fbpx

Buruczki lett a bajnok – visszafogott érdeklődés mellett zajlott a Budapest Terepbajnokság

Immár négy éve minden egyes alkalommal ott vagyok nézőként a Budapest Terepbajnokságon – nem volt ez másképpen idén sem. Hogy ez így történt, ez azonban kizárólag rajtam múlt, a szervezők ugyanis nem tartották fontosnak, hogy a Bikemag olvasóközönsége tudjon az idei versenyről.

Szerintem jövőre ha valaki fel tud ajánlani pár száz méter folytonos műanyag szalagot, az akár névadó szponzor is lehet

Szerintem jövőre ha valaki fel tud ajánlani pár száz méter folytonos műanyag szalagot, az akár névadó szponzor is lehet

Naivitás lenne azt állítani, hogy a fentiek miatt zajlott minden eddiginél csekélyebb érdeklődés mellett a bajnokság, viszont tény, hogy ilyen kevesen még latyakos-fagyos időben sem voltunk, mint 2009. december 5-én a budapesti Postás pályán.

Kompozíció talált anyagokból, a háttérben a női bajnok

Kompozíció talált anyagokból, a háttérben a női bajnok

Pedig hát a magyar kerékpársport hőskorában a Budapest Bajnokságok minden egyes szakágban ugyanakkora tekintéllyel bírtak, mint egy-egy nemzeti bajnokság, és többnyire ugyanazok a versenyzők is indultak rajtuk.

Ciklo_03

A sort ezúttal az amatőrök futama nyitotta meg, majd az érdeklődés mértékét jól jellemzi, hogy a nők (serdülő, ifi és elit) és a serdülő fiúk, valamint az ifjúsági férfiak eredetileg két külön futamát végül együtt bonyolították le. Így az öt korcsoportból végül összejött egy kilencfős mezőny…

Ciklo_04

Vicces volt, hogy a pálya körül több fotós és videofelvételt készítő hivatásos- és amatőr kolléga foglalt helyet, mint ahány versenyző összesen körözött. Viszont ami engem illet, inkább a valóban vicces dolgokon nevetnék, az a tény, hogy a magyar kerékpársport klasszikus szakágai az utóbbi öt-hat évben sem valódi tömegbázist kiépíteni, sem pedig érdeklődő tömegeket vonzani nem tudnak, mélységesen elszomorít.

Rajtol a főverseny mezőnye

Elrajtolt a főverseny mezőnye

Bánatomat tovább fokozta, hogy bezárt a „Telibendő ételbár” is, mely a pálya klasszikus sportkocsmája volt. Egy sporttelep halála szerintem valahol itt kezdődik – amikor már a kocsmát sem érdemes/lehet/akarják működtetni. Amúgy legutóbbi itt jártamkor előjött belőlem az építész szakbarbár, és megállapítottam, hogy ingatlanfejlesztői szemszögből milyen kiváló terület ez a Postás pálya. Nemrég kiderült, annyira nem is ejtettek a fejemre: a veterán postásos sportolók szerint a pálya egy részéről már folynak a tárgyalások.

Aztán hol Buruczki volt elöl…

Aztán hol Buruczki volt elöl…

Ezen a ponton úgy döntöttem, leiszom magam, úgyhogy ipari teafogyasztásba kezdtem. Adtunk a kalóriáknak is, így jól fogyott a zsíros kenyér lilahagymával. Közben a programváltozás jóvoltából 12 óra helyett 11:50-re került át az elit és U23-as férfiak mezőnyének rajtja, úgyhogy átballagtam a célegyeneshez.

…hol pedig Szeghalmi

…hol pedig Szeghalmi

Ott ekkor már meglepően népes mezőny gyülekezett, jó versenyt ígért Buruczki Szilárd (PCCC Magellan X-Iont), Szeghalmi Bálint (Tusnad), Specziár Viktor (FTC-Merida ReVO2lution) és Vigh Zoltán (Atlantis Casino) jelenléte. A rajtnál Burucki szokás szerint egyből az élre állt, de ebből még korai lett volna bármi következtetést is levonni.

Ciklo_08

Divatos közhellyel élve aztán Szeghalmi „rakta rá a kereket”, így nemsokára ők ketten el is távolodtak a mezőnytől. A verseny innentől kezdve kettejük kiélezett párharcáról szólt, előnyük közben akkorára nőtt, hogy látszott, az elsőség kérdésébe más már nem is szólhat bele – esetleg a technika ördöge persze… Egy órán keresztül csatáztak, és hol egyikük, hol másikuk került az élre, de eltávolodni nem sikerült egyiküknek sem.

Vakuk vívnak, közvetíti a tévé…

Vakuk vívnak, közvetíti a tévé…

Eközben mintegy 600 méterrel lemaradva az éllovasoktól a dobogó harmadik fokáért Specziár Viktor és Vígh Zoltán meccselt, de végül az Atlantis versenyzője szerezte meg az utolsó dobogós helyet.

A 2009-es U23-as hosszútávú bajnok ezúttal az elit abszolútban lett harmadik

A 2009-es U23-as hosszútávú bajnok ezúttal az elit abszolútban lett harmadik

Szeghalmi aztán az utolsó körben a második pozícióból hatalmas hajrát nyitott, és hírtelen komoly előnyre tett szert Buruczkival szemben. Nem tarthatott azonban sokáig az öröme, mert a montisportban edződött ellenfele hamar felzárkózott, és fél kör múltán már át is vette a vezetést. Előnyét aztán sikerült megtartania a célig, így egy célegyenes különbséggel lett az idei budapesti terepbajnok.

Ciklo_11

Kettejük valóban látványos versengése némileg feledtette az előzőekben előadott sirámaimat. Itt jegyezném meg egyébként, hogy nézői szempontból a ciklokrossznál látványosabb, követhetőbb és élvezhetőbb versenyszámokat már csak a pályasportban találunk.

Ezúttal ennyivel nyert Buruczki – hóna alatt éppen kanyarodik Szeghalmi

Ezúttal ennyivel nyert Buruczki – hóna alatt éppen kanyarodik Szeghalmi

A 2009-es ciklokrossz bajnokság elit férfi bajnoka tehát Buruczki Szilárd lett Szeghalmi Bálint és Vígh Zoltán előtt, míg a hölgyeknél Módos Gabriella állhatott a dobogó legfelső fokára. Részletes eredménylista pillanatnyilag nem áll rendelkezésre, de miután versenykiírást sem kaptunk, ezért nincsenek ezzel kapcsolatban sem túlzott illúzióim. Igazából fogalmam sincs, mi lehet a hosszú távú célja a hasonló versenyek szervezőinek (esetünkben a Budapesti Kerékpáros Szövetség és a Postás SE), illetve a szakmai keretet adó szakági szövetségnek. Évről évre sikerül egyre mélyebbre süllyeszteni a színvonalat, leépíteni komplett szakágakat, miközben számtalan példa van arra a hazai kerékpársportban, hogy lehet jó, közérdeklődésre számot tartó és nyereséges versenyeket szervezni.

Ciklo_13

Szöveg: HBalage
Fotó:
HBalage, GG

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo