fbpx

De Gendt szóló a Giro d’Italia királyetapján, Hesjedal lehet a győztes – videó

Mortirolo és Stelvio… A kerékpársport rajongói tudják, milyen szakasz lehetett a mai, amelyen ezt a két rettegett hegyet kellett megmásznia a mezőnynek. Ráadásul az idei Giro d’Italia utolsó előtti napján, ma volt utoljára lehetőségük a hegyimenőknek, hogy fogást találjanak a kanadai Ryder Hesjedalon.

A Val di Sole és a Passo dello Stelvio közötti 219 kilométeres táv első felében is három emelkedőt kellett leküzdeni a kerekeseknek, de a fantasztikus finálé az utolsó 60 kilométeren kezdődött, a Mortirolóval.

A nap szökevénycsoportja a helyenként 20% meredekségű hegyen darabokra szakadt, az első leakadók között volt Rabottini, aki addigra bebiztosította a hegyi pontverseny győztesének járó kék trikót. A Mortirolo csúcsára a svájci Oliver Zaugg ért fel elsőként, de nem ez volt a legfontosabb történés az 1200 méter szintkülönbséget tartogató emelkedőn.

A esélyesek 3-4 perc hátránnyal érkező csoportjában a rózsaszínű trikós Joaquim Rodriguez próbálkozott egy ritmusváltással, hátha zavarba hozza Hesjedalt, de miután nem jött be a tétova akció, a top6-ban tekerők nem támadták egymást. Nem így az összetett nyolcadik belga Thomas De Gendt, aki csapattársa, a szökevénycsoportból visszamaradó Carrara segítségével otthagyta a favoritokat.

Merész húzás volt ez a Stelvio előtt, de az események a Vacansoleil versenyzőjét igazolták. A lejtőt követően ugyanis megtorpant a favoritok csoportja, sem Ivan Bassónak, sem Hesjedalnak nem voltak ott a segítői, akitől megszokhattuk, hogy viszik a tempót. Ráadásul eközben többen felugrottak De Gendtre, köztük Damiano Cunego és Mikel Nieve, s vegyülve a korábbi szökevényekkel, kialakult egy élboly, melynek a Stelvio megkezdése előtt 4 perc körüli előnye lett.

Ezalatt a favoritok (Rodriguez, Hesjedal, Scarponi, Basso, Uran, Pozzovivo…) csoportjára felértek a segítők, a korábbi szökevények közül pedig visszarendelték Vandeveldét, így ez a boly is elkezdett tempót hajtani. A következő kulcsmomentum De Gendt támadása volt, aki a Stelvión mindenkit leszakított, és öngyilkosnak mondható tempóban indult el a hófalak, a ritka levegő, a 2700 méter magasan fekvő cél irányába.

Egy ideig folyamatosan nőtt a belga előnye, egy pillanatra, 5:42-nél a rózsaszínű trikót is átvette virtuálisan, de az üldöző csoportban senkinek nem akaródzott robbantani. Közben a De Gendtről leszakadók egyesével küzdöttek a heggyel, Cunego, majd Nieve következett.  6-7 kilométerrel a cél előtt végül a francia John Gadret törte meg a csendet a favoritok csoportjában, többször is támadva, leszakítva az utolsó segítőket is.

Gadret-ra Hesjedal húzta fel a sort, majd megpróbált olyan tempót diktálni, hogy közeledjenek De Gendtre, valamint a többieknek se legyen kedvük őt támadni. Scarponi azonban mégis támadásra szánta el magát 3 kilométerre a céltól, de nem nagyon tudott elszakadni, Hesjedal és Rodriguez követte őt tandemben, majd további időkülönbségekkel Pozzovivo, a kolumbiaiak és Basso következtek.

De Gendt végül megnyerte a szakaszt, és ami nagyon fontos, olyan időkülönbséggel, hogy összetett dobogó esélyessé lépett elő, lévén jó időfutammenő. Rodriguez az utolsó kilométeren még betámadta Hesjedalt, utolérte Scarponit is, de csak 14 másodpercet tudott hozni a kanadain, s most 30 másodperccel vezet előtte az üsszetettben.

A papírforma szerint Hesjedalnak a holnap, Milánóban, a 30 kilométeres sík időfutamon át kell vennie Rodrigueztől a rózsaszínű trikót, hogy megszerezze élete eddigi legnagyobb győzelmét, s első kanadaiként háromhetes körversenyt nyerjen. Ami már izgalmasabb, hogy mire lehet képes De Gendt, aki akár az ezüstéremre is jó lehet az idei Giro meglepetésembereként.

Videó összefoglaló:

A 20. szakasz eredménye:
1.     Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team     6:54:41
2.     Damiano Cunego (Ita) Lampre – ISD     0:00:56
3.     Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel – Euskadi     0:02:50
4.     Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team     0:03:22
5.     Michele Scarponi (Ita) Lampre – ISD     0:03:34
6.     Ryder Hesjedal (Can) Garmin – Barracuda     0:03:36
7.     John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale     0:04:29
8.     Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling     0:04:53

Az összetett állás:
1.     Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team     91:04:16
2.     Ryder Hesjedal (Can) Garmin – Barracuda     0:00:31
3.     Michele Scarponi (Ita) Lampre – ISD     0:01:51
4.     Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team     0:02:18
5.     Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale     0:03:18
6.     Damiano Cunego (Ita) Lampre – ISD     0:03:43
7.     Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling     0:04:52
8.     Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago – CSF Inox     0:05:47

Giro d’Italia 2012: az útvonal, szakaszok, szintrajzok, emelkedők bontása – KATTINTSON IDE!

A Giro d’Italia főszereplői, csapatokra bontva – KATTINTSON IDE!

Az 1. szakasz összefoglalója

A 2. szakasz összefoglalója

A 3. szakasz összefoglalója

A 4. szakasz összefoglalója

Az 5. szakasz összefoglalója

A 6. szakasz összefoglalója

A 7. szakasz összefoglalója

 A 8. szakasz összefoglalója

A 9. szakasz összefoglalója

A 10. szakasz összefoglalója

A 11. szakasz összefoglalója

A 12. szakasz összefoglalója

A 13. szakasz összefoglalója

A 14. szakasz összefoglalója

A 15. szakasz összefoglalója

A 16. szakasz összefoglalója

A 17. szakasz összefoglalója

A 18. szakasz összefoglalója

A 19. szakasz összefoglalója

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo