fbpx

Zefal Profile Max FP70 pumpa teszt: olyat tol, hogy kijön a szemed!

Egy bringás kelléktárából nem hiányozhat a műhelypumpa. És pont. Főleg igaz ez akkor, ha több bringa van otthon, vagy sokat cserélgeted a gumikat mert mondjuk versenyzel. A hazai műhelypumpa kínálat árban nagyon széles, és többnyire az ár tükrözi a minőséget. Ez itt nem olcsó, de nem is megfizethetetlen, ellenben nem biztos, hogy célszerű alább adni.

Jó kiállású darab

Jó kiállású darab

Milyen követelményeknek kell megfelelnie egy műhelypumpának: Először is legyen tartós, hiszen komolyabb befektetést igényel, nem egy-két évre veszi az ember. A tartósságot két dolog is szavatolja a Profile Max FP70-nél. Az egyik a masszív alumínium talp és munkahenget. Erre valóban nyugodtan rá lehet állni, a nagyméretű nyomásmérő óra melletti felület direkt így van kialakítva.

A másik pedig a fémből készült Z-flip fej, ami igényes kialakítású, a belső adaptere megfordítható, így preszta és autószeleppel egyaránt kompatibilis. A szelepen egy rendesen megfogható kar rögzíti. Egyébként kapsz még hozzá egy FV/AV szelepátalakítót, és labda fújáshoz való közdarabot is! Gumitömlője 120 centi hosszú, így kényelmesen fel lehet fújni a kerekeket akár hátsó bringaszállítóra, akár szervizállványra felrakva is. Alapvetően szeretem a golyós fejjel rendelkező pumpafejeket, ahol nem kell semmi sem fordítgatni, de én mindig átpörgetem a bringát az állványon indulás előtt, és ilyenkor fújom fel a gumikat is, viszont a golyós fejekhez a szelepnek a felső állásban kell lennie, ami állványon macerás, ugyanis elfordul a kerék 🙂 Ezért inkább díjazom az ilyen fajta megoldást. A pumpatömlő használaton kívüli rögzítése megoldott, ehhez megvannak a kialakított vájatok amibe be tudod pattintani.

zefal_profile_max_fp70_muhelypumpa_teszt 1

A tartósság után nem árt az sem, ha kényelmes a markolata. Mondhatod, hogy nem mindegy arra az egy percre? Hát arra akár mindegy is lehet, de mi amikor egymás után fújtuk fel 25 tesztbringa 50 kerekét, akkor már más volt a helyzet 🙂 Ugyan nem ergonomikus, de gumis érzetű a markolata, így a követelménynek megfelel.

Masszív, taposható talp

Masszív, taposható talp

Végül, de nem utolsó sorban ejtsünk szót a mérőóráról. Megint egy kis szubjektív: jobban szeretem amikor a manométer a pumpa tetején van, mert könnyebb leolvasni, viszont nagy hátránya, hogy ha kicsit is meglököd a pumpát, az bizony feldől, mert „fejnehéz”. Itt alul a talpba integrálva találod a nyomásmérőt, viszont nem csak nagy méretű, hanem van rajta egy elforgatható gyűrű is feltűnő piros nyíllal, amit oda tekersz ami a kívánt nyomás, és így könnyű csekkolni az állást. Szerencsére nem csak bar, hanem psi beosztás is van rajta. A pumpa nem kevesebb mint 14 bar-os nyomásig bírja. Ez a mai gumikhoz bőségesen elegendő akár pályabringa szingót is fújhatsz vele!

Kényelmes fogású markolat

Kényelmes fogású markolat

Méghozzá könnyedén. Gyakorlatilag a ma elterjedt 8 bar körüli nyomások körülbelül annyi erőlködést jelentenek neki, mint egy A6-os Audi-nak az autópálya tempó….semmit. Mivel ez a pumpa vékony/hosszú munkahengerrel készül, ezért kisebb mennyiségű levegőt fúj be egy lenyomásra, viszont könnyedén megbírkózik a nagy nyomásokkal. Persze simán felfújtuk vele a fatbike gumit is.

zefal_profile_max_fp70_muhelypumpa_teszt (1)

Természetesen szét is szedtem, mert a tartósság utolsó bástyája a munkahengerben található dugattyúrúd végén lévő tömítés. Ha ez gyenge minőségű, akkor hamar elkopik, vagy a pumpa nehézkesen dolgozik. Illetve a dugattyúrúd megvezetése is kérdéses, mert minél rövidebb a megtámasztás, annál könnyebben tudod ferdén nyomni, ami nem csak több erőt kíván, hanem szintén erősebben koptatja a gumigyűrűt. Itt a méretezés teljesen rendben van, kihúzott állapotban is mindössze pár fokot tud „dőlni” a dugattyúrúd. Egy kicsit több kenőanyag lehetett volna rajta, de ezt pótoltam. Utána még egy kicsit finomabban járt, de ha nem szeded szét akkor sincsen semmi gond, ez már csak „lufihámozás”.

Ennnyi bringa "kezelésénél" már minden apróság számít!

Ennnyi bringa “kezelésénél” már minden apróság számít!

Az ára már a felső házba sorolja, bár vannak ennél jóval többe kerülő modellek is. Nyugodtan merném ajánlani szervizeknek is, főleg úgy, hogy minden része kapható utólag is. Persze olcsónak nem mondanám, de egy 5-6000 forintos modellel nem is szabad összehasonlítani!

Forgalmazó: Paul-Lange Hungary

Elérhetőség: http://www.paul-lange.hu/paul-lange/uzletek

Ajánlott fogyasztói ár: 29.990 Ft

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo