fbpx

Casco SPEEDairo aerodinamikus országúti/triatlon fejvédő

Casco-SPEEDairo21-664x800Már megszokhattuk, hogy a német CASCO a tradicionális elgondolástól merőben eltérő, általában egyenesen forradalmi újítássokkal rukkol elő. Ez láthattuk már számos itt bemutatott, különböző felhasználásra tervezett fejvédő esetében. A SPEEDairo mindezen felül teljes egészében újraírja az országúti és a triatlonsisakokról alkotott képünk. Egy integrált, többfunkciós, az aerodinamikát előtérbe helyező modell, amely messze megelőzi a konkurens gyártók hasonló fejlesztéseit!

1989-es alapítása óta a német gyártó kizárólag prémium minőségű sisakok gyártására fókuszál, olyan termékeket hoz létre, melyek a legmagasabb szintű védelmet, funkcionalitást és kényelmet biztosítják, a technikai színvonal egyenesen elképesztő, mindezt egyedi formavilág és exkluzív megjelenés egészíti ki. A SPEEDairo esetében a CASCO egy olyan sisakkal jött ki, mely egyszerre országúti, időfutam és triatlonsisak, légellenállása bármely fejtartás mellett nagymértékben csökkentett, ellenben szellőzése a legjobb országúti „lyukacsos” sisakok szintjén van.

A SPEEDairo oldala zárt, felülete bordázott, elősegítve a kisebb légellenállást, a szellőző csatornái szabadalmazott technológiát alkalmaznak, úgy hűtik a fejet, hogy közben plusz légellenállást nem képeznek. Hátul egy úgynevezett diffuzort alkamaz, amely szintén csökkenti a CW-értéket. A SPEEDairo emellett más okból is különleges: egyrészt integrált (de levehető) napszemüveget kapott, ami alá akár a hagyományos dioptriás szemüveg is befér.

Casco_SPEEDair_Front_1501

A sisak felépítése a legfejlettebb monocoque inmold technológiát alkalmazza, a fejméret DiscFitVario tekerőgombos rendszerrel állítható, illetve a tekerő pozíciója is szabadon változtatható. Az opcionálisan felcsatolható SPEEDmask szemvédő átlátszó, fekete és sárga lencsekivitelben készül. Ha levesszük a “napszemüveget”, akkor hagyományos kinézetű, de még mindig a szokásosnál aerodinamikusabb sisakot kapunk!

Casco_SPEEDair_P_1501

Akkor barangoljunk egy kicsit az aerodinamika rejtelmeibe! Vessünk egy pillantást a kerékpáros frontfelületére egy hagyományos, sok szellőzőnyílással ellátott bukóban, illetve hagyományos szemüvegben: a sisak és az arc szétvágja a levegőt, ami az áramlást össze-vissza megtöri. A speciális, általában cseppalakú időfutambukókat ellenben úgy tervezik, hogy egy repülőgép orrához hasonlóan viselkedjen, a légáramlatot minél simábban, gyorsabban vezesse el. A csepp alakú bukók természetesen aerodinamikai szempontból igen hatékonyak, de csak egyetlen fejpozícióban: mihelyst a versenyző pozíciót vált, mondjuk leszegi a fejét, a cseppnyúlvány az égnek mered, ezzel ellenkező hatást váltva ki. Az országúti és olimpiai távon megrendezett triatlonversenyek, edzések esetében pedig nem várható el, hogy órákon át azonos test- és fejtartással tekerjünk. A SPEEDairo formáját úgy fejlesztették ki, hogy a légellenállás a leggyakoribb fejtartások mellett egyaránt optimális legyen.

Casco_SPEEDair_Mask_P_1501

casco_speed_helmet__14__769x702t0_icA szellőzésre sem lesz panasz: a SPEEDairo esetében alkalmazott Freshair ventilation szellőztető rendszer a belső héjban oldja meg a fej szellőztetését, így a sisak szellőző nyilásainak száma másodlagos jelentőségű. A légáramlás a fej felületén rendkívül gyors és hatékony, mind a laboratóriumi, mind a gyakorlati tesztek azt mutatják, hogy azonos erőkifejtés mellett a fel hőmérséklete a legjobban szellőző országúti modellek szintjén van.

A SPEEDairo a Casco legújabb, levédett technológiáit alkalmazza, kiváló a rögzítőrendszer, ami nem csak az említett módon állítható annak érdekében, hogy homlokunkon hová kerüljön a sisak pereme, de a fejünk méretéhez oldalirányban is külön finomállítható, mindezt a „tekerentyűvel” való összeszorítástól függetlenül tehetjük. Szintén egyedi a CASCO-Loc csatolórendszer is, biztonságos becsatolással, meglepően egyszerű nyitással kápráztat el. Hasonlóan más Casco modellekhez a Mystyle pántok a SPEEDairón is megtalálhatók, ezeket külön is megvásárolhatjuk különböző színekben, például nemzeti színűvé varázsolhatjuk pillanatok alatt a bukót, mellesleg fényvisszaverőként is funkcionálnak.

Casco_SPEEDairo_Visier_Orange_2013További technikai információ a következő videón látható

A Casco által szabadalmaztatott és alkalmazott technológiák a SPEEDairo esetében:

  • Monocoque™-ultra – ezen innovatív megoldású sisakok külső héja külön szegmensekből áll, melyeket rozsdamentes acél szegecsek fognak össze, így garantálva a legmagasabb szintű védelmet.
  • Diskfit Vario – a fejkerület mellett ezzel a megoldással már a magasság is könnyedén beállítható, így példátlan kényelmet biztosít viselőjének.
  • Freshair ventilation – kifinomult szellőztető rendszer, amely a belső héjban oldja meg a fej szellőztetését, így a szellőző nyilások száma másodlagos jelentőségű.
  • CascoLoc rögzítőrendszer – rendkívül praktikus és könnyen kezelhető pántbecsatolást tesz lehetővé.
  • MyStyle – egyedivé tehetjük a sisak színvilágát, mellesleg a cserélhető pántok fényvisszaverőként is funkcionálnak.

További információ a forgalmazó honlapján

A boltlista, ahol a CASCO sisakok elérhetők, a sorozat első bemutatójában olvasható

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo