fbpx

Sufnituning sorozat: készíts vázfényezést védő matricát!

Nos, a mostani tuning egy tökéletesen logikus és biztosan sokatok által használt ötlet, de ennek ellenére zavarba ejtően sok lecsiszolt dukkójú puccos bicót látni, amit ezzel a filléres okossággal ki lehetne küszöbölni.

Nem tudom, te hogy vagy vele, de engem a világból ki lehet üldözni a távirányítón, mobiltelefon kijelzőjén satöbbin hagyott védőfóliával, meg a túlbiztosítással úgy általában véve. Az egy dolog, hogy egy hét után a gusztustalansági faktor egyre csak eszkalálódik ahogy a kosz szépen megtelepszik a felgyűrődött tapadós részeken, de egy drabális telefontok például az eszköz normális használatát is korlátozza. És akkor még említést sem tettem a gyári védő házi pótlásáról, ami olyan torzszülötteket eredményez, mint a susogós nejlonzacsiba befőttesgumizott távirányító, ami egyébként egy csúcsminőségű plazmaképernyőt vezérel.

Mindezek ellenére most pont egy ilyen utángyártott tuningot fogunk csinálni, ám ezúttal úgy fogjuk összehozni ezt az értékmegőrző funkciót, hogy a hányingert keltő effektet mellőzzük. Mert az ilyen védőknek igenis van létjogosultsága. Ígérem, amit most fogunk összekendácsolni, az egyszerű lesz, egészen minimális, már-már elhanyagolható rútsággal fog rendelkezni és olcsó lesz, mint a sár.

Hacsak nem vagy abban a kivételes helyzetben, hogy egy olyan igazán odafigyelő vázgyártó termékének birtokosa vagy, aki képes volt olyan helyekre tervezni bovdenvezető szemeket, hogy a kormány befordításakor vagy a teló berugózásakor a bovdenház nem dörzsölődik hozzá a gyönyörű fényezéshez, akkor biz’ megfontolandó ez a kis szó szerint vett szépségtapasz.

Miért érdemes ezzel foglalkoznod?

Mert az ember szubjektív lény és ha az esztétika és a ráció között kell választani, az előbbi gyakran többet nyom a latban. Hiába nyújtja ugyanazt a teljesítményt egy lekopott stukkójú váz, mint egy épp a lakkozóüzemből kigördült darab, az aktuális gazdája, de leginkább az esetleges vevő nagy jelentőséget tulajdonít egy-egy kopás okozta szépséghibának. Akármit mondanak a deviáns punk barátaink, egy „új” bicóval jobb menni, mint egy ütött-kopottal, a potenciális eladási értékkülönbség pedig evidens.

Szerintem egy ilyen védő elem akkor jó, ha a.) láthatatlan b.) maximálisan hozzásimul a vázhoz c.) bármilyen méretre, formára szabható. Kapható ugyan mindenféle csillivilli védőmatrica, de legtöbbjük csúnya/túlságosan látható, legtöbbször túl picikék és túl ridegek ahhoz, hogy pl. egy csőhajlatban megfelelően megtapadjanak.

A berendezés így néz ki…

A berendezés így néz ki…

…és így kell elkészíteni:

1. Bemész egy dekorációs boltba és veszel egy A4-es, víztiszta, fényes, öntapadós ívet.

2. Kettévágod az ívet.

3. Az egyik félről leválasztod a fóliát és óvatosan ráragasztod a másikra – kész a pajzs.

4. Megnézed, hol vannak a bicó kidörzsölődésre hajlamos részei.

Itt bizony valamit tenni kell…

Itt bizony valamit tenni kell…

Meg itt is…

Meg itt is…

5. Kivágod a megfelelő méretű foltokat.

Bármilyen alakra vágható

Bármilyen alakra vágható

6. Megtisztítod és zsírtalanítod a váz megfelelő felületeit.

Fontos, hogy mindig megtisztított felületre ragasszunk…

Fontos, hogy mindig megtisztított felületre ragasszunk…

7. Felragasztod a védőréteget.

…és a kezünk is tiszta legyen

…és a kezünk is tiszta legyen

8. Örülsz az eredménynek.

Ha nekiállsz, érdemes kapásból több védőadagot is elkészíteni egyből, mert kb. félévente le kell őket cserélni, hisz a vázad helyett ugye ezek a matricák kopnak. Ha tutira akarsz menni, akkor három rétegben is egymásra ragaszthatod a matricákat.

A jó ezekben a matricákban, hogy akkora méretre szabhatod őket, amekkorára csak akarod, így az evidens bowdenház-kidörzsölődések mellett védheted vele a felsőcsövedet, ami az állandó átlépésektől be szokott mattulni, az alsócsövet az apróbb kavicsfelverődések ellen, és ha széles cipőben szoktál hajtani (DH-soknál ugye ez nem ritka), akkor a hajtókarodat és a láncvillát is megvédheted a fémesre polírozódástól. Sőt akár a kormányodat is „felmatricázhatod” a ráaggatott különböző bilincsek okozta sérülések ellen.

Előnyei:

– Olcsó
– Szép. Azaz, inkább nem csúnya, hiszen alig látszik. Ez a lényege, ugye.
– Olyan formára és akkorára szabod, amilyenre és amekkorára szeretnéd.
– Nagyon jól tapad (ellentétben néhány rideg gyári cuccal).
– Minimális idő és pénz befektetéssel komoly értéket őrizhetsz meg.

Kinek ajánlott?

Mindenkinek, akinek vannak bowdenek a kerékpárján, széles talpú cipőben/platformpedállal teker.

Elkészítéshez szükséges idő: 10 perc
Ár: 300 Ft
Súly: jelképes
Hozzávalók: A4-es átlátszó öntapadós ív, olló

Mindössze ennyi eszköz szükséges az akcióhoz

Mindössze ennyi eszköz szükséges az akcióhoz

Szöveg és fotó: Farkas Dani

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo