fbpx

PRO Koryak teszt

A PRO már néhány éve jelen van a hazai piacon, és az immár a nagy japán óriás – a Shimano – kezében lévő márka leginkább a kiemelkedő ár/érték arányú cuccairól vált ismertté. A kínálatukban idővel megjelent pár egységes kinézetű alkatrészekből álló szett is kicsit magasabb áron. Ezek jobbára egy-egy híres versenyző nevét és gyakran szignóját viselték. Jelen tesztünk alanya is egy ilyen egységes alkatrészcsalád, ám nevét egy szibériai hegyről, a tundra fölé magasodó Koryakról kapta. És valóban kemény a cucc, akár a szibériai tél, de ezt azért kifejteném részletesebben is.

PRO Koryak

PRO Koryak

Első benyomás, a megjelenés: Határozottan szép és látványos a design: matt arannyal vadították meg a fekete alkatrészeket, illetve a legtöbb kapható kétféle színkombinációban is: arany alapon fekete és fekete alapon arany színben. A szett maga az alábbi komponensekből áll: riser- vagy egyenes kormány, kormányszár, markolat, kormányvég, valamint nyeregcső. A szettet a gyártó XC és All-Mountain felhasználásra szánja, ami azt is jelenti egyben, hogy általános és XC felhasználás mellett jelentős erőtartalékot rejtenek.

PRO Koryak

PRO Koryak

Akkor lássuk hát az egyes komponenseket!

A nyeregcsövet installáltam elsőként. Nulla hátranyúlású típus, anyaga 6061 T6-os alu, 3D kovácsolással állítják elő. Szép, erős, kellően hosszú is (400 mm), de azért a fej tervezésénél szerintem elszálltak kicsit a tervezők, nem tudták, mikor kell abbahagyni az újítást, így minden jó szándék ellenére is kicsit mellényúltak. A nyerget egy csavar hivatott rögzíteni, és a gyári kommunikációban ezt, mint nagy előnyt ki is emelték. Igen ám, de sajnos ettől nemhogy egyszerűbbé vált volna az életünk, hanem bonyolultabbá, ugyanis a nyereg felszerelésekor egyszerre kell tartani a nyerget, a fej felső elemét, illetve a két oldalsó kampósan a nyeregsínbe kapaszkodó elemét, utóbbiaknak tökéletes szögben kell állniuk ahhoz, hogy a rajtuk lévő furatok egytengelyűek legyenek, és ezáltal azt a bizonyos egyetlen csavart keresztben áttolhassuk rajtuk. Nagyon nem egyszerű mutatvány. Ha olyan nyerged van, aminek átlagos nyeregsín átmérője van, van türelmed, kellő kézügyességed, valamint koncentráló képességed, és nem gyakran cserélsz nyerget, akkor azért érdemes lehet megvenni. Amúgy a három leggyakoribb méretben (27,2 mm, 30,9 mm és 31,6 mm) és két színkombinációban elérhetők: a gyári leírásban magnéziumnak nevezett óarany színben fekete fejrésszel, valamint fekete színben óarany fejrésszel.

PRO Koryak

PRO Koryak

A kormány egy nagyon széles darab: 685 mm. Ebből aztán mindenki annyit vág, amennyit akar. A szélessége ellenére nagyon merevnek éreztem, nem fog hajlongani a testesebb és zúzósabb riderek alatt sem, erről a jó alapanyag (7050 T6-os alu) és a 31,8 mm-es befogó átmérő gondoskodik. Címszavakban a további paraméterek: 25 mm emelés, 9 fok hátrahajlás, 5 fok felfelé hajlás, 269 grammos tömeg. Designja természetesen az alkatrészcsalád arculatába illeszkedik.

PRO Koryak

PRO Koryak

Kormányszár: Na, ezt már akkor megnéztem magamnak, mikor először kijött! A duplán kidolgozott előlap igazán tekintet vonzó, hosszú percekig néztem az első kiállításon, ahol megláttam. A stucni teste is izmos, erőt sugároz minden porcikája. 6061-es aluból kovácsolják, 10 fokos az emelése, 60 és 130 mm közötti hosszban gyártják. Közepesnek mondható a tömege (166g 100 mm-es hosszban), és nagyon merev. Elérhető óarany alapszínnel, fekete mintával, fekete előlappal, illetve fekete színben óarany mintával és előlappal is. Gondolkodtam, hogy én melyiket választanám, de nem tudtam eldönteni, annyira jól néz ki mindkettő…

PRO Koryak

PRO Koryak

Markolat: csavarral rögzíthető, ennek ellenére is csak 96 g, közepesen vastag (31 mm), nagyon eltalált mintával, mely nem csúszik, nem zsibbaszt, az én átlagos tenyérméretemmel nagyon jó fogás esik rajta hosszútávon is, és természetesen színben passzol a szetthez a már említett fekete-arany és arany-fekete kombinációban.

PRO Koryak

PRO Koryak

A kormányvégek inkább az XC-s vonalat erősítik a szettben. A viszonylag rövid (100 mm), 10 fokban befelé hajló, az egyenes részen végig kör keresztmetszetű szarvak átmérője kicsit nagyobb, mint a legtöbb típusnál, talán emiatt is lehet jobban megmarkolni. Masszívan rögzülnek, szépek, bár inkább erősek, mint könnyűek (136 g). Szintén 6061 aluból készülnek 3D-s kovácsolással. Többet nem írnék, akinek passzol a kézméretéhez annak jó választás. Ezek is a fentebb ismertetett két színkombinációban elérhetők.

PRO Koryak

PRO Koryak

Összességében nézve a szettet, egy mind tervezésében, mind pedig megjelenésében nagyon egységes és igényes alkatrészcsaládot ismertem meg a Koryak személyében, melynek minden igényes XC és AM bringán ott lehet a helye. A szett elemei nagyon masszívak, tartósságban, biztonságban nem bíztak a tervezők semmit sem a véletlenre, bátran nyúzható, és a paraméterek alapján (kormányszélesség, nyeregcső-hossz) még a legnagyobb testű bringásoknak is elég lesz, ára pedig kifejezetten meglepett, ugyanis a minőségéhez mérve nagyon baráti!

PRO Koryak

PRO Koryak

Termékadatok:

Forgalmazó: Paul Lange Hungary Kft.; www.paul-lange.hu, www.lanchalozat.hu

A PRO Koryak termékcsalád tagjai a forgalmazó honlapján ide kattintva érhetők el.

A gyártó honlapja ide kattintva érhető el.

Szöveg: gg
Fotó:
gg, Jekler Z. Gábor

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo