fbpx

Acor AMP-2701 műhelypumpa: a legtöbb, mi adható

Idő kérdése, és mindenkinek szüksége lesz egy jó műhelypumpára. Ami engem illet, nem kapkodtam el a beszerzését, de utólag már bánom, hogy nem léptem meg előbb. Sok defekttől és bosszúságtól menekültem volna meg kerékpáros pályafutásom első éveiben. Javaslom, az olvasó ne kövesse el ezt a hibát, és remélem, a tesztet végigolvasva talán világossá válik, mire- és mitől jó egy műhelypumpa – avagy állópumpa.

Acor AMP-2701 műhelypumpa – szöveg: HBalage, fotó: Lcs, HBalage, Acor

Acor AMP-2701 műhelypumpa – szöveg: HBalage, fotó: Lcs, HBalage, Acor

A defektek elkerülésének érdekében számtalan dolgot tehetünk, ezek közül az egyik, hogy megfelelő guminyomással közlekedünk. A megfelelőség egy számértékkel jellemezhető fogalom, ennek mérésére pedig a pumpával egybeépített manométer a legalkalmasabb. A manométer (avagy mérőóra) alapból nem tartozéka a váz- és minipumpáknak, bár az utóbbi időben már láthatunk példát ilyenre is. Egy azonban biztos: ezek a bringán hordozható pumpák jó szolgálatot tesznek útszéli defekt esetén, de az edzés/verseny előtti pontos üzemi nyomásra helyezésre nem a legjobbak – erre használjunk inkább álló- avagy műhelypumpát.

Hogy pontosan milyet? A választék meglehetősen széles ár- és teljesítmény tekintetében egyaránt. Mostani tesztalanyunk a felső árszegmensből való, és szinte mindent tud, ami egy műhelypumpától elvárható.

A fej jól megmarkolható és automatikusan kezeli a két fő szelepfajtát

A fej jól megmarkolható és automatikusan kezeli a két fő szelepfajtát

Az Acor AMP-2701 fő részegységei (talp, munkahenger, manométerház) alumínium öntvényből készültek, ebből adódóan komoly súlya van, ami ezúttal azonban inkább előny, mint hátrány. Az egész konstrukció erősen „talpnehéz”, így pumpálás közben – és úgy egyébként is – nagyon stabilan áll a lábán. Azon a lábán, mely egyben gumírozást is kapott, így csúszkálásra sem hajlamos a padlón, illetve a lábfejünk sem csúszhat le róla.

A hosszú gumitömlő a talpból nő ki, és egy a markolaton lévő kampón átvetve, a fejet a munkahengeren található tartóba rögzíthetjük. Így használaton kívül nem akadék a tekergő tömlő, szállításnál pedig a markolatot is stabilan rögzíti a gumicső.

Szelepre rögzített állapotban így fest a fej. A kis fémgombbal csökkenthetjük a beállított guminyomást, amennyiben szükséges

Szelepre rögzített állapotban így fest a fej. A kis fémgombbal csökkenthetjük a beállított guminyomást, amennyiben szükséges

A markolatnál kényelmesebbet nehéz lenne találni, kemény, csúszásmentes gumi, jó ergonómiai kialakítással. Ügyes megoldás, hogy a manométer a munkahenger tetejére került, így könnyebben leolvasható, mintha a talpba integrálták volna. Ha pumpálás közben nem szeretnénk sokat agyalni, forgatható tárcsa segítségével egy kis piros nyilat tekerhetünk a kívánt nyomásérték mellé, így amikor odaér a mutató, a kar oldása után már vehetjük is le a fejet a szelepről…

Ó igen, a fej… Ha idétlen szóviccekkel szeretnék élni, akkor azt mondanám: jó fej. Ezzel azonban nem is lőnék nagyon mellé. Jó fogású darab, így könnyen rá lehet tolni a szelepre. Hogy az a szelep pontosan milyen, azzal nem kell foglalkozni, a fej belsejében egy kis réz tüske annak mértékében nyomódik be, és kezeli a helyzetet, hogy milyen típust tolunk bele az ajánlott kettő közül. A rögzítő kart felemelve a gumitömítés megszorul, és innentől kezdve a levegő már csak a tömlőbe megy és nem mellé. A fejet külön „ráfogni” a szelepre felesleges. Ha esetleg túllőttünk az ideális nyomásértéken, a fejen található fémgombbal ereszthetünk ki tetszőleges mennyiségű levegőt, így finomszabályozva a nyomást.

A dizájn nem szokványos: a pumpa talpáról például nekem valamiért egy tengeralattjáró jut mindig az eszembe

A dizájn nem szokványos: a pumpa talpáról például nekem valamiért egy tengeralattjáró jut mindig az eszembe

Pumpáljunk mostan egy kicsit! Bár a markolatot akár 60 centi magasra is kihúzhatjuk, a gyakorlatban ez teljesen szükségtelen, 20-30 centis emelésekkel is könnyedén gyorsan növelhetjük a nyomást a tömlőben. Hagyományos 23-622-es országúti külsők esetében az általam használt 7 bar körüli nyomás eléréséhez 17 mozdulatra van szükség, a 22-es pályaszingómban megszokott 9-10 barhoz pedig 27-re. Nem hosszantartó, és nem megerőltető mozdulatsor ez ezzel a pumpával tehát, és közben nem kell elillanó levegővel, kényelmetlen markolattal és lecsúszó fejjel foglalkozni, mint esetleg más mosóporok esetében.

A manométer madártávlatból (már amennyiben a madarak szoktak pumpálni)

A manométer madártávlatból (már amennyiben a madarak szoktak pumpálni)

Összegezve

Az Acor AMP-2701 egy minden részletében átgondolt, igényes, tartósnak tűnő állópumpa, melynél használati kényelem és funkciók tekintetében jobbat nem lehet kívánni. Ennek fényében az első hallásra magasnak tűnő fogyasztói ára teljesen reálissá válik. Egyetlen fogást találtam rajta, nevezetesen, hogy ebben a masszív konstrukcióban simán benne van a 14-15 bar, azaz 220-240 psi maximális nyomásérték lehetősége, ami a hétköznapi bringás számára szükségtelen ugyan, ellenben mondjuk egy pályaversenyző számára jól jöhet. Ebben az esetben elmondhatnánk, hogy a kerékpársport minden egyes szakága számára alkalmas pumpával állunk szemben, illetve hogy nincsen olyan termék a piacon, ami többet tudna nála. Persze ez már részemről erősen a szőrszálhasogatás minősített esete, úgyhogy ezennel át is adnám a helyet a nyers adatoknak…

Pozitívumok:
+ igényes kialakítás, tartós megoldások
+ súlyából, kialakításából adódóan stabil
+ kényelmes markolat
+ könnyen leolvasható manométer
+ használaton kívül kulturáltan rögzíthető tömlő
+ a legprofibb fej, ami elérhető

Negatívumok:
– ebből a konstrukcióból nagyobb maximális nyomásértéket is ki lehetne hozni

Termékadatok:

Forgalmazó: Mali Kft., www.mali.hu
A termék a forgalmazó honlapján ide kattintva érhető el.
A termék a gyártó honlapján ide kattintva érhető el.
Ajánlott fogyasztói ár: 12.990 Ft

Tömeg: 2105 g
Magasság: 702 mm (nyugalmi helyzet), 1192 mm (teljesen kihúzott állapot)
Tömlőhossz: 1000 mm
Kompatibilitás: Schrader (autó) / Presta (országúti, szingó)
Maximális kapacitás: 11 bar / 160 psi

A cikk megjelenését a Mali Kft. támogatta.

Szöveg: HBalage
Fotó:
Lcs, HBalage, Acor

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo