fbpx

Schwalbe Marathon család – 1. rész: Supreme és Extreme teszt

A német gyártó többéves áldozatos munkája, melyet a fejlesztésekbe ölt, mára egyértelműen megmutatkozik az eredményekben. Amit talán a leginkább hangsúlyoztak, hogy az alapanyag és a jó gördülési ellenállás terén szeretnének fejlődést elérni…

E két tulajdonságot remekül tudtam tesztelni szegény crosszgépemen, mely igen durva kiképzéseket kap, mert most csupán ez a bringám van (meg persze a DH gép, de az semmire sem használható, csak DH-ra):
– Városi ügyintézés.
– Terepmunka, azaz fotózás a tesztelő srácokkal, ami nem ritkán végződik durva terepezéssel, hiszen ha DH-, vagy AM gépet tesztelünk akkor is meg kell közelíteni a helyszínt.
– Túrázás a családdal, málhával, gyereküléssel, tehát akár 25 kiló extra teherrel is.

Így mindkét típusból a nagykerekű változatot kértük el tesztelésre.

A Marathon család funkcióját nem nehéz kitalálni: hosszú túrák, mindennapos használattal, esetleg extra teherrel, rossz terepviszonyok, sok szemét az úton – melyek kiszúrhatják a gumit – változatos időjárási körülmények és útburkolat összetétel.

Látható tehát, hogy talán jó Marathon gumit a legnehezebb tervezni, gyakorlatilag nem is lehet mindenes külsőt készíteni, ezért a Schwalbe-nál, csak Marathonból 10-féle létezik, és az idei évre is van két vadiúj darab. Ezen belül célszerű, ha a lehető legtöbb típusnak van 26-os és 28-as méretű változata egyaránt, hiszen mindkét méret teljesen általános a felhasználók körében. Lássuk akkor, hogy a nálam lévő két típus hogyan teljesített!

Schwalbe Marathon Supreme TripleNano HD Ceramic 37-622

A terméknek már a neve sem semmi, lényegében elég a szavakon végigmenni, hogy megfejtsük, milyen technológia rejlik benne. Íme:
– Triple Nano: a gyártó tripla anyagösszetétele, melyet csak a csúcsmodelljeiknél alkalmaznak. Ez egy speciális keverék, mely egyszerre nyújt jó tapadást szárazon és esőben egyaránt, emellett pedig tartósságot és jó gördülési ellenállást is kínál. A középső „futóél mintázat” általában keményebb, mint az oldalsó.
– A HD Ceramic az alábbi két technológia kombinációja:

A HD a High Density rövidítése, mely egy egyedülálló defektvédelmi rendszer. A Schwalbe az amerikai Warwick Mills-szel fejlesztette ki, akik az extrém sűrű anyagok készítésében 14 nemzetközi szabadalommal bírnak a szövési technológiában. A HD technológia kiváló védelmet nyújt defektek ellen, alacsony tömege mellett is.

A Ceramic lényege, hogy a gumiba beágyazott kerámiaszemcsés bevonat segít megelőzni a kis üvegdarabok vágásai által okozott károkat.

Schwalbe Marathon Supreme TripleNano HD Ceramic 37-622

Schwalbe Marathon Supreme TripleNano HD Ceramic 37-622 (szöveg és fotó: Lcs)

További jellemzői:
– Perem: a Supreme létezik kevlárperemes (hajtogatható) változatban is, én azonban a drótperemest teszteltem, melynek tömege 498 g, a gyártó által megadott 520 helyett.
– Reflex csík: fényvisszaverő csík az oldalfalon.
– A hivatalos ajánlás pedig így szól: „A túrakülső, amely mindent tud”.

Lássuk, hogyan teljesített:

A külső 37 mm-es szélessége és drótpereme ellenére 27 grammal könnyebb, mint a 28 mm-es szélességű saját külsőm. Ez nyilvánvalóan a szinte mintamentes felületnek és a „LiteSkin” könnyű oldalfalnak tudható be. Apropó oldalfal: a Supreme nem használható hagyományos generátorral, mert egyrészt nincs erre kialakított vezetősávja, másrészt a könnyű, vékony oldalfalat nem is tanácsos ezzel terhelni.

A tömeg teljesen rendben van, ezt az első elinduláskor érezni is, mert könnyen gyorsítható a gép. A gördülési ellenállással kapcsolatban értelemszerűen azt vártam, hogy kiváló lesz, hiszen minimális mintázata van a Supreme-nek. Először kicsit megijedtem, mert a vízelvezető bordák kicsit hangosan zúgtak és nem is gurult valami jól, de aztán rájöttem, hogy elszökött valahogy a nyomás. A nyomásra figyeljetek, mert mivel a Supreme leginkább aszfalton használatos, az alacsony nyomásérték nagyban rontja a gördülés minőségét. A gyári ajánlás 3,5 – 6 bar között van, én (62 kiló vagyok) 4,7 körül éreztem azt, hogy jó az egyensúly. Itt még nem volt zavaróan betonkemény a gumi, de a gördülés már remek lett.

Schwalbe Marathon Supreme TripleNano HD Ceramic 37-622

Schwalbe Marathon Supreme TripleNano HD Ceramic 37-622

A tripla anyagösszetételt nagyon eltalálta a Fecske. Alapból jól gurul, ugyanakkor – főleg száraz, tiszta aszfalton – veszélyesen jól lehet döntögetni a kör profilú Supreme-et. Sziklás részre tévedve hallottam, hogy a kövekhez érve „nyikorog” a gumi. Minták híján alapanyagból próbált megkapaszkodni – sikerrel.

Nedves körülmények között többet nyújtott, mint amit vártam. Alapból hiperpara volt nekem gyerekkel a hátam mögött esőben menni, de ha csúszott is, kiszámíthatóan tette, tehát nem produkálta a legveszélyesebb kicsúszás érzést, amikor egyik pillanatról a másikra vágódunk el. Vízre felúszásban kiváló volt, nem meglepő, hiszen mintázata csökkenti ennek a veszélyét.

A tartósságról annyit, hogy a Supreme nem egy Dureme típusú, extra tartós külső. A TNano miatt inkább a tapadás az erénye, márpedig ami tapad, az jobban kopik, de nem is tudom hány évig kellene tesztelnem, hogy a kopás jeleit felfedezzem.

Kifejezetten sportos, gyors haladásra ajánlom ezt a külsőt. A Supreme gyengéje – ez sem meglepő módon – a laza talaj és a homok. Minták nélkül, magas nyomáson, kör profillal lehetetlen homokban menni. Lazább talajra (is) inkább a következő tesztalanyomat, a Marathon Extreme-et ajánlom.

Schwalbe Marathon Supreme TripleNano HD Ceramic 37-622

Schwalbe Marathon Supreme TripleNano HD Ceramic 37-622

Termékadatok:

Forgalmazó: Paul-Lange Hungary; www.paul-lange.hu, www.lanchalozat.hu
A termék a gyártó honlapján ide kattintva érhető el.

Elérhető változatai:
– 32-622 HD Ceramic, kevlárperemmel (hajtogatható)
– 37-622 HD Ceramic, TNano, reflex csíkkal, drótperemmel (a tesztelt típus)
– 42-622 HD Ceramic, reflex csíkkal, kevlárperemmel (hajtogatható)
– 26 × 2,0 HD, reflex csíkkal, kevlárperemmel (hajtogatható)
– 26 × 2,0 HD Ceramic, TNano, reflex csíkkal, drótperem
– 26 × 2,0 HD Ceramic, TNano, reflex csíkkal, kevlárperemmel (hajtogatható).

Szövetsűrűség: 67 tpi
Tömeg: 498 g
Ajánlott fogyasztói ár: 11.990 Ft

Schwalbe Marathon Extreme DD kevlar 622-42

Ha azt gondoltátok, hogy a Supreme-nél említett HD Ceramic-nál nem lehet tovább fokozni egy gumi védelmét, akkor nincsen igazatok. Íme, ezt tudja az Extreme DD kevlar:
– Double Defense (DD): mely a HD Ceramic futófelületi szúrásvédelem és egy „Snake Skin” nevezetű oldalfalvédelem kombinációja. A Snake Skin az oldalról vagdalkozó éles sziklák ellen nyújt védelmet és a HD Ceramic-kal kombinálva a Schwalbe abszolút csúcs védelmét adja. A Snake Skin a csúcs cross-country modelleknél is szerepet kap értelemszerűen.

Egyéb jellemzők:
– A tesztalany is a TNano anyagösszetétellel rendelkezik, valamint Reflex csíkot kapott az oldalára.
– Az összes Extreme kevlárperemes (hajtogatható) változatban kapható, tömege a gyárilag megadott 525 g helyett 15 g-mal több volt.
– A hivatalos ajánlás így szól: „Expedíciókra tervezve”.

Schwalbe Marathon Extreme DD kevlar 622-42

Schwalbe Marathon Extreme DD kevlar 622-42

Mindez élesben így vizsgázott:

Az Extreme a csúcsmodell extrém túrakülső, jó drágán, de akiknek ezt a gumit szánják, nem az árával foglalkozik majd, hanem felteszi és kiteker vele a világból. Korábban a Racing Ralph-nál is tapasztaltam, hogy ránézve a mintára, aggódtam, hogy biztos nagyon zúg majd, és rosszul gurul. A döbbenet ezután jött, mert bár volt hangja, mégis hihetetlenül jól gurult. Az Extreme-nél is ez pont így van. A „menetzaja” kisebb, mint a Racing Ralph-é, aszfalton 20 körül gurulva hangszíne megegyezik a vuvuzela-éval (az idei foci vb-n főszereplő fúvós hangszer), de egészen halk és nem idegesítő. Gördülése egészen kivételes és ebben egyáltalán nem túloz a gyártó, ha azt állítja: „ezt mi nagyon tudjuk”.

Schwalbe Marathon Extreme DD kevlar 622-42

Schwalbe Marathon Extreme DD kevlar 622-42

A gumi mintázata nagyon okos. A bütykök előre nyilazott formát vesznek fel, felületük érdekes, cikázott mintás. A profil alapvetően O formát vesz fel, ezért jó érzéssel dönthető kanyarban, nem kúszik, mint a túl magas bütykös olcsó trekking gumik. Az alapanyag puha, különösen oldalt a TNano miatt, ezért a tapadás nagyon durva, simán túl lehet feszíteni a bringa határait, mind kanyarban, mind pedig fékezéskor.

Nem is vártam sokáig, hogy terepre menjek vele. Az extra defektvédelem jól vizsgázott, amikor túrára felmálházva hosszú kilométereket mentünk egy kőzúzalékkal frissen felszórt töltésen. Ez az igazi gyilkos terep egy átlag külsőnek, de az Extreme-nek ellenben ez 500 km keresztül sem ártott volna.

Méret szempontjából jó ez a 42-es, mert ballonos, így a „rugózása” miatt nagy hálát adtam neki a tesztnapok végére. Az apró vibrációkat maga a puha alapanyag is nyelte.

Montisok számára 2,25-ös méretben is elérhető, így ha nem zavar a nagyobb tömeg, még XC-re is használható. A tesztalany 622-essel bátran lehet terepezni, de a laza, mély talajt, homokot ez sem kedveli. Egy föld körüli utazás során azonban el kell kerülni az ilyen helyeket. Kifejezetten durva terepre és olyan túrákra ajánlom az Extreme-t, ahol nem tudod előre, hogy milyen terep lesz, mert hibátlanul megy aszfalton, döngölt talajon és komoly terepen egyaránt.

Schwalbe Marathon Extreme DD kevlar 622-42

Schwalbe Marathon Extreme DD kevlar 622-42

Termékadatok:

Forgalmazó: Paul-Lange Hungary; www.paul-lange.hu, www.lanchalozat.hu
A termék a gyártó honlapján ide kattintva érhető el.

Elérhető változatai:
– 42-622 TNano, Double Defense, reflex csíkkal, kevlárperemmel (a tesztelt típus, hajtogatható)
– 26 × 2,0 TNano, reflex csíkkal, kevlárperemmel (hajtogatható)
– 26 × 2,25 TNano, Double Defense, kevlárperemmel (hajtogatható)

Szövetsűrűség: 67 tpi
Tömeg: 540 g
Ajánlott fogyasztói ár: 14.890 Ft

Szöveg: Lcs
Fotó: Lcs, Schwalbe

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo