8 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:18
9 Ryder Hesjedal (Can) Garmin – Sharp 0:00:18
10 Andreas Klöden (Ger) RadioShack-Nissan 0:00:19

A Prológ összefoglalója

Az 1. szakasz összefoglalója

A 2. szakasz összefoglalója

A 3. szakasz összefoglalója

 

Mennyit lehet keresni a Tour de France-on?

Ki nyerheti a 99. Tour de France-t?

A Tour de France szakaszok, szintrajzok, információk

A Tour de France rajtlistája, rajtszámokkal

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo