fbpx

Eurobike 2011: a Bikefun újdonságai

A Bikefun kínálatában több ismert alkatrész- és kiegészítő márkát is találunk. Mindegyiket a minőségi kategóriába soroljuk, és közülük több a legismertebbek közé tartozik. Elég csak a Ritchey, a Tektro vagy a Sigma nevet említeni, de ott van a már-már szinte extravagáns termékeiről ismert szerszám- és kiegészítő gyártó, a Birzman, akik a legegyszerűbb szerszámot is képesek úgy megdizájnolni, mint ahogy mások egy autót szoktak, és akik úgy gyűjtik be a designdíjakat, mint más a borravalót. A régi-új TRP (Tektro) is meglepően magas színvonalat képviselő termékeket vonultatott fel, több termékükön kifejezetten meglepődtem. Kezdjük a sort talán a mindenki által jól ismert Ritchey-vel!

Eurobike 2011: Ritchey WCS C260 kormányszár

Eurobike 2011: Ritchey WCS C260 kormányszár

Íme a Ritchey legújabb kormányszára a WCS C260. Az új rendszerű befogó lényege, hogy jobban eloszlatja a terhelést, azzal, hogy a stucni teste jobban körbefogja (260 fokban) a kormányt. Az előlap kisebb lett, a csavarok meg nem párhuzamosak, hanem 100 fokos szöget zárnak be egymással. A másik változtatás pedig, hogy a villanyak-befogónál kapott egy harmadik csavart is, hogy a vékony, illetve karbon falú nyakon eloszlassa a szorító erőt. Az új kormányszár még könnyebb lett elődjéhez viszonyítva: 100 g (100 mm-es hosszban) a gyári adat szerint, szemben az eddigi WCS 4-Axis 115-120 grammjával. A dolog egyetlen hátulütője, hogy így nem lehet egykönnyen kormányszárat cserélni, hanem le kell bontani mindent legalább a kormány egyik feléről, aztán visszatenni. Az új kormányszár is elérhető lesz fényes fehér, fekete és piros színben.

Eurobike 2011: Ritchey Monocurve

Eurobike 2011: Ritchey Monocurve

A Ritchey Monocurve kormányai: monocoque karbon konstrukció. 80-130 mm-es kormányszár-hosszal és 40-42-44 cm-es kormányszélességgel elérhetők. Tömege: 353 g (42 cm széles, 120 mm). 4 fok hátrahajlással, és ugyanazzal a 3 csavaros villanyak-befogóval, mint a fenti WCS kormányszár.

Eurobike 2011: Ritchey Truegrip Grid

Eurobike 2011: Ritchey Truegrip Grid

Ez aztán elég agresszív formájú markolat, a Truegrip Grid. Kétkomponensű, normál- és csavaros rögzítésű változatban egyaránt elérhető.

Eurobike 2011: Ritchey Superlogic Tubular Disc

Eurobike 2011: Ritchey Superlogic Tubular Disc

Anno Thomas Frischnecht kezdte el a szingós monti gumikat használni, majd többen is rácuppantak – főleg a Swisspower-es csapattársak, de mások is, most pedig azt láttuk, hogy egyre több gumigyártó kínálatában jelentek meg a szingós montikülsők. Most már szériamodellként kaphatók szingós kerekek. Előnye az igen alacsony nyomáson használható gumin kívül a kedvező súly, hiszen nem szükséges a nyomásnak ellenálló perem, így annak megspórolásával hathatósan csökkenthető a tömeg. Ez a Superlogic Tubular Disc hátsó kerék karbon felnivel, 28 db DT Revolution küllővel, Center-Lock tárcsafelfogatással mindössze 667 g!

Eurobike 2011: Ritchey WCS Link Alloy

Eurobike 2011: Ritchey WCS Link Alloy

A Ritchey is kijött a maga Monolink rendszerű nyeregcsővel. Ez itt az alu verzió 7050-es ötvözetből, de lesz karbon változat is. Előbbi tömege 230 g 27,2 × 350 mm-es méretben.

Eurobike 2011: TRP Parabox

Eurobike 2011: TRP Parabox

A kínálatban továbbra is ott vannak a karbon 4-Axis stucnik, melyek idén is igen sok bringán ott figyeltek gyárilag. Ami viszont alatta van, az talán még érdekesebb: a TRP Parabox. A lényeg, hogy miután az UCI újra engedélyezte a cyclo-cross gépeken a tárcsafék használatát, sokan nem elégednek meg az országúti fékváltókarokhoz közvetlenül passzítható mechanikus tárcsákkal, hanem hidraulikusra vágynak. Nos, ezen segít a Parabox (mely egyébként szintén részesült az Eurobike Award díjban), mely lényegében egy mechano-hidraulikus átalakító. A bowden húzását hidraulikus nyomássá alakítja, ami a hidraulikus féktestet működteti. A TRP egyébként a Tektro drágább termékeit jelölő márkanév. Megjegyzem, hogy ők a világ egyik legnagyobb bérgyártója fékek területén, így sokan nem is tudják, hogy az ő fékjeit használják, mikor egy-egy nagy márka nevét viselő fékkart húzogatják.

Eurobike 2011: TRP Dash Carbon

Eurobike 2011: TRP Dash Carbon

A Tektro az elmúlt években egy egész tárcsafék palettát fejlesztett ki és dobott piacra a kifejezetten kedvező árú fékektől kezdve az egészen profiig. Ez az egyik fejlettebb típus, a TRP Dash. Olyan megoldásokat alkalmaznak, mint a nagyhírű gyártók, lásd monobody féktest vagy karbon kar, és súlyban sincs miért szégyenkezniük, a tárcsa tömege 89 g, a komplett szett 320 g.

Eurobike 2011: TRP Dash Carbon

Eurobike 2011: TRP Dash Carbon

A Dash fékkarja. Szerszámmentes fékkar-elérés állítás, nyomáspont állítás, karbon kar, kompakt forma, védett fékkábel kivezetés, alacsony tömeg és természetesen zsanéros bilincs.

Eurobike 2011: Tektro Auriga SUB

Eurobike 2011: Tektro Auriga SUB

A Tektro tárcsafékcsalád egy visszafogottabb modellje, az Auriga SUB. SUB mint Sport and Utility Bike, vagyis nem annyira versenycélokra, mind inkább sport, illetve mindennapos használatra városi, commuter bringákba tervezett darabról van szó. Ennek ellenére itt is megtaláljuk a monobody kialakítást.

Eurobike 2011: TRP EuroX Mag

Eurobike 2011: TRP EuroX Mag

A TRP EuroX Mag cyclo-cross fékei magnézium testtel rendelkeznek, a csavarok pedig titánból készültek, ennek köszönhető a kedvező tömegadat: 103 g/pár! A kialakításából eredően brutális sártűrése is van.

Eurobike 2011: TRP R960

Eurobike 2011: TRP R960

Másik finomság a TRP R960-as országúti fék, mely nemcsak hogy látványos megjelenésű, de rendkívül könnyű is, hiszen 120 g párja. CNC-zett 6061-es alu a test, szintén titán csavarok, illetve állítható szögű fékpofák a főbb jellemzők. Országúti fékek terén is beleerősített a Tektro, mivel vagy egy tucat ehhez hasonlóan látványos és baromi könnyű féket állítottak ki. Gyakorlatilag minden márkájú és évjáratú fékváltókarhoz találunk optimális áttételezésű féket nagyon jó ár-érték arányban.

Eurobike 2011: Sigma Micro

Eurobike 2011: Sigma Micro

A már régóta ismert Micro villogók a közelmúltban megújultak – gusztusos új házat kaptak –, és immár hatféle tetszetős színben kaphatók. Egy LED-es mivoltuk ellenére tisztes fényerőt biztosítanak, no nem útmegvilágításra, hanem csak helyzetjelzésre.

Eurobike 2011: Sigma PowerLED

Eurobike 2011: Sigma PowerLED

Ügyes kis konzolt fejlesztettek ki a PowerLED lámpáikhoz – vagy hívjuk talán inkább reflektornak -, mellyel stabilan rögzíthetők a legtöbb típusú fejvédőn akár akksival együtt is, így nem jelent problémát a hosszú vezeték a vázra rögzített akksihoz, illetve sokkal jobb fényerőt biztosít, mint az akksival/elemmel egybeépített kisebb fejlámpák.

Eurobike 2011: Sigma ROX 8.1 és 9.1

Eurobike 2011: Sigma ROX 8.1 és 9.1

A ROX 8.1 és 9.1 a legprofibb, legtöbb funkciós kerékpárkomputerek a Sigma palettájában, és az eddigi 8.0 illetve 9.0 modelleket váltják. Az elődökhöz hasonlóan rengeteg funkciót zsúfoltak beléjük: a szokásos sebesség-, pulzusmérő-, pedálfordulat-mérő funkciók mellett többek között hőmérő, magasságmérő, szintemelkedés mérő funkciók szerepelnek a tisztes hosszúságú felsorolásban, és a digitálisan kódolt jelátvitel már megszokottnak mondható a Sigma felsőkategóriájában. A 9.1-nél tartozékok a kiértékelést segítő Sigma Data Center is, és ráadásként 90 órányi adatmennyiséget képes tárolni.

Eurobike 2011: Sigma RC 14.11

Eurobike 2011: Sigma RC 14.11

A pulzusmérő kínálat talán leglátványosabbra sikerült darabja az új RC 14.11 modell, mely sárga és szürke színben is választható. A digitálisan kódolt jelátvitel már szinte magától értetődő, a különböző sebesség és pulzusmérő funkciók mellett körszámlálót, kalóriaszámlálót is találunk, a Sigma Data Center segítségével pedig grafikusan is kiértékelhetők az óra által gyűjtött adatok, az ehhez szükséges konzol és program tartozékként jár mellé. A sok funkcióból is sejthető, hogy nem a pár ezer forintos órák közé tartozik, de ára sok más neves gyártó hasonló funkciókkal bíró modelljeinek ára alatt marad.

Eurobike 2011: KMC 10s láncok

Eurobike 2011: KMC 10s láncok

Láncok terén egyre megkerülhetetlenebb a KMC, mely rengeteg nagy gyártónak a beszállítója, és olyan nevek támogatója, mint Sabine Spitz, Tereza Huriková, a Team Geox-TMC, vagy a Vacansoleil csapat. Gyakorlatilag mindenféle sebességfokozat-számú rendszerhez gyártanak láncot szinte zavarba ejtő kínálatban, hiszen a különféle „normál” felületkezelések mellett megtaláljuk a titán-nitrid bevonatú láncokat is (Gold), a színes, azon belül is az egyszínű, a többszínű – akár nemzeti trikolorra festett – verziókat, a kifúrt csapos könnyített verziókat, vagy most a még keményebbnek és tartósabbnak mondott új felületkezelésű verziót, melyet a következő képen mutatok be. Ezen a képen csak a 10 sebességes lánckínálat egy része van felvonultatva.

Eurobike 2011: KMC X10 SL DLC

Eurobike 2011: KMC X10 SL DLC

Íme az X10 SL DLC lánc a beszédes „Diamond Like Coating” felületkezeléssel. Ez a sötét színű új felületkezelés minden eddiginél nagyobb felületi keménységet és tartósságot jelent a gyártó állítása szerint.

Eurobike 2011: Birzman Pocket Ride

Eurobike 2011: Birzman Pocket Ride

A Birzman csak egy, a sok-sok szerszám és kiegészítő márka közül, mégis nagyon kedveljük. Azelőtt nem gondoltam volna, hogy pár szerszám is pumpa ennyire lázba hoz majd engem. Nagyon ötletes, praktikus, végiggondolt, ergonomikus és egyben dizájnos darabok jellemzik a Birzman palettát. Csak egyet-kettőt hadd emeljek ki a képen látható „Pocket Ride” szériából, melyek kifejezetten a tekerés közben magunkkal vihető mini szerszámokat takarja: Feexman kihajtható szerszámkészletek, Zacoo Mini és a patronos Zacoo CO2 Bottle set, Dragonfly láncszerszám…

Eurobike 2011: Birzman Zacoo Mini

Eurobike 2011: Birzman Zacoo Mini

Igazán mini pumpa Birzman módra, a Zacoo Mini. Többféle hosszban és szelep kompatibilis verzióban érhető el, a legkisebb változat 9,9 cm-es. Súlya körülbelül mint egy kis csomag papírzsepié. Többféle színben kapható, eloxált alu házzal, jár hozzá egy kis adapter, amivel a kulacstartó alá rögzíthetjük, bár a mez zsebében is könnyedén elfér. Hivatalosan 140 PSI (9,6 bar) nyomást is lehet vele fújni.

Eurobike 2011: Birzman Specialist Wrench Set II

Eurobike 2011: Birzman Specialist Wrench Set II

Másik okosság, bár nem a mini, hanem a műhely kategóriából. Sok szerszámot úgy terveztek, hogy egy ergonomikus standard adapterrel hosszabbítható legyen a nyele. Ugyanazzal a hosszabbítóval növelhetjük az erőkart pl. a középcsapágy-szerszámnál, a láncostornál, vagy a kazettaleszedőnél. Egyszerű, de nagy ötlet! A megoldást alkalmazó Specialist Wrench Set II. nevű szerszámkészlet – egyébként több más Birzman termékhez hasonlóan – kapott is egy design díjat. És persze a fejéhez kap az ember, hogy bár ilyenem lett volna, amikor szenvedtem azzal a beragadt középcsapággyal…

További információk:
Ritchey alkatrészek a weben: www.ritcheylogic.com
Tektro fékek és alkatrészek a weben: www.tektro.com
Birzman szerszámok és kiegészítők a weben: www.birzman.com
KMC láncok a weben: www.kmcchain.com
Sigma lámpák, pulzusmérők és kerékpárcomputerek: www.sigma.de
Sigma, Ritchey, Birzman, Tektro és KMC termékek idehaza: Bikefun Kft.; www.bikefun.hu

Szöveg és fotó: gg

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért, tovább lépve elfogadod a cookie-k használatát. Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.
Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért, tovább lépve elfogadod a cookie-k használatát. Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.