fbpx

Zsámbéki teljesítménytúra: egy, két, vagy három kör ötpróba pontokért

A folyamatos záporok sem tántorították el a zsámbéki kerékpáros teljesítménytúra résztvevőit, hogy Ötpróba pontokat szerezzenek ma a klasszikus „pátyi körben”, a Zsámbéki-medencében.

Kijelenthetjük, hogy hiánypótló eseményre került ma sor, hiszen Magyarország egyik legismertebb országúti edzőkörében mostanában közel sem követi egymást annyi rendezvény, mint hajdanán. A Zichy Miklós Általános Iskolából induló kerékpáros teljesítménytúra keretében Ötpróba pontokat gyűjthettek a bringások, attól függően, hogy egyszer (1 pont), kétszer (3 pont), vagy háromszor (4 pont) tették meg a 28 kilométeres, 280 méter szintemelkedést tartalmazó kört. Reggel 7-től lehetett indulni, a pályazárás 15:30-kor volt, a szintidőt 5 órában állapították meg.

A Zsámbék – Tök – Perbál – Budajenő – Telki – Páty – Zsámbék útvonalon ma nem csak a meredek telki emelkedő nehezítette a bringások dolgát, de a sávokban eleredő záporok is. Csak a legkorábban érkezők úszták talán meg az esőt, a később rajtolók kisebb-nagyobb égi áldást biztosan kaptak a nyakukba. Érdekesség, hogy a szervezők plusz egy körként hitelesítették, ha valaki vonattal érkezett a bicskei állomásra és onnan tekert el Zsámbékra, illetve vissza. A MÁV egyébként Bicskére külön kedvezményt biztosított a bringásoknak az Ötpróbára való tekintettel.

Patyi János szervező így nyilatkozott a mai túráról:

Másodszor rendeztük meg ezt a teljesítménytúrát, kifejezetten az Ötpróba pontszerző állomásaként funkcionálunk itt a Zsámbéki-medencében. A Zsámbéki Önkormányzattal és az Ötpróba mozgalommal együttműködve sikerül megvalósítani az eseményt. Minden a Zsámbéki Futással kezdődött, van egy téli túránk is, július 21-én pedig egy úszással kombinált bringázásra kerül majd sor a Bicske-Tarján kerékpárúton, forgalomtól elzártan.

Idén már kétszer annyian jöttek, mint tavaly, még többen regisztráltak, de az eső visszatartott ma sok előnevezőt. Ennek ellenére 120 körüli létszámunk volt, gyerekektől nyugdíjasig, sőt, volt aki öt kört ment magánszorgalomból, még ha nem is járt érte több pont. Ebben a körben együtt tudnak menni a felkészültebb és kevésbé felkészült kerékpárosok, és menet közben is el lehet dönteni, ki hány kört megy, nincs meg az a kötöttség, hogy valaki túllőtte magát és nem bírja mondjuk a 80 kilométert.

Összességében úgy láttam, hogy az eső ellenére jó hangulat volt, mi az iskolában biztosítottuk a tisztálkodási lehetőséget, a résztvevők ajándék kulacsot, frissítőt kaptak a Natur Zitrone és a Cornexi jóvoltából. Zsámbékon az éttermekben, hamburgerezőben is láttam, hogy a túra után jókedvűen beszélgetnek a bringások. Mentő vigyázott végig a biztonságra, de szerencsére nem történt baleset. Jövőre is szeretnénk megrendezni a túrát, talán annyi változás lesz – tanulva az idei évből –, hogy a rövid távosok később is elindulhatnak az idei 11 óra helyett.

Statisztikák:

  • 111 induló volt a 173 regisztráltból (az időjárási viszonyok miatt többen otthon maradtak)
  • legfiatalabb 12 éves
  • legidősebb 69 éves
  • az indulók 35%-a 50 év feletti volt
  • a legtöbbet megtett táv 140 km volt annak ellenére, hogy 84 km volt a kiírás szerinti legnagyobb táv
  • az indulók 40%-a a leghosszabb távot választotta a menet közben érkező eső ellenére

 

Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület mellett a Zsámbékfutás programsorozatán belül a kerékpáros eseményt is támogatta a Natur Zitrone, Cornexi és a Hervis.

Következő eseményünk július 21-én a Bicskén vízen, két keréken, ahol a Bicske Önkormányzata támogatja a szabadidősport népszerűsítését. Az úszás mellett 35 km és 50 km távon lehet kerékpáros teljesítménytúrán teljesíteni (Bicske-Tarján-Bicske, illetve Bicske-Tarján-Nagyegyháza-Bicske útvonalon). Az útvonal javarészt kerékpárút avagy annak kijelölt út.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormányának támogatásával.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo