fbpx

Rubena Charybdis Racing Pro Top Design SE Dual CRX Light Compound gumiteszt

A gyártó kifejezetten XC/maraton versenyfelhasználásra ajánlja a Charybdis külsőjét is, mely a mintázatából következtetve általános felhasználásra, illetve lazább talajra szánt darab. De a részletes menettapasztalatok ismertetése előtt nézzük, mi van a háttérben, vagyis a műszaki részleteket, hiszen a külső hosszú neve némi magyarázatot igényel!

A mitológiai tengeri szörny testközelből

A mitológiai tengeri szörny testközelből

A Top Design széria úgy általában véve a Rubena csúcskategóriás, versenyzésre javasolt külső típusait jelenti (Scylla, Zephyros, Charybdis).

A CRX Light Compound (külsőgumi alapanyag), a futófelületen használt fekete színű gumikeverék, mely aktív szén alapú. A gyártó állítása szerint magas szerkezeti erővel, javított kopásállósággal, kitűnő tapadással és alacsony gördülési ellenállással rendelkezik. Sűrűsége 1,02 g/cm3, és kifejezetten versenyzési célokra fejlesztették ki.

Az Extreme Light Compound a kisebb sűrűségű világosszürke gumikeverék, mely a Grey Line sorozatú külsők jellemzője, rendkívül magas tapadási képességgel.

SE-Dual Extreme Light Compound: Két előbbi alapanyag kombinációját jelenti: puha, kiválóan tapadó anyag a futófelület szélein, továbbá a CRX összetétel a futófelület közepén, és az oldalfalakban. A két alapanyag kombinációjával érik el, hogy mind egyenes haladáskor, mind pedig kanyarban kitűnően teljesítsen a külső: az alacsony tömeg és gördülési ellenállás magas egyenesfutási sebességet, míg a kis sűrűségű szürke csík a tökéletes tapadással a biztos kanyarvételt szolgálja.

A mintázat felülről nézve…

A mintázat felülről nézve…

A gyártó honlapján találunk még egy érdekes értéket is minden egyes külsőre: RI (Roughness Index), ami egy 0 és 30 közötti viszonyszám, mellyel összehasonlíthatók a mintázatok. Minél magasabb ez az érték, annál durvább, összetettebb a mintázat, függetlenül a mérettől, és minél kisebb, annál kisebb a gördülési ellenállása. Bár egy-egy mintázat tulajdonságai nagyon sok egyéb tényező függvényei, ezek az értékek mégis gyors összehasonlíthatóságot biztosítanak. A nullához közelebbi értékkel jellemzett gumik sima útfelületre, a nagyobb számmal jelzettek pedig törmelékes, sziklás talajra ajánlottak. Ez az érték a Charybdis esetén 16,6, ami mutatja, hogy már egy ritkásabb és magasabb mintázatú külsőről van szó, ugyanakkor még nem egy specializált sárgumi, vagy kifejezetten laza görgetegre fejlesztett külső.

Megítélésem szerint a Charybdis egy általános XC/maraton felhasználásra tervezett külső, mely az általában előforduló talajviszonyok nagy többségén megállja a helyét, mélyebb puha talajon sem jön zavarba, igen jól harapja a talajt mind mászáskor, mind pedig fékezéskor.

Úgy általában leginkább a Schwalbe Racing Ralph-jához tudnám hasonlítani, mint keresztben-hosszában használatos és elterjedt típushoz, mert azt talán sokan ismerik.

…és oldalról. Jól látszik a mintázat magassága és a kettesével elhelyezett oldalsó bütykök

…és oldalról. Jól látszik a mintázat magassága és a kettesével elhelyezett oldalsó bütykök

A kanyarban szerintem jól tart, melyben szerepe van az oldalt jobban tapadó, puhább gumikeveréknek is (Dual CRX Light Compound). Kemény talajon a viszonylag ritkás mintázatának köszönhetően határozottan traktorosan zizeg és ráz, különösen kanyarodáskor, mivel az oldalbütykök kettes csoportokban helyezkednek el, tehát a gördülési ellenállása ilyenkor eléggé megnő. A tesztelt verzió 2,0-s mérete is az általános felhasználás irányába mutat, bár a honlap tanúsága szerint más méretben nem is készül. A futófelület alatt a szövetsűrűség 127 tpi, a gyakorlatban pedig még nem sikerült vele defektelni. A külső oldalfala viszont elég vékonykának tűnik, a felütés ellen nem árt odafigyelni a megfelelő nyomásra.

Összegezve a tapasztaltakat: bátran tudom ajánlani az általános terepgumit keresőknek, főleg olyanoknak, akik nem riadnak vissza egy kis csapadéktól, sártól, sodrósabb úttól sem, de azért nem szívesen cserélgetik egyfolytában a külsőt. Az ára a teljesítményéhez, minőségéhez mérten nagyon baráti szerintem, ha összevetjük más gyártók hasonló típusaival, akkor ez bizony nagyon jó vételnek számít.

Összességében jó általános MTB külső a Charybdis-t

Összességében jó általános MTB külső a Charybdis-t

Pozitívumok:
+ jó tapadás
+ kedvező tömeg
+ a minőséghez mérten kedvező ár

Negatívumok:
– igazából nem tudok…

Termékadatok:

Weboldal: www.rubena.co.hu, www.facebook.com/RubenaHungary
Származási hely: Csehország
A termék a gyártó honlapján ide kattintva érhető el.
A termék a magyar nyelvű honlapon ide kattintva érhető el.
Ajánlott fogyasztói ár: 7.500,- Ft

Műszaki paraméterek:
Méret: 26 × 2,00” (ERTRO: 52 × 559)
Változat: Racing Pro Top Design SE Dual CRX Light Compound
Tömeg:
– Gyári adat: 480 g
– Mért adat: 493 g (átlag)
Szövetsűrűség: 127 tpi (a futófelület alatt)
Legnagyobb megengedett nyomás: 420 KPa (4,2 bar)
RI: 16,6

Szöveg és fotó: gg

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo