fbpx

VDO X3DW vezeték nélküli kerékpárkomputer

A neves német gyártó egyik bringás egérmoziját vettük górcső alá, mely a cég palettájának közepén helyezkedik el. Konkrétan a feszes hangzású X3DW modellről van szó, mely voltaképpen az R2D2 kistesója, hozzá hasonlóan sokoldalú, bár nem vetít hologramot és lézerkardot sem dob a kezünkbe, viszont csomó minden mást megcsinál. Inkább amolyan menetdiagnosztikai droid. Hogy mire jó? Szinte mindent tud mérni, amit csak egy ilyen kütyütől elvárhatunk. Összesen 24 funkciója van.

vdo_1

Az X3DW, annyit tesz, hogy a digitális vezeték nélküli adatátvitelű kerékpáros X széria harmadik típusa. A kisebb tudású X1DW és X2DW felett helyezkedik el a cég kínálatában.

A vezeték nélküli kialakítás vitathatatlan előnye a vezetékeshez képest a sokkal esztétikusabb megjelenés, és – mivel nem kell vacakolni a vezeték elvezetésével – az egyszerűbb felszerelhetőség. Ezzel szemben a hátrányai közt tudhatjuk a nagyobb energiaigényt – alapból két elemet fogyaszt, mivel a jeladóba is kell egy –, gyakran bezavarhatnak külső elektromágneses források pontatlanná téve a mérést. Ezek mellett talán csak a jellemzően magasabb ár jelent hátrányt.

Hogy konkrétan a most tesztelt típusra térjek, pár szó az első benyomásokról: A neves német gyártó egy kissé szögletesen németesre sikerült dizájnú kütyüje nagyon komolyan néz ki, gombjai finoman működnek, felszerelése viszont nem teljesen problémamentes. Alapból furcsa volt, hogy mind a jeladó, mind a központi egység rögzítését kissé otromba húzózárral oldották meg. Ezen még csak túltettem magam, viszont a jeladó nem nagyon passzol egy korszerű, mai aero-s profilú karbon villához. Talán valami hengeresebb keresztmetszetű acélvillához jobb lenne. Ezt a problémát egy villogótól kölcsönzött gumiszalag alátéttel próbáltam orvosolni, hátha úgy nem mozdul el, és úgy tűnik sikerrel. A központi egységet egyébként a kormányra, illetve a kormányszárra is felszerelhetjük, mivel a rögzítő papucs 90 fokkal elforgatható és rögzíthető. Ügyes. A nagyon pici, és így könnyű küllőmágnes rögzítése teljesen szerszámmentesen történik, egyszerűen csak felpattintjuk a küllőre. Nem esik le, nem forog el, és könnyen le is szedhető, ha esetleg arra lenne szükség.

vdo_2

Az órához mellékelt gyári elemek a dobozban is benne voltak a szerkentyűben, mindenféle lemerülést akadályozó izoláló fólia nélkül. Az óra működése talán ezért is vált nagyon hamar szakaszossá. Erre elemcserét eszközöltem, mely megoldotta a problémát, bár sajnos a későbbiekben is előfordult, hogy időnként lustálkodáson kaptam. Vezetékes kilométeróránál ilyen még sosem fordult elő, ám más gyártók vezeték nélküli modelljeinél igen.

Az elemcsere folyamatához tartozik még, hogy az X3DW-ben van egy belső memória, ami elemcserénél, vagy elem kimerülésnél a beállított kerékméreteket-, az össztávokat (odo)- és összidőket (total time) tárolja, tehát ilyenkor nem kell minden adatot újra felvinni. Ez újdonság, a többi modellben nincs ilyen, csak az X2-, X2DW- és az X3DW modellben.

vdo_3

Az ilyen sokfunkciós komputerek menüjében hajlamos vagyok eltévedni, ám ebben az esetben nem ez történt, egyből sikerült átlátnom a logikusan felépített menürendszert. Ebben segítségemre volt a négy gomb is, mert így egyszerűbb eltalálni, mikor mit kell nyomni, mint hogyha mondjuk kettő darab gombbal kéne szöszölni és találgatni, hogy éppen mit is csinál az adott funkcióban. A központi egység tetején van két gomb, míg a két alsó sarkában oldalt elhelyezve egy-egy. A középső kettővel tudunk fel-le léptetni a menüpontok között, míg a bal oldalival kifele léphetünk, illetve enter gombként funkcionál, a jobb oldalival meg befelé lépkedhetünk a menüpontokba, ha pedig hosszan tartjuk nyomva, akkor nullázza az adott értéket.

Hogy a funkciókra tereljem a szót, mit is tud? Valóban szinte mindent, amire egy halandónak szüksége lehet. A szokásos pillanatnyi, maximális, átlagsebesség, óra, időmérő, össztávolság mellett visszaszámlálni is tudó stopper, két külön távolságmérő, sőt 30 körös körszámláló is szolgálja a tudását kihasználni tudó kerékpárost. A külön kapható szenzor installálásával a pedálfordulatot is mérni tudja, így ha továbbfejlődésünkhöz ezt érezzük elengedhetetlennek, akkor az X3DW nem jelent akadályt. De időt is mér, akár intervallumot is.

A stoppert elindítva átválthatunk akár más funkcióra is, mivel egy kis ikon jelzi, hogy még mér a stopper. A körszámláló nemcsak a köridőt tárolja, hanem a kör átlagsebességét és távolságát is. Itt használhatunk egy automatikus üzemmódot is, mely annyit tesz, hogy előre beállítunk egy távot, és az ügyes kis kütyü a táv leteltekor magától új kört indít.

vdo_4

Ahogy az manapság már szinte alap egy ilyen eszköznél, két különböző kerékpáron is használható, és az edzésidőt, valamint az összes megtett kilométert természetesen külön rögzíti. De itt is vittek még egy kis csavart a dologba a tervezők! Azt, hogy éppen melyik bringán van automatikusan felismeri! Hogyan? A trükk az alábbi: a jeladóban – ahol az elem van – el van rejtve egy kis kapcsoló, melynek átkapcsolásával lehet meghatározni, hogy egyes vagy kettes bringa jeladója legyen. A két állásban más jelet ad a központi egységnek, így az utóbbi meg tudja különböztetni, hogy melyik bringáról van is éppen szó. Ez tényleg ügyes! A jó megoldások általában ilyen egyszerűek!

Az energiatakarékosságot is szem előtt tartották a mérnökök, a sleep üzemmód bizonyos idő után automatikusan bekapcsol. Ez elég gyorsan megtörténik, erre nem árt odafigyelni. Ilyenkor valamelyik gombbal fel kell ébreszteni, hogy tovább mérjen, mikor újra elindulunk. Furcsa tulajdonsága, hogyha bepörög, néha nagyon nehezen tud megállni. Megállás után néha még fél perc elteltével is 15-tel mentem.

Figyelemre méltó szolgáltatás a time trial funkció. Na, ilyet még nem láttam sosem! A használati utasítást átnyálazva kiderült, hogy ez az adott táv megtételéhez még hátralévő távot jelzi ki, sőt az addigi átlagsebességből kikalkulálja az ehhez szükséges várható időt is. Ez szerintem például egy hosszútávú triatlonistának lehet igazán hasznos, de a funkció nevét adó időfutamon is jelenthet segítséget, a hétköznapi használat során pedig az ismert hosszúságú szokásos edzőkör teljesítése során szolgáltathat sokat mondó adatokat az aznapi állapotunkról, illetve segíthet belőni a megfelelő tempót.

Van még egy nagyon érdekes, bár személyes véleményem szerint kicsit amatőr funkciója: előre beállított távolság megtétele után jelzi a kerékpár szervizelésének idejét (szerviz intervallum). Mivel a szervizintervallumot nagyban befolyásolja az igénybevétel, így ez aligha szolgáltat pontos eredményt. Kezdő bringásoknak mondjuk praktikus lehet, hogy jelezze, ideje láncot ellenőrizni. Az óra ébresztő funkciója hasznosabbnak tűnik, ha éppen nincs kéznél a karóránk, és lemerült mobilunk is, akkor jó szolgálatot tehet, például egy bringatúra alkalmával.

Összességében egy nagyon sokoldalú – az összes kerékpáros funkciót magában foglaló –, akár profivá fejleszthető kerékpárkomputer az X3DW, melyre kiemelkedően sok, 5 év garanciát ad a gyártó. Tehát aki egy sokoldalú szerkezetet keres az edzéskontrolljához, és nem szeret a vezeték elvezetésével szüttyögni, annak jó választás lehet az X3DW.

A VDO X3DW vezeték nélküli kerékpárkomputer forgalmazója: www.boneshaker.hu

Ajánlott fogyasztói ár: 15.990 Ft

Szöveg és fotó: GG

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo