fbpx

Völgyhíd-vizit: Tekergés Somogyországban

E havi edzőkörünk alkalmával az eddig méltatlanul mellőzött – de az M7-es új szakaszának megnyitásával immár könnyűszerrel elérhetővé vált – varázslatos tájra, Külső-Somogyba látogatunk. Ha autóval indulunk útnak, mindössze egy órára van szükség, hogy a 2007-ben átadott autópálya-szakasz révén Budapestről Köröshegyre érjünk. Vonattal valamivel hosszadalmasabb az út Balatonföldvárig, de sztrájk esetén akár a menetrendszerinti Kapos Volán járatra is felkönyöröghetjük magunkat kerékpárostul…

A lovak itt még nem tudják, mi vár rájuk...

A lovak itt még nem tudják, mi vár rájuk...

A Balaton déli partjától induló edzőkörünk nem tartogat zord hegyeket, látványos sziklafalakat, meredek szerpentineket, de akik esetleg a nagyatádi triatlonversenyek alapján az „abszolút síkság” kategóriába skatulyázták be Somogy megyét, azok alaposan meglepődhetnek…

...például láthatnak másfajta lovakat is

...például láthatnak másfajta lovakat is

A balatonföldvári vasútállomás parkolójában rázzuk fel téli álmukból kerékpárjainkat ezen a szokatlanul meleg kora tavaszi reggelen. Szántód, illetve Szántódpuszta felé vesszük az irányt, az autópálya-szakasz megnyitása jóvoltából alaposan megcsappant forgalmú 7-es úton. Mintegy 3 km megtétele után a szántódpusztai skanzen nádtetős épületeit elhagyva fordulunk jobbra a hegy felé, az autóforgalom elöl elzárt erdőgazdasági útra, amelyet az autópálya-építkezést követően példásan újraaszfaltoztak. Itt már sejtjük, hogy bőven lesz alkalmunk a szintgyűjtögetésre. Rövidesen elérjük az erdőgazdaság hivatalos határát, amelyet egy sorompó hivatott megerősíteni. Közeledtünkre mosolygós őr pattan ki bódéjából, majd felemeli előttünk a sorompót – bizony úri dolgunk van!

Hé paraszt! Melyik út viszen itt Budára? – egyik sem...

Hé paraszt! Melyik út viszen itt Budára? – egyik sem...

Az út hullámvasútszerűen halad, és fokozatosan tovább emelkedik, sűrű erdővel szegélyezve kanyarog a szelíd, de mégis változatos tájon. Ha alkonyatkor járunk erre, körültekintően haladjunk, mert számos őz, szarvas, esetleg vaddisznó keresztezheti utunkat. A csodálatos erdei szakasz végét egy hosszú lejtő jelzi, majd nagy sebességgel, éles balkanyar után gurulunk be a Jabapuszta nevű, apró faluba. Itt az aszfalt minősége jelentősen romlik, miközben egy hídon áthaladva jobbra fordulunk Lulla irányába.

Dimb-domb Somogyországban – 1000 méter szint észrevétlenül összejött

Dimb-domb Somogyországban – 1000 méter szint észrevétlenül összejött

Lullából combos emelkedőn felkapaszkodva pillantjuk meg a megigéző szépségű tabi völgyet, ha meg visszatekintünk, a türkiz színben játszó Balaton tárul elénk. Innen hatalmas gurulás révén jutunk be Tabba, ahol kulacstöltés ürügyén van időnk, hogy megbeszéljük a további útvonalat. Van miről beszélgetni, hiszen variációk akadnak bőven…

Valódi táj, valódi birkákkal

Valódi táj, valódi birkákkal

Úgy döntünk, hogy Iregszemcse irányába indulunk el, ami egy markáns emelkedőt jelent kezdetben, melynek tetejéről szép látvány tárul elénk a városra, majd néhány kilométer hullámos szakasz után Kánya érintésével (elágazásnál balra kell fordulni) Tengődre érkezünk. A főútról a második aszfaltburkolatú utcán (a Petőfi utcán) balra fordulva járhatjuk végig ezt a kedves hangulatú falut, mely sok eredeti állapotban megmarad hagyományos parasztházzal büszkélkedhet.

Mutatós harangláb Kőröshegyen

Mutatós harangláb Kőröshegyen

Az utca egy jó minőségű aszfaltozott erdei útba torkollik, amely a sűrű tengődi erdőn vezet keresztül. Ez a szakasz némi emelkedés után lejtőbe fordulva Bábonymegyernél csatlakozik bele a tabi völgyön végigvezető kiváló minőségű útba. Itt balra fordulva ismét Tab felé vesszük az irányt, hogy aztán Kapoly után jobbra a Balaton irányába kanyarodjunk.

Monstre egy cucc ez, annyi szent...

Monstre egy cucc ez, annyi szent...

Ha nem fordultunk volna el Tengődnél, hanem egyenesen mentünk volna tovább, Iregszemcsére értünk volna, ahonnan a 65-ös úton (fokozott forgalomban), majd onnan balra lefordulva, szintén Bábonymegyer érintésével jutottunk volna vissza Tabra. Ez a hurok mintegy 20 km-rel bővítené az alapkört.

Útban a Gyugy-hát felé – háttérben a Kőröshegyi Völgyhíd

Útban a Gyugy-hát felé – háttérben a Kőröshegyi Völgyhíd

Tabot 5 kilométerre elhagyva, Kapoly magasságában balra fordulva beiktathatunk egy további bővítő hurkot az útvonalba. Ha így döntünk, először egy meghökkentően meredek kaptatót kell megmászni, hogy déli irányban kijussunk a Tabi völgyből. A táj innentől kezdve némileg egyhangúbb. Zics nevű faluban éles jobbost kell vennünk, majd egy kis mászás után még egyszer jobbra kell fordulni, hogy ismét a tabi völgy felé vegyük az irányt. Itt mintegy 2 km változó minőségű aszfalton haladva csatlakozhatunk be a 66-os útba, majd egy izgalmas gurulás után érünk a Somogymeggyes felé vezető útelágazáshoz. Ezzel a hurokkal lehetőség nyílik további 13 kilométerrel bővíteni a napi kilométeradagot.

Kilátás a Gyugy-hátról

Kilátás a Gyugy-hátról

A bővítések helyett azonban ezúttal a Kapolypuszta melletti éttermet választjuk, ahol ízletes bográcsgulyással és némi üdítővel pótoljuk az elégetett kalóriákat. A 66-os főúton egyenesen továbbhaladva Szántód irányába, Pusztaszemes és Kereki érintésével közelítünk a Balaton felé, ahol szemünk elé tárul a monumentális Köröshegyi völgyhíd. A közelmúltban átadott műtárgy a maga 1872 méteres hosszával és 23 méteres szélességével jelenleg hazánk legnagyobb hídja, a helyszínt elnézve azonban valódi szükségességében erős kételyeink ébrednek.

Épségben maradt román kori templomaink egyike, a kőröshegyi

Épségben maradt román kori templomaink egyike, a kőröshegyi

A panoráma kedvéért mindenképpen érdemes a völgyhíd mellett újonnan épített szerpentinen felkapaszkodni Bálványos irányába, ahol a környék legmagasabb pontja, a 316 m magas Gyugy-hát tetejéről lélegzetelállító látvány tárul elénk Tihanyra és a Balaton nyugati-, valamint keleti medencéjére egyaránt. Ami minket illet, önszorgalomból meglátogattuk Bálványost is, amely nyugodt zsákfalu jellege és kellemes fekvése miatt a nordic walking vagy az MTB kedvelőinek figyelmére is számot tarthat.

Búcsúzóul egy Giccses zsánerkép Balatonföldvárról – jobbra a Tihanyi-félsziget

Búcsúzóul egy Giccses zsánerkép Balatonföldvárról – jobbra a Tihanyi-félsziget

Mindezek után Balatonföldvárra már csak gurulni kell egy nagyot. Ha éppen a motorosok nem Moto-GP céljaira használják a Gyugy-hátról levezető 2 × 2 sávos szerpentint, mi is megjavíthatjuk aktuális sebességi rekordunkat a sztrádafelhajtóként is funkcionáló jó minőségű úton. A köröshegyi román kori templomnál egy balkanyarral fordulunk a Földvárra vezető útra, amely egyenesen a központba vezet.

Völgyhíd-vizit: Tekergés Somogyországban

Völgyhíd-vizit: Tekergés Somogyországban

Mostani körünk 87 kilométerre sikerült, de a tabi hurok elhagyásával ez csökkenthető 66-ra, a Bálványosi kitérő mellőzésével pedig alig ötven kilométeresre. Ezzel szemben a nagyravágyók az alternatívaként megemlített iregszemcsei és zicsi hurkokkal akár 120 km fölé is tuningolhatják a távot. Mint látható, a lehetőségek széles skálán mozognak, így az itt bemutatott kör akár összekombinálható a szépemlékű nyomtatott magazin 2005. november-decemberi számában bemutatott Tolna megyei pályával is.

Völgyhíd-vizit: Tekergés Somogyországban

Völgyhíd-vizit: Tekergés Somogyországban

Megjelent a Bikemag 2008. áprilisi számában.

Kapcsolódó tartalom:
– Bródy János: Földvár velé félúton

Szöveg: Makláry Gábor
Fotó: HBalage, evelyn

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo