fbpx

Ügyesek ezek a lengyelek: Kross 2013 az Eurobike-on

Ahogy tavaly is, egy szolíd, letisztult standon vártak minket a lengyel Kross kerékpárok. Sok modell már ismerős volt, mivel már nyár eleje óta sorra jelentek meg a fotók és a lengyel gyári csapat is már a jövő évi modelleket tesztelte – például az idei Duna Maratonon.

A Vento 4.0 Ultegra szettel és Easton kiegészítőkkel

A paletta egyszerre négy, kettő karbon és kettő alumínium országúti bringával bővült. A csúcsmodell a Vento 4.0 a sorozat legjobbja, míg az 1.0 a legegyszerűbb felszereltségű, három tányéros hajtóművel szerelt modell. A karbon vázuk nagyon tetszetős a letisztult vonalvezetéssel. A váz a már szinte alapnak számító tapered fejcsővel és BB92-es pressfit középcsapággyal érkezik. A felszereltség a szinte profi, de még elérhető kategóriába helyezi a bringát a maga Shimano Ultegra szettjével és Easton EA50-EA70-es kiegészítőivel.

A csupán sportolni vágyóknak: Vento 2.0

Az erősebb felszereltségű Aluminium Superlite vázra épült Vento 2.0-ra javarészt Shimano Sora alkatrészek kerültek. Így egy 27 sebességes, kellemes külsejű bringával elégíthetjük ki hobbi országútis vágyainkat.

Elegáns, sportos, városi - Inzai

A sportos városi felhasználókra is gondoltak, ami az Inzai és Seto modellekben testesült meg. Az Inzai a minimal és “örök élet meg egy nap” elvek alapján készült: Nexus 8 sebességes agyváltó és hidraulikus tárcsafék és a matt sötétszürke szín teszik teljessé a képet.

Nagyszüleink bringája új köntösben

Késő nyári reggel van, Anyu kitolja a garázsból a bringát, berakja az első kosárba a csomagját és munkába indul. A hosszú szoknyáját nem darálja be se a kerék, se a lánc, mert mindkettő védőburkolattal ellátott. A pékség ellőtt megállva irigykedve néznek a többiek, hogy milyen kényelmes lehet a rugós nyereg, a hajlított kormány. De a mi Anyukánk nem foglalkozik ezzel, felpattan, a legkényelmesebb fokozatba kattintja a 3 sebességes Nexus agyváltót és továbbhalad.

A végére hagytam a számomra legkedvesebb területet, a mountain bike-okat:

Kross Level A9

A sportosabb vonalat képviselő Level A széria egy taggal bővült, így a felszereltségben még kisebb lépéseket találunk az elérhető 11 modell között. A sorozatból két karbon kerékpárt is teszteltünk az elmúlt egy évben, érdemes visszalapozni.

Az alumínium vázra épült Level B7, B6, B4, B3, B2 modellekkel kedvezőbb áron elérhetjük a "29"-os érzést" - a képen: Level B6

Már 2009-2010-ben is próbálkoztak a 29″-os kerékmérettel, de akkor valahogy nem voltak túl kapósak a Reynolds csövekből készült bringák. Erre az is utal, hogy tavaly teljesen kikerült a kínálatból. Aztán idén néhány belépő szintő bringával ismét visszatértek, majd a legfrissebb szerzetek a karbon vázas modellek lettek. Jövőre már összesen 7 féle nagykerekű modell közül választhatunk, az alumínium vázas, V-fékes modelltől a csúcs szettel szerelt karbonig.

A legjobb nagykerekű: Level B+

A csúcs B+ Carbon SL anyagból készült, aminek a szálai oly módon rendezettek, hogy a maximális merevség mellé kellő rugalmasságot biztosítson függőleges irányban. Az összes váz általános jellemzője a sportos geometria, ez típustól függően 610-620 mm hosszú felsőcső-hosszt jelent 19-20″ vázméret mellett.

Vázerősítés a nyeregcsőnél - Level B+

A Carbon SL váz jellegzetessége egy plusz háromszög a nyeregcső és felsőcső találkozásánál. Ez nemcsak egyedi külsőt kölcsönöz a váznak, de merevebbé és erősebbé is teszi a nyeregcső környékét.

A felfelé bővült paletta eredménye: Earth 3.0

Az Earth össztelós bringák még csak tavaly debütáltak a Kross palettáján, de már háromra bővítették a két modellből álló sorozatot. Feltételezem, hogy a vásárlói igények “követelték” ezt a magasabb felszereltségű bringát. A vázon saját fejlesztésű rugózási rendszer (RVS) biztosít pogózásmentes pedálozást a hátsó rugóstag akadályoztatása nélkül.

Kross bringák a gyártó honlapján: http://www.kross.pl/
Kross kerékpárok idehaza: http://kross.hu/

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások