fbpx

Dósa és Szórádi a dobogó tetején Kazincbarcikán

Tipikusan őszi időjárás és messze sem tipikus érdeklődés jellemezte az I. SuperCross Sorozat kazincbarcikai nyitó fordulóját, akár a nevezők, akár az érdeklődők számát tekintjük. A 81 indulót számláló EthicSport – Barcika Kupán 10 kategóriában versenyeztek a ciklokrossz szakág szerelmesei a hazai szezon első eseményén, ahol Dósa Eszter és Szórádi Balázs szerezték meg a győzelmet.

Ritka látvány - közel ötvenen a felnőtt - master 1 rajnál

Ritka látvány - közel ötvenen a felnőtt - master 1 rajnál

A borsodi pálya két jól elkülöníthető részre volt osztható. A kör első felében volt megtalálható a legnagyobb, krosszos szemmel viszonylag meredeknek nevezhető emelkedő, majd a túloldali lejtő után egy hosszú, lapos, rázós földúton kanyargott vissza a pálya a versenyközponthoz. A kör második részében több hajtűkanyar nehezítette a haladást, valamint sorrendben: dupla akadály, rázós fahíd, lépcsősor és szimpla akadály került a pályába egymástól közel egyforma távolságra, jól elosztva. Az igen szép számú és lelkes közönség ezen a kanyargós részen remek tanulmányt láthatott arról, ki mennyire tudja sikeresen megoldani a lendülettartás feladatát.

Lengyel és Cser húzzák a sort az első körben

Lengyel és Cser húzzák a sort az első körben

A kiírás szerint az utánpótlás-korú lányok, valamint az U15-ös és master 3-as férfiak nyitották a sort, mely rajtból Szalontai András (Merida Maraton Team – CST) és Brogli Réka (X2S – Kona Team) teljesítménye volt kiemelendő a három körös megmérettetés végén. Az őket követő rajtban a már népesebb női felnőtt valamint master 2-es és U19-es férfi mezőny jött, öt körös penzummal. Kolb Tamás (Blue Scorpions) a mastereknél győzött hasonló magabiztossággal, mint az U19-eseknél Fenyvesi Péter (X2S – Kona Team), aki úgy tűnik kiszemelte magának a kategória összetett győztesének járó Haibike vázszettet. A hölgyeknél Dósa Eszter (Vitalitás SE) és Módos Gabriella (Merida Maraton Team – CST) a verseny feléig „kerülgették egymást”, amikor a balassagyarmati versenyző nyomatékosította céljait.

„Tegnap Pozsonyban voltunk, ahol első szlovák kupafutam-győzelmemet sikerült megszereznem, már a friss Ridley CX kerékpárral. A mai verseny első felében Módos Gabival közösen mentünk elől, a késői érkezés miatt sajnos pályabejárás nélkül álltam rajthoz. Gabi az akadályoknál gyorsabb volt, nekem pedig a kigyorsítások mentek jobban. A verseny felénél a nagy emelkedőt meghúztam, onnantól pedig egyedül mentem elől. Saját tempó és higgadtság – ez volt szem előtt tartva a végéig. Tegnap azért kihajtottam magam és ezt igencsak éreztem is, ezért a vége kicsit lazább lett, de persze azért odafigyeltem, hogy a biztos győzelmet ne veszélyeztesse semmi.” – összegzett a női győztes, Dósa Eszter.

Szórádi Balázs magabiztosan haladt a győzelem felé

Szórádi Balázs magabiztosan haladt a győzelem felé

Az utolsó rajtban örömteli létszámmal, közel ötven fővel képviseltették magukat a hobbi és elit felnőtt, valamint a master 1-es férfi kategóriák. Az elején Lengyel Gábor (Go Fast) és Cser Gábor (Merida Maraton Team – CST) húzta meg a sort kellemetlenül, amire a kör második felében Szórádi Balázs (Merida HCT) válaszolt egy erőteljeset – és nem mellesleg sikereset. Később rá már csak Szabó Péter (Postás SE) tudott felérni, mögöttük pedig Lengyel, Specziár Viktor (Merida HCT) és Reitinger Gábor (Vitalitás SE) voltak a legkitartóbb üldözők. Szabó „stréherezésével” kapcsolatban Szórádi volt, hogy már szavakkal is jelezte nemtetszését, de végül ez a dolog kettejük között megvitatás nélkül maradt, és egy technikai hibával zárult le, aminek okán Szabó kiállni kényszerült. Az üldözők között a befejező körben gyorsultak fel az események, a végső helyezések sorsa szinte az utolsó kanyarokban dőlt el.

Dósa Eszter - egy hétvége, két győzelem

Dósa Eszter - egy hétvége, két győzelem

„A verseny elején az akadály nélküli félkörön nagyot nyitott a Lengyel – Cser páros, de a kanyargós, technikás szekcióban belassultak. Ott egy hirtelen ötlettől vezérelve én húztam meg, végül le is maradt mindenki. Aztán kissé meglepett Szabó, amikor utolért, próbált utazni több körön át, aztán végül technikai hiba miatt nem maradt a végéig kiélezett a dolog. Az utolsó másfél kör már csak odafigyelés volt, hogy ne legyen semmi technikai gond. Összességében egy nagyon jó verseny volt, remek rendezés mellett, talán csak a dupla depó hiányzott úgy gondolom. Ózdon folytatás!” – nyilatkozta Szórádi Balázs, a verseny győztese.

Specziár Viktor, a második helyezett: „Szobáékról a második körben szakadtam le, aztán többekkel összeálltunk, innen kontrolláltam az ő elmenését. Aki akart menni, arra tettem a kereket, így ezzel majdnem az egész verseny eltelt számomra, nagyjából öt kört „szélárnyékoztam” és figyeltem. Aztán Szabó kiállt, Szoba elől maradt, Reitinger Gabi pedig az akadálynál maradt le az utolsó körben. Lengyel ritmust váltott, amit a híd után az emelkedő meredekebb részén visszakínáltam, amit már nem tudott lereagálni, így végül meglett a második hely.”

Fenyvesi Péter bejelentkezett a HaiBike vázért U19-ben

Fenyvesi Péter bejelentkezett a HaiBike vázért U19-ben

„Tegnap a szlovák kupa ötödik fordulóján voltunk Pozsonyban, ez némileg rányomta a bélyegét a mai napra. Erőt éreztem magamban, de a koncentrációval voltak némi gondok, emellett technikai hiba is hátráltatott. A második körben hátul lefordult a szingó, így leszakadtam az elejéről pluszban még jó páran elmentek mellettem. Innentől az előrelépés volt a cél. Az utolsó körben a dupla akadálynál volt egy megbotlás, megint elmentek előlem, de a legvégén sikerült még Lengyelt megfogni így lettem végül harmadik. Ezek tükrében viszont jónak értékelem ezt a pozíciót.” – zárta gondolatait a bronzérmes Reitinger Gábor.

[vimeo]http://vimeo.com/16148067[/vimeo]

Az EthicSport által felajánlott díjakkal színesített eredményhirdetésre már az égi áldás is kezdett megérkezni, de ez már senkinek sem tudta elrontani a kedvét ezen remek versenynap után. Az I. SuperCross Sorozat november 13-án, szombaton, az Ózd Kupával folytatódik.

Letölthető dokumentumok:
– teljes eredménylista

Szöveg: I. SuperCross Sorozat sajtóközlemény
Fotó: Babka Szabolcs

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások